Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 2 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

De beste versie van jezelf worden? Deze 10 belangrijke vragen helpen daarbij

Iedereen heeft een bepaalde kijk op het leven, gevormd door de dingen die we hebben meegemaakt en waarover meningen zijn gevormd. Deze blik op het leven wordt ook wel een ‘patroon’ genoemd. Onze hersenen zijn voorgeprogrammeerd en daardoor bewandel jij een bepaald pad. Vaak ontstaat deze programmering in de eerste zeven jaar van jouw leven. Alleen verander jij en houden deze patronen je misschien wel tegen om de beste versie van jezelf te worden.

Wil dit zeggen dat deze patronen nooit doorbroken kunnen worden? Absoluut niet! Al kost het soms wel moeite om dingen anders te gaan doen dan dat je ze altijd doet.

Zo word je de beste versie van jezelf

Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat je wilt. Wel zo handig als daar een houvast voor is. Je kunt patronen wel doorbreken, maar dan moet je de ‘gemaakte weg van ideeën’ ook verleggen. Als je vindt dat het tijd is voor verandering, stel jezelf dan eerst de onderstaande tien vragen. Weet je het antwoord op de vraag, creëer dan een nieuw doel voor jezelf en werk hier langzaam naar toe.

1. Hoe deel ik mijn tijd het beste in?

Tja, iedereen heeft het druk. Tijd is een rode draad in ons dagelijks bestaan geworden. En de dag heeft maar 24 uur. Besteed je tijd dus goed! Of nee, wacht. We gooien het over een andere boeg. Bedenk eerst wat voor jou belangrijk is én hoeveel tijd je hieraan kwijt wilt zijn. Stel prioriteiten en je zult zien dat je veel minder door tijd gedreven wordt.

2. Wat geeft me energie en wat kost energie?

Die koekjes zijn echt heaven. Op z’n tijd. Ze geven ook echt wel (even) energie, maar op lange termijn krijg je een suikerdip. De kans is groot dat dit zich herhaalt… dat je je steeds oplaadt met energie van korte duur. En dan hebben we het niet alleen over eten.

Ook als het gaat om personen of activiteiten, is de verleiding groot om energie te verspillen. Stel jezelf dus steeds de vraag: gaat mij dit energie kosten? Of krijg ik er daadwerkelijk energie van?

3. Wat betekent succes voor mij?

We hebben een plaatje in ons hoofd wat ‘succes’ betekent. Niet zo gek, want dat plaatje wordt er met de paplepel ingegoten en we hebben al jong rolmodellen. Soms zo erg dat je jezelf gaat vergelijken met een ander. De succesverhalen vliegen je om de oren en het is verleidelijk om je hierin mee te laten sleuren. Laat je niet leiden door het succes van iemand anders, maar blijf dichtbij jezelf. Hoe meer je naar buiten keert, hoe minder je écht voelt wat je wil.

4. Waar ben ik dankbaar voor?

Het klinkt zo simpel, maar het is geen eenvoudige vraag, want zodra we die vraag aan onszelf stellen zijn we geneigd om direct de vervelende dingen erbij te pakken en ‘ja maar…’ toe te voegen. Wat op zich niet heel gek is, aangezien er altijd minpuntjes aan het leven kleven.  Toch ga je positiever in het leven staan als je bewust dankbaar bent voor dingen die er in jouw leven spelen. Een dankbaarheidsdagboek bijhouden kan ervoor zorgen dat je positiever in het leven staat.

5. Waar loop ik steeds weer tegenaan?

Het is lastig om objectief te blijven over je eigen struggles. Logisch, want het is ook eng. Niemand wil graag geconfronteerd worden met zwaktes. Terwijl iedereen ze heeft én ze ook ergens goed voor zijn. Zonder zwakte is er immers geen vooruitgang of verbetering mogelijk. Zonder zwaktes kijk je waarschijnlijk niet kritisch naar jezelf.

6. Waarom luister ik niet naar mezelf en wanneer gebeurt dit?

Je innerlijke stem negeren heeft meestal te maken met het pleasen van anderen. Vooral als je hier gevoelig voor bent en als je onzeker bent, is pleasen een middel om aardig gevonden te worden. Alleen wordt niemand blij van please-gedrag! Het is niet nodig en op lange termijn onhandig.

Vooral in relaties gaat het ‘m niet worden als je altijd meer geeft dan dat je eigenlijk wil geven. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: je wil geen partner die dingen doet om jou tevreden te houden. Je wil samen dingen doen voor jullie geluk!

7. Ben ik aan het oordelen?

Soms ontstaat een situatie waar je direct een mening over vormt. Sommige dingen zijn inderdaad niet goed te praten, maar hoe ouder je wordt, hoe meer je ziet dat een verhaal twee kanten heeft. Je weet dat iedereen ‘mens’ is en dus fouten maakt. Probeer niet zo snel een oordeel te vellen, maar vraag je af waarom iemand iets doet of zegt. Het waarom is veel belangrijker dan of iets goed of fout is.

8. Krijg ik wat ik wil of krijg ik iets omdat ik ben wie ik ben?

Daar moet je wellicht even over nadenken, maar in eerste instantie denken we dat we iets voor elkaar krijgen omdat we iets willen. Waarom we iets willen, heeft weer te maken met wie we zijn. Dus alle ‘negatieve aspecten’ in je leven (die je wel herkent, maar vaak niet onder ogen wilt komen), hebben te maken met wie je bent. Verandering in brengen? Tijd om te reflecteren en te veranderen.

9. Wat zou ik op dit moment het liefste willen doen?

Waar sta je in je leven? Doe je op dit moment iets waar je voldoening uithaalt? Wees realistisch! Het is ook oké om bepaalde doelen niet te behalen… niet iedereen wordt rijk en beroemd. Dromen mag, maar wees nooit teleurgesteld als dingen niet gaan zoals je misschien voor ogen hebt. Kijk wat haalbaar is op dit moment. Doe je het anders, dan snij je jezelf uiteindelijk in de vingers.

10. Hoe wil je dat mensen je omschrijven als je er niet meer bent?

Er komt een punt dat je het leven verlaat. Dat geldt voor iedereen… een belangrijke vraag voor jezelf kan zijn: hoe wil ik herinnerd worden? Vraag jezelf dit af en leef naar deze omstandigheden. Weet wel, hoe eerlijker je tegenover jezelf bent, hoe beter het wordt. Eerlijkheid naar jezelf duurt het langst, maar is niet altijd even gemakkelijk.

Volgens Inger Strietman, Coach Gezond Egoïsme & Hoogsensitiviteit mogen we vaker egoïstisch zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️