Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 3 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo haal je meer rust in huis (en waarom dat belangrijk is)

Als je denkt aan ‘thuiskomen’ borrelen er bij veel mensen fijne gedachtes op. Ik gooide de vraag op de redactie even op, en woorden als ‘bh  uit’, ‘de bank’ en ‘alles waar ik op kan chillen’ kwamen naar boven. Eén ding was duidelijk: thuiskomen is tot rust komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je in jouw huis zo goed mogelijk tot rust kunt komen? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

“Quiet the mind, and the soul will speak,” een mooie quote van Budhha die aangeeft waarom het zo belangrijk is om rust te creëren in je leven. Veel mensen rennen op een dag van hot naar her: de kinderen naar school brengen, werk, een etentje met vrienden en tussendoor nog even snel wat boodschappen halen.

Rust in huis halen

Als je thuis aankomt wil je graag dagelijkse rush even achter je laten en lekker op de bank ploffen of in een luie stoel kruipen. Maar hoe creëer je een huis waar je optimaal tot rust kunt komen?

1. Less is more

Minimalisme is een woord wat we steeds vaker horen en ook in de interieur-wereld een hot topic is. Steeds vaker doen mensen aan ontspullen. En al helemaal nu Marie Kondo haar wijsheid verspreid op Netflix is Nederland massaal aan het opruimen. Een goed ding, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat brengt heel wat rust met zich mee.

Laat je opruimwoede de vrije loop gaan en haal alle overbodige spullen uit het zicht. Hoe minder spullen je mee geconfronteerd wordt, hoe minder je na hoeft te denken over de dingen.

2. De juiste verlichting

Het licht in huis is belangrijk om een ontspannende sfeer te creëren. Uiteraard is natuurlijk licht heel belangrijk (en gezond!), maar ook het juiste kunstlicht kan zorgen voor rust. Laat felle lampen en spots achterwege en kies voor meerdere sfeerlichten. Ga voor stoere industriële lampen met een fijn licht of creëer extra sfeer met (geur)kaarsen.

Ook een Himalaya zoutlamp kan jouw interieur een fijn licht geven. Zoutlampen zouden vochtmoleculen uit de omgeving opnemen, net als de schimmels en bacteriën die rondzweven en zo de lucht in huis zuiveren.

3. Haal de natuur in huis

Een plek waar je bijna automatisch rustig wordt, is in de natuur. Geen wonder dat de natuur ín huis halen je helpt om je interieur rustgevender te maken. Dit kun je doen door – natuurlijk – meer planten in huis te halen (deze planten zuiveren de lucht én hebben weinig verzorging nodig). Maar er zijn ook verschillende manieren om dit te bereiken zonder de inbreng van planten. Handig voor als je geen groene vingers hebt of de ruimte te donker is voor planten om te overleven.

4. Rustgevende kleuren

Dat je van geel, oranje en rood juist kracht en energie krijgt, klinkt voor de hand liggend. Zo zijn er ook kleuren die je juist rustiger maken. En hoe knalkleuren je energieker kunnen maken, kunnen witte en neutrale kleuren je logischerwijs tot rust brengen.

Ook (zacht)groen – de kleur van de natuur – heeft kalmerende effecten. Tegelijkertijd is het effect van kleur heel persoonlijk, lezen we op NU.nl, en is de interpretatie die jij bij een kleur hebt vooral van belang voor het ontspannende effect.

5. Haal rustgevende geuren in huis

Onderschat niet de kracht van geuren! Naast kleuren kunnen ook aroma’s een rustgevend effect op je hebben. Zo laat de geur van lavendel je bijvoorbeeld tot rust komen, maar werken ook koriander, rozenblad en kaneel ontspannend. Ook leuk: ga voor een geur op basis van je sterrenbeeld.

6. Het effect van kristallen

Kristallen kunnen ervoor zorgen dat de energie in je huis veranderd. Zo zorgt zwarte tourmalijn ervoor dat je bent beschermt tegen negatieve en ongewenste energie en helpt paarse Amethist bij een relaxte sfeer in huis en het vinden van rust en kalmte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️