Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Psyche 19 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom het niet nodig is om je passie te volgen

We zijn allemaal opgevoed met het idee dat je je passie moet volgen als je succesvol en gelukkig wilt zijn. Heb jij datgene waar je hart sneller van gaat kloppen nog niet gevonden? Je bent niet de enige. Ontdek hoe je gelukkig en succesvol kunt zijn zonder dat je precies weet wat je passie is. 

Wetenschappers van de Universiteit van Singapore kwamen tot een interessante ontdekking toen ze onderzoek deden naar de link tussen passie en motivatie. Ze deden dit onderzoek onder leerlingen van een Hogeschool. 

Zo gingen de onderzoekers te werk 

Eerst gingen de onderzoekers na hoe de mindset van de leerlingen van invloed was op hun ideeën over passie en motivatie. Wat bleek? De leerlingen met een fixed mindset dachten dat als ze eenmaal hun passie gevonden hadden, ze blijvend gemotiveerd zouden zijn om hun passie te volgen. 

De leerlingen met een growth mindset waren minder stellig. Zij geloofden dat het niet altijd gemakkelijk zou zijn om gemotiveerd te blijven voor een bepaald interessegebied. 

Fixed mindset vs. growth mindset

Vervolgens vroegen de onderzoekers hoe de leerlingen zichzelf zouden typeren: als iemand met een interesse in techniek en natuurwetenschap of eerder in kunst en menswetenschap. Daarop kregen de leerlingen artikelen te lezen die wel of niet pasten bij hun interessegebied. Wat er vervolgens gebeurde, was opmerkelijk. 

Degenen met een fixed mindset bleken minder interesse te hebben in artikelen over onderwerpen buiten hun interessegebied dan degenen met een growth mindset. Het werd nog interessanter toen de onderzoekers alle studenten een grappige video lieten zien over zwarte gaten en hen daarna een ingewikkelde tekst lieten lezen over hetzelfde onderwerp. 

De 4 stappen om jouw fixed mindset in een growth mindset te veranderen voor succes

Alle studenten vonden de video leuk. De interesse in zwarte gaten nam echter aanzienlijk af na het lezen van de wetenschappelijke tekst. Opmerkelijk genoeg nam de interesse vooral af bij degenen met een fixed mindset. Terwijl ze eerder nog hadden aangegeven gemotiveerd te zullen blijven als ze hun interesse zouden volgen. 

Wat toont dit onderzoek eigenlijk aan?  

Wat wil dit onderzoek eigenlijk zeggen over mindset, passie en motivatie? Als je je passie gaat zoeken met het stellige idee dat dit jou gaat helpen om gemotiveerd te blijven, ga je alles inzetten op één interessegebied. Je geeft het echter eerder op als het moeilijk wordt. 

5 gelukshacks die je onderweg naar huis of werk kunt toepassen

Het vinden van je passie is dus niet de sleutel is om gemotiveerd te blijven voor datgene waar je hart sneller van gaat kloppen. Sterker nog, het vasthouden aan je passie kan zelfs je groei en ontwikkeling tegenwerken. Verlies je je interesse in dat ene onderwerp, dan stop je immers met ontdekken, ontwikkelen en groeien. 

Wat betekent dit voor jou? 

Voor het bereiken van succes en geluk lijkt het beter om te stoppen met het zoeken naar je passie en daarentegen verschillende interesses te gaan volgen. Je hoeft hier niet voor te gaan zitten of lang over na te denken. 

Kijk gewoon waar je weleens wat meer over wil weten en verdiep je in dat onderwerp. Of dat nu het bakken van zuurdesembrood is of de werking van elektromagnetische straling.  

Mindful en miljonair: “Spiritualiteit heeft me een succesvollere ondernemer gemaakt”

Grote kans dat met je kennis en ervaring je interesse in het onderwerp groeit en dat je er steeds meer over wil weten. Zo blijf je als vanzelf gemotiveerd en ontwikkel je jezelf. 

Zodra je merkt dat je je interesse in een bepaald onderwerp verliest, richt je je aandacht op het exploreren van de andere gebieden waar je interesse ligt. Voor succes en geluk kan het trouwens enorm helpen om naast het leren via ‘trial en error’ anders te gaan kijken naar beloning en talent. 

Anders kijken naar beloning 

Tegenwoordig is er een druk om alles wat je leuk vindt om te zetten in geld. Dit lijkt op succes, maar het kan ook averechts werken. Er zijn immers talloze mensen die van koken, schilderen of schrijven hielden totdat ze ervoor betaald kregen. 

Stel jezelf daarom de volgende vragen: ga ik anders denken over mijn passie als er een financiële beloning tegenover staat? Is het mogelijk of zelfs wenselijk om iets puur voor mijn plezier te doen? Is het antwoord op beide vragen ‘ja’, overweeg dan of het verstandig is om geld een rol te laten spelen. 

Anders kijken naar talent 

Geloof je dat talent een vaststaand gegeven is en dat het dus geen zin heeft om het verder te ontwikkelen? Zonde, want talenten zijn vaak sluimerend aanwezig en hebben het nodig dat je er tijd in steekt. Vraag jezelf dus af: geef ik mezelf de kans om ergens echt goed in te worden?  

Als je datgene ontwikkelt waar je goed in bent en wat je plezier oplevert, is de kans groot dat je zowel succes als geluk ervaart. Hoe beter je een bepaalde vaardigheid beheerst, hoe meer voldoening het immers geeft. 

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. Zij is empathietrainer en daarnaast geluksblogger voor Zentana.nl. In haar blogs geeft  ze jou tips en trics om jezelf gelukkig, sterk en energiek te voelen. Zelf vindt ze haar geluksmomentjes in zingen, paardrijden, haar moestuin en de vrije natuur. Ze omringt zich graag met inspirerende mensen en producten, zoals planten en mooie edelstenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️