Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fgreta-video.jpg)
Uitleggen hoe urgent de klimaatverandering is, kan best complex zijn. Waar begin je in hemelsnaam? De feiten en maatregelen die daarvoor nodig zijn, zijn er veel te veel om allemaal uit te hoofd te kennen. Om de boodschap makkelijker én effectiever te maken, maakte Greta Thunberg, de bekende 16-jarige klimaatactiviste, deze beknopte video die het je voor eens en altijd uitlegt.
Dat deed ze overigens niet alleen, ze sloeg de handen ineen met schrijver en columnist van de The Guardian George Monbiot.
Het uitleggen van de klimaatverandering
Dat jij bewust leeft, met duurzaamheid bezig bent en misschien minder vlees eet en minder bij fast fashion-huizen koopt, betekent niet dat jouw omgeving dat ook doet. Dat kan soms best frustrerend zijn.
Daarom gaven we eerder tips hoe je mensen overtuigt minder vlees te eten, zónder belerend te zijn en hoe je uitlegt hoe belangrijk klimaatverandering echt is.
Lees ook: Dit is de video van de emotionele speech van Greta Thunberg tijdens de klimaattop
Toch blijft het soms lastig om het iemand uit te leggen die daar (nog) niet om geeft of zelfs niet in gelooft. Hoe leg je uit dat we van het leven mogen genieten, maar dat de impact van grote industrieën op de wereld nu en helemaal die in de toekomst steeds dreigender wordt?
De noodzaak van het herstellen
Je hoort vaak vooral de negatieve kanten als er iets niet goed gaat. Maar wat zijn de oplossingen? Die antwoorden liggen wat betreft klimaatverandering gelukkig al lang en breed klaar.
Ook interessant: Onderzoek: de biodiversiteit gaat rap achteruit. Wat kunnen we eraan doen?
Er wordt ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek naar het onderwerp gedaan. Zo kwam er vorig jaar een onderzoek uit van 36 (!) wetenschappers die het antwoord vonden om de wereld tegen 2050 nog enigszins leefbaar te houden. De conclusie? Een plantbased dieet waarin je eens per week vlees en eens per week vis eet.
Het antwoord
Nu komen Thunberg en Monbiot met een duidelijke video. Ze leggen eerst uit hoe groot de noodzaak is dat de natuur – die nu op grote schaal vernietigd wordt door de consumptiemaatschappij – wordt beschermd en ook weer hersteld wordt. En niet alleen dat.
De natuur moet weer opnieuw gebruikt worden als we de klimaatverandering tegen willen gaan. De natuur kan namelijk helpen bij de klimaatverandering.
Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks
Levende ecosystemen zoals bossen, mangroven, moerassen en zeebodems kunnen enorme hoeveelheden koolstof uit de lucht halen en veilig opslaan. Het probleem is alleen dat natuurlijke klimaatoplossingen op dit moment nog maar heel weinig van de financiering krijgen die wordt besteed aan het terugdringen van emissies.
Maar, er is nog hoop. Deze video legt je uit hoe.
Greta Thunberg and George Monbiot make short film on the climate crisis
Environmental activists Greta Thunberg and George Monbiot have helped produce a short film highlighting the need to protect, restore and use nature to tackle the climate crisis. Living ecosystems like forests, mangroves, swamps and seabeds can pull enormous quantities of carbon from the air and store them safely, but natural climate solutions currently receive only 2% of the funding spent on cutting emissions.
Meer over klimaatverandering?
- Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is
- Deze jonge klimaatstrijders geven het goede voorbeeld en dit is hoe jij mee kan doen
- Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)