Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 26 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Elke tepel is anders (hoe zien die van jou eruit?)

Als er iets is waar een schoonheidsideaal over bestaat, dan zijn het wel vrouwelijke borsten. Wanneer die van jou daar niet aan voldoen, is de kans groot dat je je schaamt voor hoe die van jou eruit zien, met name voor je tepels. Toch is dat absoluut niet nodig. Sterker nog: elke tepel is anders. En eigenlijk is dat iets heel erg moois…

Waarschijnlijk heb je je tepels ooit wel eens vergeleken met die van een ander. Terecht? Niet per se. Elke tepel is namelijk anders en elke tepel mag gezien worden. In ieder geval hoef je je nóóit te schamen over deze 6 kenmerken.

6 x dingen waar je je niet voor hoeft te schamen…

Let wel op: maak je je zorgen over borstkanker? Raadpleeg dan altijd een arts. Wij hebben het hier voor alle duidelijkheid over uiterlijke kenmerken, níét over medische kenmerken.

https://www.bedrock.nl/borstkanker-hoe-onderzoek-je-je-eigen-borsten/

1. De grootte van je tepels

De grootte van je tepels heeft niks, maar dan ook echt niks (!) te betekenen. Ook als je nu denkt: “maar de mijne zijn echt wel héél groot”, is dat onterecht. Er is namelijk niet zoiets als te klein of te groot: in de praktijk zijn er heel veel variaties op tepelgrootte, wat trouwens helemaal niets zegt over je gezondheid.

Over je schoenmaat heb je toch ook geen complex als die toevallig 3 maten kleiner is dan die van je vriendin?

2. De kleur van je tepels

Of je nou bleke, roze of donkere tepels hebt: wij kunnen je gerust stellen dat ze állemaal perfect zijn. Ook op kleur zit er namelijk heel wat variatie, waardoor het onmogelijk is om te spreken van een ‘kleurnorm’.

Het enige waar je mee moet opletten is met tepels die plots, zonder enige oorzaak, verdacht rood kleuren. Laat dit voor de zekerheid altijd checken bij je arts, het zou een teken van borstkanker kunnen zijn.

3. De gevoeligheid van je tepels

Er zijn vrouwen met gigantisch gevoelige tepels en je hebt vrouwen die daar amper iets voelen. Is dat erg? Nope, helemaal niet. Je erogenes zijn nou eenmaal persoonlijk, dus of je nou gevoelige tepels hebt of niet: hier hoef je je nooit over te schamen.

4. Haartjes

Haar op je tepels: het klinkt niet erg sexy, toch? Tja, en toch is het doodnormaal. Vaak is haarvorming in de tepelzone gelinkt aan hormonale veranderingen zoals puberteit, menstruatie, zwangerschap of menopauze.

Ook de pil kan hierop een stimulerend effect hebben. Een paar haartjes zijn dus helemaal niets om je zorgen over te maken.

Waarom de ene borst soms groter is dan de ander

5. Kleine bultjes

Zitten er kleine, puistjesachtige bultjes op je tepels? Maak je geen zorgen: ook dat is weer compleet normaal. In feite zijn dat kleine, onschuldige kliertjes. Wat de exacte functie daarvan is, is nog onduidelijk, al beweren sommige wetenschappers dat ze het borstvoedingsproces zouden vergemakkelijken. En da’s behoorlijk mooi, toch?

6. Ze zijn veranderd door je zwangerschap

Iedereen die ooit zwanger geweest is, zal kunnen beamen dat tepels veranderingen ondergaan tijdens en na de zwangerschap. Dit kan zich uiten in grotere tepels maar vaak ook donkerdere exemplaren.

En denk je nu dat je hierin alleen bent: niks is minder waar. Elke zwangere vrouw ervaart dit soort lichamelijke veranderingen.

Kortom: laten we voor eens en voor altijd stoppen met onze tepels minder mooi te vinden dan die van een ander. Wij zijn team #bodypositivity!

https://www.bedrock.nl/de-sportbeha-handig-of-overschat/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️