Eva Spigt
Eva Spigt Spiritualiteit 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Transformational Breathing: zó werkt het

Veranderen door alleen maar te ademen. Kan dat? Volgens Niels Mooij, ade coach, wel. De manier waarop je adem haalt, zegt namelijk heel veel over je. Merk je weleens dat je in stressvolle situaties oppervlakkiger ademhaalt? Of juist heel relaxt na een yog sessie? Onze adem spiegelt wel dergelijk onze gemoedstoestand en daar kan je heel wat mee doen.

Wij leggen uit wat deze manier van ademen met je kan doen.

Wat is Transformational Breathing

Judith Kravits, doktor in Metafysica, is de grondlegger van Transformational Breathing. In de jaren ’70 leerde zij voor het eerst deze manier van ademhalen tijdens een Rebirth sessie.

Na zelf veel trainingen en ervaring opgedaan te hebben in yoga en rebirthing, ontwikkelde zij Transformational Breathing. Ze heeft daarna meer dan 3.000 coaches opgeleid en meer dan 100.000 mensen een bijzondere, transformerende, ervaring gegeven.

Hoe ademen therapeutisch kan werken

Met Transformatinal Breathing kun je checken waar blokkades zitten en deze opruimen. Volgens Niels zitten veel trauma’s en (oude) angsten nog opgeslagen in ons lichaam. Dat kan door dingen die gebeurd zijn in het verleden of recente nare gebeurtenissen.

”Dieren schudden deze spanning op een natuurlijke manier van zich af maar wij mensen slaan deze spanning op in ons lichaam.” vertelt Niels. Door emoties niet te uiten, kunnen deze zich vast zetten in het lichaam. Uiteindelijk kan je daar heel vermoeid van raken of uiteindelijk zelfs ziek.

Door verbonden te ademen, voorzie je je lichaam op een andere manier van zuurstof. Met Transformational Breathing haal je bewust diep adem, zonder tussendoor te pauzeren. De inademing is langer dan de uitademing. Hierdoor krijg je meer zuurstof in je cellen waardoor je blokkades en trauma’s kunt op ruimen.

Deze manier van ademen heeft effect op 3 niveaus: het lichaam, mentaal en spiritueel. Elke sessie is weer anders, soms kan je hele lichaam gaan shaken en kan er veel loskomen. Het kan ook een lichte, warme, ervaring zijn.

Wat doet Transformational Breathing me je?

Zit zijn de 3 niveaus:

Op lichamelijk niveau – ontvankelijkheid

Door aan Transformational Breathing te doen, help je je lichaam om zuurstof te verspreiden door het hele lichaam en afvalstoffen af te voeren. Door op deze manier te ademen, maak je je ademhaling open wat ervoor zorgt dat je ontvankelijker wordt. Het doorbreken van je ademhalingspatoon, laat je lichter en vrijer voelen.

Op mentaal niveau – ontspanning

In je ademhaling zitten pijn, emoties en blokkades uit je onderbewuste opgeslagen. Door altijd op dezelfde manier te ademen, kun je die omzeilen. Transformational Breathing zorgt ervoor dat je door deze emoties heen ademt, ze voelt, ervaart en jezelf ervan bevrijdt. Hierdoor ervaar je minder stress en voel je je uiteindelijk positiever en zelfverzekerd.

Op zoek naar verdieping? Ontdek deze 3 spirituele vakanties in Nederland

Op spiritueel niveau – helderheid

Door Transformational Breathing kan je in een diepe meditatieve staat komen en daardoor dichterbij jezelf. Je ontvangt makkelijk(er) inzichten over het leven of krijgt een spirituele ervaring.

Ademen in de natuur

Er zijn niet voor niets gespecialiseerde coaches die dit geven. Als je het zelf gaat proberen, kan er hyperventilatie ontstaan wat helaas niet het gewenste effect heeft. Daarom is het fijn om met een adem coach te werken die je kan helpen tijdens de sessie en die je in de gaten houdt om te kijken of alles goed gaat.

Op 21 juni 2022 organiseert Niels Mooij in samenwerking met Backtonaturehikes een Hike & Transformational Breathing sessie midden in de natuur van Bloemendaal. Eerst ga je 1,5 uur wandelen door een waanzinnig nationaal park en daarna ademen midden in de natuur. Hoe bijzonder is dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️