Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 10 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Je tandenpoetsen met tandpasta? Probeer het eens met baking soda of houtskool

Bijna niemand heeft van zichzelf een filmsterrengebit. Het drinken van koffie, thee of wijn laat nu eenmaal zijn sporen achter. En twee keer per dag je tanden poetsen met tandpasta is soms niet genoeg om de witte kleur van je tanden te behouden. Gelukkig zijn er een paar (natuurlijke!) alternatieven om een stralende lach te krijgen.

Gezien tandpasta twee keer per dag in je mond gaat, is het sowieso een goed plan om een natuurlijke, organic variant te gebruiken. Die bevat geen parabenen, fluoride, sulfaten of andere chemische ingrediënten. Wil je nog een stapje verder probeer dan eens baking soda of houtskool.

Baking Soda

Tandenpoetsen met baking soda is een veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder een beetje zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het wordt niet aangeraden om baking soda in pure vorm te gebruiken, maar zijn allerlei recepten te vinden om er zelf tandpasta van te maken.

Je kunt bijvoorbeeld 2 eetlepels kokosolie op kamertemperatuur mengen met 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout), 10 tot 15 druppels etherische olie naar keuze en een halve theelepel (keltisch) zeezout. Maar je kunt ook 1 theelepel baking soda en het sap uit 1 citroen mengen tot een dikke pasta en dit gebruiken om je tanden mee te poetsen.

Ook een aanrader: Fresh & sustainable: 6 x natuurlijke tandpasta om nú in huis te halen

Doe het alleen niet te vaak, anders bestaat het risico dat het tandglazuur wordt aangetast. Als je last hebt van gevoelige tanden of tanderosie, dan is het sowieso geen goed idee. Gebruik dan liever een natuurlijke tandpasta, waar baking soda in is verwerkt.

Houtskool

Een andere optie om je tanden mee te poetsen en op een natuurlijke manier wat witter te maken is houtskool. Dat ziet er misschien wat gek uit: zwart poeder dat jou mooie, schone en witte tanden gaat bezorgen. Toch is het zo. Actieve houtskool, oftewel activated charcoal, zit tegenwoordig in veel beautyproducten, vanwege de reinigende werking.

Actieve houtskool werkt als een soort magneetje dat vuil en vetten opneemt, denk maar aan lucht- en waterfilters, waarbij houtskool de chemicaliën en vieze stofjes absorbeert. Daarnaast neemt het ook gassen op, waardoor houtskool ook effectief schijnt te werken bij een slechte adem.

Het neutraliseert vieze geur en doodt de bacteriën die deze geur veroorzaken.

Natuurlijk bleekmiddel

Je kunt het beste gebruik maken van houtskoolpoeder dat is gemaakt van 100 procent organische kokosnoot. Hoe je dat gebruikt? Simpel: je maakt je tandenborstel nat en dipt hem in het poeder. Poets je tanden twee minuten en spoel je mond daarna goed met water. Het helpt gaatjes voorkomen, zorgt voor een frisse adem én maakt je tanden een klein beetje witter.

Het is dan ook vrij van schadelijke chemicaliën en kunstmatige toevoegingen. Duurzaam voor het milieu en ook veel gezonder voor jou. Natuurlijk is het niet te vergelijken met een echte (chemische) bleeksessie, maar je ziet echt wel verschil. En het voordeel is dat (een goed gefilterde) houtskool veilig is voor het tandglazuur, zelfs bij langdurig gebruik. Je kunt het dus gewoon elke dag gebruiken.

More natural beauty tips 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️