Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 simpele mindfulness oefeningen om elke dag toe te passen

Het leven raast vaak aan je voorbij. Met deadlines of werkafspraken, sportmomenten, sociale afspraken en misschien heb je ook kinderen om voor te zorgen en een relatie om te onderhouden. Voor je het weet is de week alweer voorbij en plof je op vrijdagavond op de bank. Moe, maar niet voldaan. Hoe dat komt? Omdat alles zo snel gaat en je er minder bij bent met je hoofd. Je leeft op de automatische piloot. Met deze mindfulness oefeningen die je dagelijks toe kan passen, ga je meer in het nu leven en zal je merken dat je meer kalmte en minder gejaagdheid ervaart.

En moeilijk hoeft dat niet te zijn, deze oefeningen zijn simpel, maar ze zorgen er wel voor dat je dagen rustiger aanvoelen en daardoor voel jij je aan het einde van de dag tevreden, dankbaar en hopelijk zelfs gelukkiger.

Simpele mindfulness oefeningen voor elke dag

Elke dag een beetje meer mindful in het leven staan zorgt al voor een tevreden gevoel aan het einde van de dag of de week. Probeer deze simpele mindfulness oefeningen dagelijks toe te passen in je leven.

Mindful douchen

Veel dagelijkse situaties zijn het perfecte moment om mindfulness oefeningen toe te passen. Wanneer je gaat douchen bijvoorbeeld. Sluit je even af met de warme stralen die over je rug lopen. Doe je ogen dicht en haal rustig adem. Denk niet aan wat je allemaal moet doen die dag: houd je gedachten bij het warme water dat je doet ontspannen.

Zet je telefoon vaker op stil

Hoe vaak word je wel niet afgeleid door je telefoon? En dan vooral door berichtjes die op je scherm voorbij flitsen. Tijdens het eten, tijdens je werk, tijdens een koffiedate met een vriendin. En voor je het weet ben je weer doelloos aan het scrollen door Instagram.

Zet daarom je telefoon wat vaker op stil en check slechts af en toe of je een berichtje hebt. Laat ‘m ook wat vaker thuis als je weg gaat. Je zal merken dat je uiteindelijk minder snel je telefoon er zomaar even bij pakt en dat zorgt ervoor dat je met je volle aandacht bij het moment bent.

Mindfulness oefening tijdens je werk

Met honderd taken tegelijk bezig zijn geeft aan het einde van de werkdag geen voldaan gevoel. Maak daarom een prioriteitenlijst en houd je bezig met slechts één taak. Check ondertussen geen mails, geen telefoontjes.

Richt je volledig op je taak en ga er vol in op. En ga daarna pas door naar de volgende. Plan ook momenten in waarop je wel je mail even checkt. Kan je een mail binnen twee minuten beantwoorden, doe dat dan. Ben je daar weer vanaf. Efficiënter werken zorgt voor een tevreden gevoel ‘s avonds.

Neem momenten zoals ze zijn

Duurt het wat langer in de rij van de kassa? So be it. Mopperen of geïrriteerd raken heeft geen zin, de rij gaat er niet sneller door en je hebt alleen jezelf ermee. Sta je in de file? Zet je lievelingsmuziek op en geniet van het moment van rust voor of na je afspraken.

Vraagt je kind om aandacht, maar wil je eigenlijk opruimen in huis? Knuffel met je kind en laat de boel de boel. Dat komt later wel. Sta wat meer stil in het moment en neem momenten zoals ze zijn. Een goede mindfulness oefening om regelmatig toe te passen.

Ga een half uur eerder naar bed

De avond is vaak een moment van rust, van ontspanning. En je lievelingsserie kan zeker wat ontspanning brengen, maar het zorgt ook weer voor veel extra gedachtes in je hoofd. Sluit je dag daarom wat eerder af, al is het maar een half uurtje.

Een fijne mindfulness oefening. Zet de tv uit en maak je klaar om wat eerder naar bed te gaan. Je hoeft niet meteen te gaan slapen, maar duik lekker onder de wol. Geniet van je warme bed en de zachte dekens over je heen en probeer je gedachtes niet te laten afdwalen. Haal rustig adem en voel jezelf in een diepe, ontspannen slaap vallen.

Zo hou je een mindful theeceremonie met jezelf (en kom je volledig tot rust)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️