Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Vegan zalm en pulled paddo’s: we testten de nieuwste vleesvervangers

Het heeft even geduurd, maar de vegetariërs lijken eindelijk aan terrein te winnen. Niemand kijkt meer verrast als je zegt dat je geen vlees eet en op menukaarten zijn steeds meer vegetarische en vegan opties te vinden. Het wordt ons dan ook steeds makkelijker gemaakt, omdat de nieuwste vleesvervangers ontzettend lekker én bijna niet van dierlijk te onderscheiden zijn. Zelfs de grootste carnivoren kan je tegenwoordig blij maken met een plantaardige braadworst of een Beyond burger.

Het aanbod met vlees- en visvervangers wordt ieder jaar – zo niet iedere maand – aangevuld met nieuwe, verrukkelijke én voedzame producten. Die houden we natuurlijk nauwlettend in de gaten.

Bewuster vlees eten

Uit onderzoek blijkt dat het aantal vegetariërs in Nederland nog steeds pas op een schrale 5 procent zit, terwijl het aantal flexitariërs in de afgelopen 10 jaar is gestegen van 14 procent naar 43 procent. Dat betekent dat bijna de helft van de Nederlanders bewust minder vlees eet.

En dat is een goede stap als we kijken naar hoe de wereld er tegenwoordig voor staat. In de afgelopen jaren is de wereldwijde temperatuur met ruim een graad gestegen, wat serieuze gevolgen heeft op onder meer de biodiversiteit, extreme(re) weersomstandigheden, maar ook de zeespiegel.

Yummy: zo maak je vegan ‘smoked tuna’ van watermeloen

Om dat laatste zouden we ons júist in Nederland best een beetje druk mogen maken. De makkelijkste manier klimaatverandering terug te dringen? Die is gelukkig vrij simpel: je vlees- en zuivelconsumptie verminderen.

Benieuwd hoe dat exact zit? Dit is waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan.

Boycot is niet nodig

Dat betekent heus niet dat je cold turkey al het vlees moet laten staan, maar wél dat je bewuster wilt nadenken over wat je eet, waar het vandaan komt en welke impact het heeft.

Wordt dit vegan seafood de nieuwe vega-burger?

En helemaal: heb ik het nodig? Of kan ik deze voedingsstoffen (zoals eiwitten en ijzer bijvoorbeeld) ook uit andere producten halen? Het antwoord is bijna altijd: ja.

De nieuwste vlees- en visvervangers

Gelukkig zijn er voldoende vleesvervangers die tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden zijn, zoals de bekende Beyond Meat burger bijvoorbeeld.

Inmiddels hebben we nog heel wat heerlijke vega(n) producten ontdekt die we niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan. Dit zijn onze nieuwste ontdekkingen:

Vegan zalm

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar deze plantaardige sashimi zalm is simpelweg bíjna niet van echt te onderscheiden. Zelf proefde ik het verschil niet en geloofde het 6-jarige zoontje van vrienden eerst niet, en dacht dat ‘ie een bijdehand grapje maakte.

De schokkende duistere wereld achter de visindustrie (die alles behalve schattig is)

Toen ben ik achteraf stiekem tóch even gaan Googlen. En warempel; de Jumbo verkoopt inderdaad deze vegan zalm. Staat er een Japanse avond op het menu? Dan hoef je daarvoor dus niet meer naar de bio visboer of enkel sushi-rolletjes te maken met groente, want je kunt met een gerust hart genieten van deze plantaardige zalm.

Je koopt Vegan Zeastar Zalmon Sashimi bij Jumbo voor €6,49 (voor 230 gram).

Pulled paddo’s

Dan deze geweldige uitkomst: pulled paddo’s van Lekker Fred, ofwel het kookalias van Vieze Fur die samen met een aantal vrienden onlangs ‘De Nieuwe Keuken’ oprichtte.

Met het bedrijf willen ze plantaardig eten lekker en makkelijk voor iedereen maken. ‘Zelfs een oen kan het doen’, luidt één van Freddy’s slogans toepasselijk.

Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet

En zo is het maar net. De oesterzwamreepjes zijn namelijk gechopt en gekruid en al, je hoeft ze alleen maar op te bakken. Ze zijn er in 3 smaken: Shoarma, Massala en Mexicano. De vlezige paddenstoelen nemen de smaken ontzettend goed op en dat maakt dat de groente zich perfect leent als vleesvervanger.

Daarnaast zijn ze vegan, glutenvrij, sojavrij en worden ze geproduceerd in Noord-Holland. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn gezond.

 

Freddy eet ze het liefst op een taco: “Met zwarte boontjes, een heleboel hot sauce en toch ook een kleine avomecajo.” Maar ze zijn ook lekker op een curry, nacho’s, of een broodje.

De pulled paddo’s zijn ze te koop via Crisp in pakjes van 180 gram (€ 3,79).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️