Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 26 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe vind je een therapeut die bij je past?

Het is nogal wat om al je struggles en misère bij een therapeut te droppen en ook nog te verwachten dat die persoon jou gaat helpen. Dat doe je niet bij de eerste de beste. Maar mocht je nou psychische hulp nodig hebben – en dat is helemaal niet zo gek, gezien 60 procent van de Nederlanders sinds de crisis last heeft van mentale klachten – dan wil je wel iemand vinden die bij je past. Maar hoe doe je dat?  

Je wilt met iemand werken die goed kan luisteren en zich helemaal open stelt voor jou. Daarbij wil je je helemaal op je gemak voelen en moet je ook het idee hebben dat diegene jou écht begrijpt.

Maar er zijn zoveel opties, dat het kiezen van de juiste therapeut nogal overweldigend kan zijn. We helpen je een handje op weg met deze checklist.

1. Vraag vrienden en familie

Waarschijnlijk heeft er vast weleens iemand van je vrienden of familieleden in therapie gezeten. Schaam je dan niet en vraag of ze er blij mee waren. Als het antwoord ‘ja’ is, probeer er dan achter te komen wat ze er precies fijn aan vonden en kijk of dat matcht bij jouw wensen.

2. Kijk ook buiten je buurt

Natuurlijk is het handig om een therapeut te hebben op 5 minuten fietsafstand van je huis, maar uiteindelijk is het belangrijker dat iemand goed is. Soms is het de moeite waard om een uur te rijden voor een goede therapeut. En de terugweg kun je perfect gebruiken om alles te verwerken wat er is besproken (die tijd is namelijk soms best wel nodig).

Ook lezen: Deze tekenen wijzen erop dat het misschien tijd is om met een therapeut te praten

3. Gender, leeftijd en type

Bedenk van tevoren of je je meer comfortabel voelt bij een man of een vrouw. Werk je liever met iemand die wat ouder is of juist iemand van jouw eigen leeftijd? En wil je liever een zacht en spiritueel type of juist een rationeel persoon? Het kan zo zijn dat je geen voorkeur hebt en dat is ook helemaal oké. Maar als je dit wél hebt, vallen er al een hoop mensen af.

4. Doe de online check

Als iemand een eigen praktijk heeft, staat er meestal wel een hoop informatie op zijn of haar website. Zo niet, google de naam en kijk wat je kunt vinden over deze therapeut. En het klinkt misschien wat oppervlakkig, maar check ook Google Images.

Een foto zegt vaak veel en je wilt wel iemand waar je gemakkelijk tegenover kunt zitten. Vertrouw hierbij op je intuïtie.

5. Pak de telefoon

Als je iemand hebt gevonden, bel dan eerst voordat je een afspraak maakt. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar via de telefoon krijg je al veel meer gevoel bij iemand. En dat is waar het uiteindelijk om draait. Als je ze eenmaal aan de lijn hebt, kun je bijvoorbeeld vragen wat iemands specialiteit is, wat voor opleiding hij of zij heeft gehad en of deze persoon ervaring heeft met jouw problemen.

6. Check het kostenplaatje

Bekijk wat de kosten zijn en check of de sessies worden vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak heb je een verwijzing nodig van de huisarts en is het afhankelijk van jouw polis, hoeveel je vergoed krijgt. Misschien heeft de therapeut in kwestie een contract heeft met een zorgverzekeraar of moet je de declaratie zelf indienen.

Ook interessant: Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid

Als je niet verzekerd bent voor mentale zorg, kijk dan of je terecht kan bij een stagiair of bij een psycholoog binnen de huisartsenpraktijk. Daar zijn meestal geen kosten aan verbonden.

7. Ga voor een intake

Als je uiteindelijk iemand hebt gevonden die geschikt lijkt, maak dan een afspraak voor een intake gesprek. Dit betekent nog niet dat je een heel traject met iemand ingaat, maar je kunt het zien als een eerste sollicitatiegesprek of een eerste date. Let goed op je gevoel als je de kamer binnenloopt. Voel je je op je gemak? En tijdens het gesprek, voel je je gehoord? Voel je een connectie met de persoon die tegenover je zit?

Mocht het gesprek niet helemaal naar wens verlopen en je nog steeds twijfels hebben: shop dan verder! Het is zinloos om wekelijks met iemand te praten, waarmee je geen match mee hebt. Dan zal je namelijk niet je diepste gevoelens of je donkerste gedachtes met iemand delen. En als je niet over deze dingen kunt praten met je therapeut, kom je niet tot de kern van je problemen en kan hij of zij je ook niet helpen.

Voel je niet bezwaard om van therapeut te veranderen. Soms, om wat voor reden dan ook, klikt het niet helemaal. En dat is oké. Het is belangrijk dat je iemand vindt die past bij jou en jouw behoeften, zodat je het beste uit je behandeling kunt halen. En hoewel het proces om iemand te vinden soms een beetje lastig is, is het zeker de moeite waard.

Maak mentale gezondheid bespreekbaar:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️