Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

De 8 soorten vrienden die je nodig hebt in je leven (en welke vooral niet)

Vrienden worden niet voor niets ook wel je gekozen familie genoemd. Waar je nu eenmaal ongevraagd met een brompot van een broer, oom of moeder zit opgezadeld, kun je je vrienden uitzoeken. Echter is niet elke vriendschap hetzelfde. Deze acht soorten vrienden verrijken je leven.

En zo zijn er ook ‘vrienden’ die je vooral niet te lang om je heen wilt hebben.

Vrienden hebben, is gezond

Als mens zijn we nu eenmaal sociale dieren en hebben daarom de behoefte aan een diepgaande connectie met anderen. Vroeger hielp het namelijk om onze kans op overleven als soort immers vergroten.

Alleen in een groep konden we het overleven. Allerlei wetenschappelijke onderzoeken laten dan ook zien dat het hebben van betekenisvolle vriendschappen bevorderend is voor onze mentale én fysieke gezondheid.

Zo vermindert het hebben van vriendschap bewezen het risico op depressie, vergroot het juist je algehele gevoel van voldoening in het leven, de cognitieve functies functioneren er beter door op latere leeftijd en je levensverwachting wordt erdoor vergroot. Niet mis dus!

Vrienden voor het leven (of heel even)

Toch is niet elke vriendschap hetzelfde en dat is maar goed ook. Je kunt niet alles van die ene vriend(in) verwachten. Soms kan het handig zijn om te weten welke soorten vrienden je hebt in het leven.

Dit zijn ze:

1. Beste vriend

Deze mag duidelijk zijn: in je leven heb je een beste vriend (of misschien wel meer) met wie je de meest intieme relatie hebt en wie voor jou het allerbelangrijkst is. Het is iemand met wie je alles kan delen en met wie je het liefste bent. Je vertrouwt elkaar volledig.

2. Sociale vrienden

Dit is het type vriend met wie je graag tijd spendeert omdat het gewoonweg fijn en makkelijk is samen. Het is degene die je belt als je zin hebt in gezelligheid en plezier. Deze persoon heeft altijd wel zin om wat leuks te doen en met je op pad te gaan.

3. Af en toe vrienden

Deze soort vrienden zie je maar af en toe. Misschien is het eens per maand of nog minder. Het doet niet af aan je vriendschap, maar jullie zitten nu eenmaal niet erg in elkaars routine. Waarschijnlijk heb je een iets andere levensstijl van elkaar.

4. Vriendengroep

Dan heb je de vriendengroep die gezamenlijk dingen doet en als groep samenkomt. Ondanks dat je met iedereen bevriend bent, heb je daarbinnen altijd een paar favoriete vrienden.

5. Situationele vrienden

Met sommige mensen ben je vrienden in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als jullie gezamenlijke vrienden bij elkaar zijn, als jullie bij elkaar in de buurt zijn, als jullie samen op een sport zitten of bij elkaar wonen. Dat is dan de gemene deler.

6. Werkvrienden

Ook op de werkvloer kun je vrienden maken, meer dan het zijn van alleen collega’s. Het is degene met wie je het liefst luncht, misschien ook na werk afspreekt en met wie je zelfs na het wisselen van banen nog steeds contact houdt.

7. Vrienden voor het leven

Dan heb je de vrienden die er voor altijd zijn, die je misschien wel van jongs af aan al kent en met wie je op jullie zeventigste nog contact hebt. Bij sommige mensen weet je gewoon dat het voor altijd blijft.

8. Levensfase vrienden

Om de zoveel jaar raken we in een andere levensfase. Eerst maak je vrienden op de basisschool, dan de middelbare school, misschien doe je een sport of ga je op reis. Gaandeweg maak je vrienden die bij een bepaalde levensfase horen.

Dan heb je óók nog de vrienden die je vooral wilt voorkomen:

  • Eenzijdige vriendschappen: degene die nooit reageert en bij wie het contact altijd van jou moet komen.
  • Afhankelijke vriendschap: de vriendschap waarbij jullie afhankelijk zijn van elkaar, er weinig grenzen zijn en het ongezond voor beiden is.
  • Toxische vriendschap: waarbij veel jaloezie en negativiteit is.
  • Neppe vriendschap: iemand die doet alsof ‘ie je vriend(in) is, maar het eigenlijk niet is als het moeilijk wordt.

Al met al is het belangrijk om verschillende soorten vriendschappen te hebben, meent psycholoog Marisa Franco. Vrienden zijn een manier om te kunnen groeien, plezier te hebben en te leren. “Het is als een verlengstuk van onszelf.” Laat het een mooie herinnering zijn om jouw vrienden te laten weten dat je gek op ze bent!

7 effectieve manieren om je relaties te verbeteren (met vrienden én lovers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️