Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 2 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat slaapproblemen en depressies met elkaar te maken hebben

Er zijn weinig dingen zo belangrijk als een goede nachtrust. Voldoende slaap is goed voor je huid, je weerstand en om binge-eating te voorkomen. Daarnaast staan slaapproblemen ook in nauw verband met depressie.

Een goede slaap is een nacht waarin je tussen de 5 en de 9 uur slaapt en waarin je slaap niet verstoord wordt, legde slaap-expert Leo van Woerden ons eerder uit. Maar wat als je slaap systematisch wordt verstoord?

Overlap tussen slaapstoornissen en depressie

Slaapverstoringen hebben een grote impact op iemands emotionele toestand. Neuropsychologisch onderzoek leert ons namelijk dat 83 procent van de onderzochte depressieve patiënten bepaalde slaapverstoringen ervaart.

Slaapstoornissen zijn dus een belangrijke oorzaak van stemmingsschommelingen en zijn een kernsymptoom bij depressies. Dat maakt dat we slaapstoornissen serieus willen nemen. In het ergste geval monden deze stemmingswisselingen uiteindelijk uit in een ernstigere depressie.

Hoe slaap en depressie elkaar beïnvloeden

Hoe komt nu dat slaap en depressie zoveel met elkaar te maken hebben? Bij slaap zorgen allerlei chemische processen in ons brein ervoor dat ons lichaam ontwaakt bij daglicht en dat het moe wordt wanneer de avond valt.

Van depressie weten we dat het een stemmingsstoornis is die het resultaat is van een tekort aan serotonine, dopamine en norepinephrine. Dit zijn neurotransmitters (vergelijkbaar met hormonen) die een grote rol spelen in hoe we ons voelen – niet verwonderlijk dus dat een tekort ervan kan leiden tot depressie. Maar deze stoffen zijn niet alleen belangrijk voor onze stemming, ze spelen ook een grote rol in onze slaap. Aha.

Lees ook: Beter slapen? Dit zijn de voordelen van een koude slaapkamer

Afwijkingen in de hoeveelheid serotonine, dopamine en norepinephrine zijn namelijk ook verantwoordelijk voor slaapproblemen. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel. Naarmate een depressie verergert, verergeren ook de slaapproblemen, waardoor de depressieve klachten op hun beurt weer de hoogte in gaan.

Behandeling tegen een depressie én slaapproblemen

Depressie en slaapproblemen versterken elkaar dus. Om die reden bestaat een optimale behandeling uit het aanpakken van zowel de depressieve klachten als de slaapproblemen. Helaas is dat niet altijd evident.

Het moeilijke is dat er niet één behandeling bestaat die beide problemen tegelijkertijd kan verhelpen. Hoewel antidepressiva bedoeld zijn om depressieve klachten te verhelpen, zou het bijvoorbeeld kunnen dat deze medicatie slaapproblemen in de hand werkt. Het is daarom van belang om klachten zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven aan een behandelde arts.

Uiteraard kunnen depressie en slaapproblemen ook afzonderlijk ontstaan, maar hou in je achterhoofd dat de 2 een gemeenschappelijke neurochemische basis hebben. Laat dat vooral een reden zijn om te investeren in een goede nachtrust! Vind je dat moeilijk? Deze tips helpen je alvast op weg.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert én gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️