Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 25 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een kopje saliethee per dag

Salie is een van de geneeskrachtigste planten ter wereld. Het is dan ook niet vreemd dat het al eeuwen wordt gebruikt tegen allerlei kwalen. In de middeleeuwen werd salie zelfs gezien als een magisch kruid. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de gezondheidsvoordelen van een kopje saliethee?

Je plukt een paar blaadjes, je stopt ze in je mok, doet er warm water bij en drinkt het op. Zo makkelijk is het om je gezonder te voelen.

Een kopje saliethee per dag 

Salie wordt al eeuwen als ‘het wondermiddel’ gezien. De Egyptenaren zagen de plant als een levensschenker en -redder, de Griekse arts Dioscorides zag dat salie ontsmettende, menstruatiebevorderende en wondhelende eigenschappen had, de Romeinen wijdden de plant aan hun oppergod, Jupiter, en in de middeleeuwen werd salie als magisch gezien.

Zoals je ziet, is salie al een hele tijd een belangrijk kruid voor de mensheid. Nog altijd wordt het gebruikt en dat is helemaal niet zo vreemd.

De gezondheidsvoordelen van salie

Salie staat vooral bekend om de rustgevende en kalmerende werking. Een kopje saliethee in een stressvolle periode kan wonderen doen. Maar daarbuiten heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen. Volgens een onderzoek van de Bu-Ali Sina Universiteit in Iran kan salie:

  • De bloedsuikerspiegel verlagen
  • De stofwisseling verbeteren
  • Ontstekingen remmen
  • Aderverkalking tegengaan
  • Zenuwschade herstellen
  • Achteruitgang van hersenfuncties remmen

Gerelateerd: Deze voeding zorgt voor een verhoogd metabolisme

Volgens een ander onderzoek (van dezelfde auteurs) kan saliethee ook:

  • De bloedsuikerspiegel verlagen
  • LDL-cholesterol (slechte cholesterol) verlagen
  • HDL-cholesterol (goede cholesterol) verhogen

Meer over cholesterol: Cholesterol – wat is dat nou? Een duidelijke uitleg

Daarnaast bevat een kop saliethee veel antioxidanten én verhoogt het de antioxidantcapaciteit van het lichaam. Het zal je lever en lymfesysteem dus een flinke boost geven.

Ook wanneer je verkouden bent, is saliethee geschikt. Het wordt namelijk gezien als een natuurlijk antibioticum tegen hoest, keelpijn en overtollig slijm. Aan een kopje saliethee zit dus een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen vast.

De risico’s van saliethee

Toch zit er ook een keerzijde aan het plantje. Je moet er namelijk ook niet te veel van drinken. Denk aan één of twee kopjes per dag.

Ook mag je saliethee maximaal 3 weken achter elkaar drinken. Saliethee bevat de plantengifstof thujon. Wanneer je 3 weken achter elkaar saliethee drinkt, kan het stofje ervoor zorgen dat je gaat hallucineren en verslaafd raakt aan de thee. Het is dus slim om het alleen te drinken in een periode waarin je een gezondheidsboost kan gebruiken.

Lees ook: Waarom je verslaafd bent aan seks & suiker

Ook tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt het drinken van saliethee afgeraden. Ook bij epilepsie, maag- en darmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten moet opgepast worden met het drinken van de thee.

Zoals je ziet hangen er heel wat gezondheidsvoordelen en -risico’s aan het drinken van een kopje saliethee. Zolang je geen liters per dag drinkt, het niet te vaak drinkt, goed op je lichaam let en het bovenstaande in gedachten houdt, zal een kopje saliethee misschien wel wonderen voor je doen.

Ook gezond:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️