Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 2 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Een soulmate of een levenspartner? (dit zijn de verschillen)

Somebody tell me why I’m on my own, if there’s a soulmate for everyone’ zingt Natasha Bedingfield in de uit 2007 afkomstige hitsong ‘Soulmate’. Als ik de tekst goed begrijp is een soulmate dus iemand met wie je (fysiek) samen bent. Een soort levenspartner… toch?

Het antwoord is eigenlijk ja en nee. Het is namelijk mogelijk dat je soulmate ook je levenspartner is en het is ook mogelijk dat jij en je levenspartner een diepere zielsconnectie ontwikkelen. Maar een soulmate of zielsverwant is niet hetzélfde als een levenspartner. Met beiden heb je een ander soort relatie.

Twee verschillende relaties

Een zielsverwant kan maar hóéft dus niet iemand te zijn met wie je samen bent of een romantische relatie hebt. We hebben veel zielsverwanten in ons leven en dat kunnen stuk voor stuk hele andere types zijn. Zo schreven we in een eerder artikel al over de verschillende soorten zielsverwanten, waaronder de beste vriendin, de wrecking ball, de minnaar, de vreemdeling en de ware liefde.

Hoe verschillend de zielsverwanten die we in ons leven tegenkomen ook kunnen zijn, hun doel is altijd hetzelfde. Ze zijn er om ons uit te dagen en wakker te schudden, zodat onze ziel kan overstijgen naar een hoger niveau van bewustzijn. Maar een levenspartner? Dat is meer een soort metgezel. Je hebt misschien geen diepe zielsconnectie met deze persoon, maar er is een soort wederzijds gevoel van vertrouwenbegrip en respect. Daarbij is een levenspartner vaak iemand tot wie je je fysiek aangetrokken voelt.

Omdat het onderscheid tussen een zielsverwant en een levenspartner niet altijd even duidelijk is zetten we de verschillende eigenschappen van elke relatie nog eens op een rij.

Dit vind je vast ook interessant: De vijf typen zielsverwanten die je tegenkomt in je leven (ben jij ze al tegengekomen?)

Zo voelt de relatie met je soulmate

 • Je voelt een diepe, spirituele verbinding met deze persoon. Soms voelt het bijna alsof je elkaar al lange tijd kent. Paulo Coelho vat het mooi samen in deze zin: “Important encounters are planned by the souls long before the bodies see each other.”
 • Je lijkt elkaar écht te begrijpen en je hebt een soortgelijke manier van denken. Hierdoor weet je intuïtief wat de ander denkt of voelt.
 • De connectie die jullie hebben is intens, emotioneel, en kan vaak bewegen van extreme hoogten tot extreme diepten.
 • Het voelt alsof jullie één front vormen, ook als je niet fysiek samen bent. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je samen moet werken om iets te bereiken.
 • Je relatie duurt misschien niet voor altijd, maar de liefde blijft bestaan.

Lees ook: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

En zo voelt de relatie met je levenspartner

 • De eerste ontmoeting met een levenspartner (en de periode daarna) voelt nieuw en opwindend.
 • Je kunt met elkaar overweg alsof je beste vrienden bent en je relatie is niet onderhevig aan extremen.
 • Je relatie is gebaseerd op logische of intellectuele beslissingen.
 • Je resoneert met elkaars waarden, overtuigingen en ideeën.
 • Je ervaart beide een gevoel van financiële en emotionele stabiliteit door samen te zijn.
 • Je relatie is gebaseerd op fysieke aanwezigheid en het creëren van nieuwe herinneringen.
 • Je voelt de behoefte om je relatie te bevestigen door te trouwen of een gezin te stichten.

Meer over soulmates

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️