Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 27 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Think before you speak: zo reageer je scherper

Er zit een heel fijn lijntje tussen een scherp, spot on antwoord – of een emotionele veeg uit de pan waarin je niet-relevante zaken betrekt. Met een te snelle reactie, óf juist een reactie waarin je de situatie hebt ge-over-analyseert (en jezelf daarmee een beetje hebt opgenaaid), druk je je misschien niet helemaal uit zoals je had gewild en kun je een probleem groter maken dan het is.

Daarom delen we 4 tips om scherper te reageren.

Get grounded

Zorg dat je je stabiel voelt, letterlijk stabiel in je lichaam. Je gedachten kunnen dan alle kanten op gaan, maar je kunt landen in je lichaam. Als je boos of verdrietig bent, bijvoorbeeld over een opmerking van iemand, gaat je hart sneller kloppen en voel je onrust in je lijf. Door je lichaam goed te kennen, kun je ondanks de onrust in je hoofd landen.

Zorg dat je regelmatig aardt, dat je contact maakt met je lichaam, waar je altijd kalmte en rust vindt. De manier waarop is voor iedereen persoonlijk. Kan bijvoorbeeld door sporten, yoga, dansen, seks, of meditatie. Diep ademhalen is de makkelijkste manier om je terug te brengen in het nu, om uit je hoofd terug in je lichaam te landen.

Stop met over-analyseren

Soms kan een opmerking of actie van iemand je zo bezig houden dat je ervan wakker ligt. Hoe haalt die persoon het in z’n hoofd? Wat moet je nou zeggen om duidelijk te maken dat je dit niet oké vindt? Je zal ‘m eens flink de waarheid vertellen als je ‘m ziet. Niemand doet jou zoiets aan!

Als je zo in je gedachten verstrikt raakt, ben je aan het over-analyseren. Grote kans dat je er allerlei irrelevante zaken bij betrekt. Merk op dat je veel te veel opgeslokt wordt door overtuigingen en gedachten, en realiseer je dat het geen zin heeft om je hierdoor te laten leiden.

Haal eerst diep adem

Of tel tot 10. Het kunstje dat je waarschijnlijk van je ouders leerde als je als kind boos werd, is lang zo gek nog niet. Als iemand iets zegt dat je niet zint; neem eerst een diepe teug adem voor je antwoord geeft. Land in je lichaam. Of pas de SODA-techniek van davidji toe: Stop, Observeer, Doe een stap terug en Activeer de beste versie van jezelf.

Lees ook: We luisteren niet meer naar elkaar – 10 regels om weer goede gesprekken te voeren

Door even afstand te nemen van de situatie, overzie je wat er gebeurt. Dat geeft je de mogelijkheid om kalmte te vinden en dus rustig te reageren. Té snelle reacties maken situaties vaak groter, terwijl als je jezelf bijvoorbeeld even in de ander verplaatst, je vaak iets heel anders antwoordt dan je ego in eerste instantie zou doen.

Verplaats je in de ander

Iedereen ervaart zijn leven op een andere manier. Iedereen ziet het leven vanuit zijn eigen perspectief. Je kunt met geen mogelijkheid de wereld ervaren zoals een ander dat doet, laat staan die persoon erom veroordelen. Voor je iemand dus afblaft, een oordeel velt of de communicatie stopt: probeer te begrijpen waar deze actie vandaan komt. Probeer je in te leven. Deze persoon is zo compleet anders dan jij en er is sowieso een reden voor het gedrag dat die persoon vertoont.

Als je te snel een veeg uit de pan geeft, ben je zelf ook sneller onderuit te halen en wordt een meningsverschil een partijtje moddergooien. Als je deze vier simpele tips probeert te onthouden, komt er vaker een veel scherpere, emotioneel intelligente én goed onderbouwde reactie uit je mond.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️