Rosa Bertram
Rosa Bertram Nutrition 2 aug 2022

Yummy: zo maak je vegan ‘smoked tuna’ van watermeloen

Het aanbod van vegetarische en plantaardige vleesvervangers wordt steeds groter. Waar we het eerst nog moesten doen met een kaas- en spinazie schnitzel, liggen de schappen van supermarkten steeds voller met gezonde en gevarieerde producten. Ook zijn er steeds meer gezonde en héérlijke diepvriesmaaltijden (handig voor op de luie dagen). Maar ook in restaurants wordt er steeds meer geëxperimenteerd met vleesvervangers. Zoals deze vegan smoked tuna. 

Er bestaan allerlei verschillende soorten vleesvervangers: van de simpele vegaburgers tot pulled paddo’s of pulled jack fruit. Maar tegenwoordig gaan vleesvervangers véél verder dan dat.

En dat geldt gelukkig steeds ook vaker voor visvervangers. Zo koop je inmiddels vegan zalm bij de Jumbo die haast niet van echte zalm te onderscheiden is, en wordt plantaardige tonijn gemaakt van…. jawel: watermeloen.

Waarom visvervangers belangrijk (én lekker) zijn

Misschien ben je een flexitariër of een pescotariër, en eet je misschien minder tot geen vlees maar nog wel af en toe vis (zoals velen). Dan is het goed om je eens in te lezen in het bestaan (of juist niet) van de tonijn. Inmiddels staan namelijk 5 van de 8 tonijnsoorten namelijk op het punt van uitsterven, wijst een studie van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) uit.

De schokkende duistere wereld achter de visindustrie (die alles behalve schattig is)

Door overbevissing wordt de tonijn al voor jaren bedreigd met uitsterven. Dus waarom niet kiezen voor een tonijn die simpelweg niet kan uitsterven? Bijvoorbeeld door een tonijn te maken van een plantaardig alternatief.

Van watermeloen

Je zou het misschien in eerste instantie niet denken: maar je kunt tonijn hartstikke goed namaken van watermeloen. Nu lijken de smaken van die twee in eerste instantie misschien niet ontzettend veel op elkaar, maar wanneer je de vlezige watermeloen goed snijdt, marineert en rookt, komt het er aardig in de buurt.

Benieuwd hoe je een heerlijke smoked tuna maakt, op de BBQ of gewoon op de gril? De onderstaande video laat zien hoe je eigenhandig een smoked tuna maakt zónder dat daar ook maar één vis aan te pas komt. Het recept lees je daaronder.

Zó maak je zelf smoked tuna

Door zijn vlezige textuur is watermeloen perfect in staat om smaken op zich te nemen en daarom kan je ‘m goed marineren. Net als kip, marineer je watermeloen totdat jij ‘m perfect vindt.

Tel daar zometeen de rokerige BBQ of grilsmaak bij op en je wilt nooit meer iets anders!

Dit hebt je nodig:

  • Halve watermeloen
  • Sesamzaadjes
  • Grilpan of BBQ

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten

Voor de marinade

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1/2 eetlepel cayenne peper
  • 1 theelepel
    1 Tbsp Rice Vinegar
    1 Tbsp sesame oil
    1/2 Tsp Cayenne pepper
    1 Tsp in stukjes gehakte gember
    1 teentje knoflook
    2 bladeren Nori

De bereidingswijze

  1. Snijd de watermeloen in plakken zodat het ze op een steak lijken
  2. Voeg nu alle ingredienten voor de marina toe in een kommetje en snijd de Nori in stukjes
  3. Leg daar de watermeloen stuk voor stuk in en besprenkel de watermeloen met de marinade met behulp van een lepel.
  4. Laat de watermeloen ongeveer een uur marineren.
  5. Zet de open op 180 graden en leg de watermeloen erin voor 40 minuten.
  6. Als het eenmaal ‘gaar’ is, leg je de watermeloen op de grilpan of op de BBQ, voor de extra smokey touch.
  7. Serveer met sesamzaadjes

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yummy: zo maak je vegan ‘smoked tuna’ van watermeloen
Sluiten