Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 15 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo kun je twijfel ombuigen naar zelfliefde (volgens Alex Elle)

Iedereen is wel eens bang om niet te voldoen aan de verwachtingen. Doe ik mijn werk wel goed? Vind ‘ie me wel écht leuk? Zijn mijn ouders wel trots op me? Ik heb nog geen huis gekocht, ben ik nu een loser? Al die twijfels en onzekerheden zorgen ervoor dat we soms stagneren en helemaal niks meer doen. Terwijl we dit ook kunnen ombuigen naar iets positiefs, namelijk meer liefde voor onszelf. En volgens Instagram-sensatie Alex Elle doen we dat zó.

Met haar 1,3 miljoen (!) volgers is ze een inspiratie voor velen om te blijven dansen in de regen. Ook al mengt de regen zich met haar tranen.

Stormen van het leven doorstaan

In het boek Na regen komt zonneschijn laat Alex (voluit: Alexandra) Elle zien hoe je twijfel loslaat en zelfliefde toelaat. Een van de belangrijkste boodschappen die je hier uit kunt halen is dat je nooit ben uitgeleerd. Als je niet blijft leren om met tegenslagen om te gaan, en in je zogenaamde ‘verlichte zelf’ blijft baden zonder te kijken hoe je jezelf kunt ontwikkelen, blijf je stilstaan.

Dan leg je je eigenlijk neer bij het feit dat je niet volgroeid bent. Já, het leven is hartstikke ingewikkeld. En já, we krijgen allemaal te maken met diepe dalen. Maar je kunt ook leren om de stormen van het leven te doorstaan, in plaats van ze te vermijden.

Ruimte voor heling en verdriet

Alex werd door middel van zelfontwikkeling voortdurend herinnerd aan het feit dat ze altijd een leerling is en dat ook altijd zal blijven. Alex: “Dat is een geschenk, zelfs als je je onzeker of verloren voelt in het huidige seizoen. Om te kunnen groeien moet je bereid zijn om, net als bij de overgang van de winter naar de lente, dingen los te laten en opnieuw te beginnen.

Lees ook: Deze 7 dingen kun je nú doen om het jaar met meer zelfliefde in te gaan

Om te kunnen bloeien heb je regen nodig. Terwijl je wacht tot de regen ophoudt en het licht weer gaat schijnen, is geduld je aller- beste vriendin. Uiteindelijk komt de zon weer tevoorschijn.” Ze leert iedere dag hoe ze een betekenisvol leven kan leiden. Hoe ze ruimte kan maken waar heling en verdriet tegelijk kunnen bestaan.

De lessen van Alex Elle

In haar boek staan – naast affirmaties en meditaties – 15 krachtige lessen om toe te passen op je eigen leven. Heb je moeite met zelfliefde? Ga dan terug naar de eerste keer dat je van jezelf hield of daar een poging toe deed. Wie heeft je laten zien hoe dat moest? Wat moet je nog bijleren of juist afleren?

Of heb je het gevoel dat je vastloopt? Denk dan aan een moment waarop je merkte dat je bezig was jezelf te ontwikkelen tot wie je echt bent. Hoe voelde dat, en hoe heeft dat wordingsproces je gevormd?

Je hoeft niet perfect te zijn

Een ander onderwerp dat wordt behandeld: vergelijken. Iets wat we allemaal constant doen, vooral sinds de komst van social media. Merk je dat je je minderwaardig voelt nadat je door Instagram hebt gescrolled? Denk dan aan een moment – niet te lang geleden – waarop jij je leven hebt vergeleken met dat van een ander.

Ook interessant: Wat we kunnen leren van Wabi Sabi: over de schoonheid van imperfectie

Kijk er nog eens goed naar en bedenk hoe je door te vergelijken kunt leren inzien wat er wél is, in plaats van wat er niet is. Je hoeft niet altijd perfect te zijn als je bezig bent met helen en groeien. Door je fouten wordt je buigzamer en kan je jezelf (en anderen) makkelijker leren en begrijpen.

Affirmaties

Leer om intens van jezelf te houden. Kleine overwinningen tellen ook mee. Je hart is groot. You got this! Sommige dagen zullen lastiger zijn dan andere, maar probeer kracht te halen uit de obstakels. Je bent waardevol en verdient het om met lichtheid en mededogen gezien te worden.

Leer van de pijn dat pijn nooit zo lang duurt als je denkt. Trek lering uit je reis door ruzies, relaties, liefde, verlies en het gevoel van thuiskomen in je ziel. Vertrouw erop dat jij de verantwoordelijkheid draagt voor ieder grammetje vreugde dat je met je meedraagt.

Because you’re worth it

Je hebt geen erkenning van buitenaf nodig om gelukkig, vrij en helemaal jezelf te zijn. Je hebt het recht om te vieren wie je bent. Geef jezelf toestemming niet perfect te zijn. Geef jezelf ruimte om je reis steeds opnieuw uit te stippelen. Je bent het waard om door jezelf vergeven te worden.

Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar na regen komt altijd weer zonneschijn. Zo simpel is het. En in de tussentijd ga je er gewoon voor en doe je je best. Er is geen eindstation. Met elke stap leer je weer iets nieuws waardoor je verder groeit. Je hebt al meer overwonnen dan je denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️