Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 19 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

5x tekenen dat je afstand wil nemen van een vriendschap

Het is geen geheim dat de kwaliteit van jouw relaties impact heeft op je geluk. Dat geldt niet alleen voor de relatie met je liefdespartner en familieleden, maar ook die met je vrienden. Een waardevolle vriendschap kan dan ook een grote positieve bijdrage aan je welzijn zijn. Maar wat als die vriendschap tóch niet zo goed lijkt te zijn als dat jij denkt? Wanneer weet je dan dat het tijd is om afscheid te nemen?

Eén van de moeilijkste dingen in het leven is iemand of iets loslaten. Of je nu afstand neemt van een huis, een baan, een collega met wie je een fijne band hebt, of een (liefdes)relatie; iets of iemand loslaten is vaak niet eenvoudig.

Afstand nemen van bepaalde vriendschappen

Toch is het soms nodig om afstand te nemen van bepaalde mensen in ons leven. Wanneer je in een toxic relatie of situationship zit, is het heel duidelijk dat je je grenzen moet aangeven en je afstand moet nemen. Maar wat als het om een vriendschap gaat waarbij het niet zo zwart/wit is? Hoe weet je dan dat je afstand moet nemen? Wij zetten een aantal mogelijke tekenen op een rijtje.

1. Jij bent de enige die moeite steekt in jullie vriendschap

Ook al heeft jouw vriendin een drukke baan of bevindt zij zich toevallig in een moeilijke situatie: het mag geen excuus zijn. Contact werkt namelijk vanuit twee kanten. Dat betekent dat zowel jij als zij een appje kan sturen. Wanneer jij constant toenadering tot haar zoekt en meer moeite steekt in jullie vriendschap steekt, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Het is altijd goed om deze dingen eerste te bespreken, maar zodra jij niet het gevoel hebt dat zij haar gedrag niet verbetert, is het wellicht tijd om afstand te nemen van deze vriendschap

2. Je voelt je leeggezogen wanneer jullie samen zijn (geweest)

Vriendschappen horen een positieve bijdrage te leveren aan jouw geluk en mentale welzijn. Zodra jij juist een leeggezogen gevoel krijgt wanneer deze vriend of vriendin in de buurt is, kan het verstandig zijn om jullie vriendschap te heroverwegen. Soms is het niet meteen nodig om volledig afstand te nemen, maar kan het nuttig zijn om elkaar minder vaak te zien.

3. Jouw grenzen worden niet gerespecteerd

Een belangrijke ongeschreven regel van vriendschappen is dat grenzen altijd gerespecteerd moeten worden. In in een vriendschap is het jouw eigen verantwoordelijkheid om jouw grenzen te communiceren naar de ander. Een echte vriend of vriendin zal jouw grenzen dan ook respecteren.

4. Je hebt niet het gevoel dat je alles kunt vertellen

Iedereen heeft geheimen. Zo zullen er gegarandeerd dingen zijn die jij zelfs je bestie niet kan vertellen. Daar is ook helemaal niets mis mee. Jouw gedachten, jouw dromen, jouw diepste gevoelens zijn van jou: die hoef jij nooit met iemand te delen als je dat niet wil. Maar wanneer jij het gevoel hebt dat jij grote gebeurtenissen in jouw leven niet kan delen, kan het een teken zijn dat jullie vriendschap toch niet zo goed is als dat jij dacht. Een echte vriend of vriendin hoeft het namelijk niet altijd met jou eens te zijn; ze zullen zonder oordelen toch naar jou kunnen luisteren.

5. Je krijgt een naar gevoel over jezelf

Wellicht is jouw vriend jaloers, onzeker, of kampt hij zelf met een laag zelfbeeld; wat de reden ook is, jouw vriend zou je nooit een vervelend gevoel mogen geven. Wanneer jij constant met een vervelend gevoel achter blijft, kan het handig zijn om jouw gevoel bespreekbaar te maken. Wordt er vervolgens geen gehoor aan gegeven, zal het uiteindelijk toch verstandig zijn om afstand te nemen van jullie vriendschap.

Een gezonde en langdurige vriendschap opbouwen? Zó doe je dat (aldus een expert)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️