Eva Kruijs
Eva Kruijs Psyche 10 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Spullen en status maken niet gelukkig, maar wat dan wel?

Je kunt alle spullen van de wereld hebben, maar dat maakt nog niet gelukkig. Andersom is het wel zo dat je echt geen spullen nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn. Het zijn soms zelfs degenen die het minst hebben op materialistisch vlak, die het rijkst zijn. Omdat ze volledig ‘kunnen zijn’.

Investeren in spullen en status kost je vooral een hoop geld en energie en is (vaak) niet blijvend. Investeren in volledig zijn, levert je een levensvoorraad aan geluk, zelfvertrouwen en oneindige tevredenheid op. Wat kies jij?

Bezit in de vorm van spullen

Het is niet altijd vanzelfsprekend om vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Er worden hoge eisen gesteld, er geldt een bizar schoonheidsideaal, er is weinig ruimte voor afwijken van de norm en we streven vaak naar onhaalbare perfectie. Ingrediënten waar de consumptiemaatschappij het goed op doet. We kopen namelijk meer als we het gevoel hebben liefde, aandacht of zelfvertrouwen te missen. Bijna nooit bewust, maar toch.

Lees ook: Leven met minder spullen maakt gelukkiger (een psycholoog legt uit)

We proberen een gemis op te vullen door onszelf te verrijken met mooie spullen. Op de korte termijn een effectieve strategie, want er is instant behoeftebevrediging en we maken het gelukshormoon dopamine aan. Op de lange termijn lost het niet zo veel op. Het effect van de mooie spullen ebt weg, maar het gemis blijkt niet verdwenen. En dat proberen we vervolgens weer op te lossen met nieuwe spullen. Het maakt de cirkel mooi rond, maar we komen uiteindelijk nergens.

Bezit in de vorm van status

Een andere vorm van bezit ligt in status. Het nastreven van een goede carrière, een loopbaan die aanzien geniet, maatschappelijk succes. Ook hier zoeken we in sommige gevallen naar iets op de verkeerde plek. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Er zijn gelukkig genoeg mensen die tevreden zijn met wat ze doen en die oprecht voldoening halen uit hun werk en de eventuele status die hierbij hoort.

Zij zoeken op de juiste plek, want status of geldelijke beloningen zijn een leuke bijkomstigheid van wat zij zo graag doen met en in hun leven. Maar als status op zich het doel is waar je naar streeft, dan zul je niet de eerste zijn die, na jarenlang keihard werken, hoog op de corporate ladder staat en zich realiseert: hmm, hier had ik toch een ander beeld bij.

Dit vind je vast ook interessant: Succes: het heeft weinig te maken met carrière en werkgeluk en dit is waarom

Het is een patroon dat je vaak ziet bij mensen die keuzes hebben gemaakt zonder stil te staan bij het waarom daarvan, of mensen die zich hebben gevoegd naar de verwachtingen van anderen in plaats van hun eigen dromen. Het zijn degenen die zijn opgegroeid met het idee dat je altijd hard moet werken en dat niets ooit voor niets is of gebeurt.

Innerlijk bezit

Het werd het al even genoemd: investeren in zijn levert een levensvoorraad aan geluk, zelfvertrouwen en oneindige tevredenheid op. In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs talloze manieren om dit te doen. Eén ervan is door minimalisme in je leven te integreren.

Wat is minimalisme precies?

De meeste mensen die zich in het minimalisme (gaan) verdiepen, beginnen bij het uitdunnen van hun materialistische bezit. Logisch, maar minimalisme is meer dan dat. Het gaat niet om het hebben van zo min mogelijk spullen, het is geen wedstrijd wie het minst heeft of wie met het minst kan leven. Bij minimalisme gaat het erom dat je je bewust wordt van het doel van je spullen.

Door te leven met enkel de spullen die je nodig hebt, voorkom je dat er aandacht, tijd en ruimte verloren gaat aan de kortetermijnoplossing richting geluk en voldoening. Het gaat dus over veel meer dan spullen. Het gaat over de essentie in je dagelijkse bezigheden, in je relaties en in je leven.

Lees ook: Zo stop je met het kopen van spullen die je niet nodig hebt

Een praktische tip om te beginnen met minimalisme is de 90/90 regel: bij alles wat je 90 dagen niet gebruikt, vraag je jezelf af: ga ik het de komende 90 dagen wél gebruiken? Zo niet, dan kan het weg. Bij de spullen die je wel gebruikt, kun je je afvragen: wat betekenen de spullen voor je? Welke waarde hecht je eraan? Heb je het wel écht nodig? Wat haal je eruit? Het zijn namelijk juist de spullen die weggaan die ruimte maken voor jouw levenspad naar geluk.

Bezit en geluk?

Materialistisch bezit kan fijn zijn en ons leven vergemakkelijken (we worden immers blij als we mooie dingen zien). Maar net als dat een salaris van boven de €58.000 niet bijdraagt aan meer geluk, geldt voor spullen ook: meer is niet altijd beter.

Het grootste geluk vinden we in onze innerlijke rijkdom. In ‘zijn’ in plaats van hebben. Minimalisme toepassen als levenswijze is een belangrijke stap die je kunt nemen in de richting van meer ‘zijn’. Maar dat is lang niet alles. Innerlijk geluk is je rijk voelen, zonder dat het over geld gaat. Hoe je dat doet? Je leest er meer over in Jouw Gids naar Geluk.

Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs 7 stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️