Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 30 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 x de nieuwste vegan kookboeken die niet in je keukenkastje mogen ontbreken

Van boeken krijgen we bij BEDROCK nooit genoeg, óók als het gaat om (plant based) kookboeken. Eens in de zoveel tijd is het weer tijd om je plank met kookboeken een update te geven. Wij helpen je daar een handje bij want er zijn weer heel wat fijne onmisbare vegan kookboeken bij gekomen!

In het kader van bewust en duurzaam eten, biedt een goed kookboek eigenlijk altijd wel een helpende hand. Waarom?

De vlees- en zuivelindustrie is wereldwijd dé grootste vervuiler als het aankomt op de uitstoot van CO2, door de ruimte die nodig is voor het houden van vee, het transport, het veevoer en het grote waterverbruik.

Duurzaam eten

Dat betekent echter ook dat je keuzes wat betreft jouw dieet een grote impact hebben op jouw persoonlijke ecologische voetafdruk. Met andere woorden: door regelmatig (of meer!) plant based eten, belast je het milieu veel minder dan wanneer je veel zuivel en vlees in je dieet verwerkt.

Wij houden bij BEDROCK van de 80-20 regel waarbij je 80 procent bewust leeft en 20 procent minder streng bent. Zo zijn jouw bewuste en duurzame keuzes makkelijk vol te houden.

Vegan kookboeken

Alleen is gevarieerd en vegan eten niet altijd even makkelijk. Waar haal je de inspiratie vandaan? Precies. Uit een vegan kookboek. Altijd handig om in huis te hebben dus.

Deze nieuwe vegan kookboeken wil je zéker in je keuken hebben staan:

1. Every day Vegan in 30 minuten

Met haar nieuwste boek Every Day Vegan in 30 minuten bewijst Lenna Omrani dat plantaardig koken naast supermakkelijk en voor elke portemonnee ook nog eens razendsnel op tafel kan staan. Zo wordt vegan koken voor iedereen bereikbaar!

Het vegan kookboek bevat snelle salades, makkelijke burgers, en broodjes, stevige stoofgerechten of iets lekkers uit de oven.

2. Dirty Vegan

De vegan kok Mathew Pritchard is niet je typische vegan kok. De bekende chef uit Wales is naast bekende vegan chef óók pro-skater en stuntman. Hij laat in zijn boek Dirty Vegan zien hoe makkelijk en goedkoop het kan zijn om vegan te zijn én toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het vegan kookboek heeft 80 gezonde plant based recepten die je zeker thuis een keer wilt maken.

3. Vegan Toko

Milou van der Will is auteur van thrillers én vegan kookboeken. In Vegan Toko neemt ze je mee naar de toko van haar dromen en laat zien hoe makkelijk het is om lekker te eten zonder dierlijke ingrediënten. Haar recepten zijn quick, easy & smokkelproof, verrassen qua smaak en zijn perfect voor doordeweeks. Van nasi goreng tot soto a gogo en van kerriegyoza’s tot dirty noedels.

4. De vegan slager

Plantaardige kipsaté, zalm of pekingeend? De schappen van de supermarkten liggen vol met vegan schnitzels, gehakt, hamburgers, rookworsten en meer. Veel (parttime) veganisten hebben behoefte aan een stukje vlees of vis of bereiden nog steeds graag de perfecte pasta bolognese.

De vegan slager is hét handboek om zelf je plantaardige vlees- en visvervangers te maken, zonder ondefinieerbare toevoegingen. Dit handboek gaat per vleessoort in op welke plantaardige vleesvervangers het beste werken – van aubergines, paddenstoelen, tofu, jackfruit, peulvruchten, bananenbloesem en nog veel meer natuurlijke producten- en hoe je dit zelf maakt.

5. TLV Vegan

Het eerder uitgegeven kookboek, TLV, van Jigal Krant werd in 2020 al kookboek van het jaar (!), nu is er de vegan opvolger.

TLV Vegan brengt de vegan scene van Tel Aviv in kaart, met veel ‘groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden gewoon zichzelf mogen zijn’. Geen nepvlees, zoals pulled oesterzwammen of veggie dogs van wortel, maar ‘gewoon’ lekkere, plant based recepten.

Zo wordt milieuvriendelijk eten nóg makkelijker. Enjoy!

7 tips om plant-based koken makkelijker (en lekkerder!) te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️