Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Denk aan je ogen: deze gewoontes kunnen jouw zicht verslechteren

Heb jij vaak een geïrriteerd gevoel bij jouw ogen, en kost het moeite om niet met jouw vingers in je ogen te wrijven? Of draag je contactlenzen, maar weet je eigenlijk niet wat de maximale draagduur (ja, die is er) van jouw lenzen is? Dit artikel vol eyeopeners gaat jouw ooggezondheid een flinke boost geven.

In een artikel op Glamour UK vertelt optometrist Roshni Patel alles over onze ooggezondheid, en over de slechte dagelijkse gewoontes die veel van ons hebben. Ja, jij misschien ook wel. Onze ogen zijn immers zo belangrijk – daar wil je geen vervelende infecties in krijgen.

6 gewoontes die jouw zicht kunnen verslechteren

1. Te veel naar een scherm kijken

Surprise surprise, te lang naar een fel scherm kijken is niet goed voor je ooggezondheid. Door naar een scherm te kijken, knipper je minder dan wanneer je bijvoorbeeld in de natuur bent. Hierdoor raken je ogen sneller uitgedroogd, en worden ze eerder moe.

Om je ogen dus ook tijdens een kantoorbaan genoeg rust te gunnen, wordt aangeraden om de 20-20 regel toe te passen. Elke 20 minuten kijk je minimaal 20 seconden even naar iets anders dan je scherm, om je ogen een klein beetje rust te geven. Zulke simpele gewoontes toepassen kunnen echt het verschil maken, vertelt Roshni.

2. Te veel cafeïne drinken

Kan jij niet zonder jouw dagelijkse koffies? Dan is dit misschien goed om te weten: te veel cafeïne kan slecht voor je ogen zijn. Misschien heb je al eens gemerkt dat je, wanneer je té veel cafeïne ophebt, je wazig kunt gaan zien of last kunt krijgen van een trillend ooglid.

Het lijkt er zelfs op dat hoe meer koffie je drinkt, des te meer kans je hebt om glaucoom te ontwikkelen. Dit is een beschadiging in de oogzenuw die uiteindelijk kan leiden tot uitval van het gezichtsveld. Vaak wordt glaucoom veroorzaakt door een verhoogde oogdruk (wat dus kan gebeuren bij te veel cafeïne).

3 koppen koffie per dag heeft mogelijk een positief effect op je gezondheid

3. Je eet niet genoeg groenten

“Het beste dieet voor je ogen is een normaal, compleet voedingspatroon met veel groenten en fruit,” legt Roshni uit. In het bijzonder is het goed voor je ooggezondheid om te focussen op je vitamine A inname. Denk hierbij aan groene bladgroenten, zoals broccoli en boerenkool, maar ook zoete aardappel, pompoen en – uiteraard – wortels.

Zijn wortels echt goed voor je ogen? Een oogdokter vertelt

4. Je wrijft veel in je ogen

De number one manier om bacteriën naar je ogen te brengen, is door in je ogen te wrijven. We weten allemaal dat het verleidelijk is om even in je ogen te wrijven als je net wakker bent, als je geïrriteerde ogen hebt of wanneer je juist heel moe bent, maar doe het niet.

Merk jij dat je echt vaak de behoefte hebt om in je ogen te wrijven, dan kan het zijn dat je wat droge ogen hebt. Kijk in dat geval eens of je oogdruppels voor geïrriteerde ogen kunt aanschaffen, dat kan voor wat verlichting zorgen.

5. Lenzen te lang/’s nachts inhouden

Draag jij lenzen? Kijk dan eens kritisch naar de uren waarop jij jouw lenzen in- en uitdoet. Op de website van Hans Anders lezen we namelijk dat je jouw lenzen maximaal 12 uur per dag in zou moeten houden. Sta jij ‘s morgens om 07:00 op en doe je direct jouw lenzen in, dan is het dus aan te raden om na het avondeten je lenzen om te wisselen voor een bril.

Draag je jouw lenzen steevast te lang? Dan zijn jouw ogen gevoeliger voor verschillende ontstekingen, zoals bindvliesontsteking (wat later over kan gaan in hoornvliesontsteking).

6. Douchen met lenzen in

Nog een no go voor mensen met contactlenzen: de lezen inhouden tijdens het douchen. Het lijkt misschien onschuldig en lekker makkelijk om je contactlenzen gewoon in te houden, maar hierdoor wordt de kans op schadelijke infecties een stuk groter.

Hetzelfde geldt voor zwemmen: liever draag je jouw lenzen dan niet om infecties te voorkomen. Wil je tóch lezen dragen, ga dan voor daglenzen die je daarna weg kunt gooien.

Heeft komkommer op je ogen leggen echt nut?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glamour UK

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️