Tessa Ham
Tessa Ham Werk 28 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Geen salarisverhoging? Deze voorwaarden zijn ook wat waard

Yes, je bent van plan om een salarisverhoging te vragen! En je hebt groot gelijk: je krijgt niet betaald wat je waard bent, maar wat je onderhandelt. Maar houd er rekening mee dat een salarisverhoging niet altijd mogelijk is. Dat betekent niet dat je helemaal niets uit het gesprek kunt halen: deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook wat waard.

Geen hoger salaris mogelijk? Kijk dan of je over deze negen secundaire arbeidsvoorwaarden kunt onderhandelen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden om over te onderhandelen

Bij secundaire arbeidsvoorwaarden denk je misschien algauw aan een telefoon, laptop of auto van de zaak. En hoewel je daar zeker over kunt onderhandelen, zijn er ook voorwaarden die je meer vrijheid en flexibiliteit geven en waarmee je in jezelf investeert.

Meer vakantiedagen

Kom je altijd in de knel met je vakantiedagen en zou je er wel wat meer willen? Weet dan dat je hier heel goed over kan onderhandelen. In Nederland is het wettelijk verplicht om 20 vakantiedagen aan je personeel te geven bij een 40-urige werkweek, maar het gemiddelde ligt op 25,6 vakantiedagen.

Dit doe je waarschijnlijk mis bij het onderhandelen

Meer vrije tijd is wat ons betreft net zo waardevol als meer geld en voor de werkgever kost het weinig om jou extra vakantiedagen te geven.

Mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen

Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke pijlers als het gaat om werkgeluk. Nieuwe dingen leren werkt nou eenmaal motiverend. Daarnaast zorgt het ervoor dat je uit je dagelijkse sleur wordt getrokken. Als kers op de taart investeer je met een cursus, training of opleiding ook nog eens in je carrière.

Wist je dat veel bedrijven een opleidings- en studiebudget hebben? En dat je ook kunt onderhandelen over een duurdere opleiding als deze niet binnen het budget valt?

Als jij kan aantonen dat de kennis die je opdoet het bedrijf ten goede gaat komen, is er veel mogelijk. Dus denk – het liefst voordat je de salarisonderhandeling instapt – na over waarin jij jezelf wil ontwikkelen.

Thuiswerken

We gaan langzaam weer terug naar kantoor. En hoewel je de gezelligheid met collega’s vast gemist hebt, merk je nu dat de lawaaierige kantoortuin killing is voor je productiviteit. Daarnaast heb je veel meer tijd over als je thuiswerkt en de reistijd mist. De mogelijkheid om (meer) thuis te werken is dus ook zeker een goede voorwaarde om over te onderhandelen.

Tip: mag je niet meer thuiswerken en reis je met de trein? Onderhandel dan of je de reistijd ook als werktijd mag laten tellen en werk elke dag even in de trein.

Remote werken

Je kan ook nog een stapje verder gaan en onderhandelen over de mogelijkheid om remote te werken. Kies er bijvoorbeeld voor om een maand of langer vanuit het buitenland te werken. Ideaal voor mensen met reiskriebels (die ze anderhalf jaar lang hebben moeten wegstoppen).

“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”

Als het goed is, heeft je baas tijdens de pandemie gezien dat je goed op afstand werkt. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.

Flexibele werktijden

De één gaat ‘s ochtends als een trein, terwijl de ander dan niet vooruit is te branden en juist ‘s avonds de creativiteit voelt stromen. Geen mens is hetzelfde en dat geldt eigenlijk ook voor ideale werktijden. Vind je het fijn om ‘s ochtends vroeg te beginnen zodat je een lange avond hebt? Of omdat je kinderen dan bijvoorbeeld van de opvang gehaald moeten worden?

Of draai jij je ‘s ochtends liever nog een keertje om? Wat jouw situatie ook is, flexibele werktijden (of zelfs: werken wanneer jij wil, zolang je jouw werk maar af krijgt) is een hele goede arbeidsvoorwaarde die zeker wat waard is.

Sportabonnement

Een werkgever heeft er alleen maar baat bij als jij je gezond voelt en lekker in je vel zit, dus is het helemaal niet gek om over een sportabonnement te onderhandelen. Dat scheelt jou ook weer een paar tientjes per maand.

Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Een sabbatical

Je moet een sabbatical aanvragen bij je werkgever. Je baas is dus niet verplicht om hierop ja te zeggen. Wil jij al een langere tijd een wereldreis maken of een andere droom najagen? Dan is dit zeker een secundaire arbeidsvoorwaarde waar je over kunt onderhandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️