Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 4 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Moet je ’s nachts vaak naar de wc? Dit kan de reden zijn

Lig je net heerlijk te slapen, word je na drie uur wakker omdat je naar de wc moet. En ja hoor, twee uur later is het opnieuw raak. Waarom lukt het je niet gewoon om aan één stuk door te slapen? Misschien is het tijd om je zoutinname onder de loep te nemen. Onderzoekers van de Universiteit van Nagasaki hebben nachtelijke bezoekjes aan de wc gelinkt aan de hoeveelheid zout in een dieet. Mensen die ’s nachts regelmatig wakker worden met de drang om naar de wc te gaan krijgen te veel zout binnen, suggereren de Japanse artsen.

Gedurende drie maanden werden patiënten gevolgd met een hoge zoutinname én met slaapproblemen. De bevindingen van het onderzoek werden gepresenteerd op het European Society of Urology congress in London.

To the loo

Aan 223 proefpersonen werd gevraagd om hun zoutinname met 25 procent te minderen, van 10.7 gram tot 8 gram per dag. Hun nachtelijke wc bezoekjes daalden hierdoor gemiddeld van 2,3 naar 1,4 keer, meldt de Daily Times. Het omgekeerde was ook het geval. Aan 98 proefpersonen werd gevraagd hun zoutinname te verhogen van 9,9 tot 11 gram. Hierdoor steeg hun wc bezoek van 2,3 keer per nacht tot 2,7 keer. De onderzoekers vonden ook dat een verminderde zoutinname zorgde voor minder wc-bezoeken gedurende de dag.

Nu is het wel zo dat de drang om ’s nachts te plassen vooral bij oudere mensen voorkomt. Veel 60-plussers krijgen hiermee te maken. Maar hoewel de meesten van ons nog niet in de buurt van die leeftijd komen, kunnen we (met het oog op later) wel op onze zoutinname letten.

Kwaliteit van zout

Zout is essentieel voor de mineraalbalans, en daarmee voor onze vitale functies. De kwaliteit van zout is vooral belangrijk. Je wilt het zout innemen dat alle mineralen bevat, wat niet het geval is bij het gebruikelijke geraffineerde keukenzout. Waar je dit zout wél  vandaag haalt? Uit de oceaan! Dit is bijvoorbeeld Keltisch zeezout.

Wat kun je doen?

Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Op het moment dat je te veel zout binnenkrijgt heb je de neiging om meer te drinken, waardoor het probleem van ’s nachts plassen zich verder ontwikkelt. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Eerder deelden we al tips om minder zout te consumeren.

Meer interessante weetjes over je lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️