Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 29 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze toffe routes door Nederland bewijzen dat je niet altijd ver van huis hoeft

We kunnen alweer een tijdje op reis, en daar zijn we maar wat blij mee! Maar ook nu een groot deel van de wereld weer open is, hoeven we niet massaal het vliegtuig in te stappen of helemaal naar het zuiden van Spanje te rijden. Nederland is namelijk ook heel mooi en een vakantie in eigen land is een stuk duurzamer. En deze roadtrips door Nederland bewijzen maar weer, er valt hier nog ontzettend veel te ontdekken. 

Zo’n roadtrip door Nederland scheelt ook nog eens veel CO2 ten opzichte van een vliegvakantie. En als je onderweg kiest voor een duurzame accommodatie of gezellig je tentje opzet op de camping, maak je ook op die manier je vakantie groen.

1. Roadtrip langs de kust

Fan van het strand en de zee? Maak dan een roadtrip langs de Nederlandse kust. Maak er een mooie route van Den Helder tot Cadzand van, of voeg er als je hem andersom rijdt nog een paar dagen op Texel of een ander waddeneiland aan toe.

Tijdens je route langs de kust kom je onder andere langs de Schoorlse Duinen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Scheveningen, de Deltawerken en natuurgebied ‘t Zwin. Perfect dus om te wandelen, te surfen, steden en dorpjes te bezoeken en te niksen op het strand.

2. Hunebed Highway N34

De Hunebed Highway is een officiële route door Drenthe over de N34. De route staat aangegeven met dezelfde routebordjes als de Route 66 in Amerika, loopt van Zuidlaren naar Coevorden en is 60 kilometer lang.

7 prachtige sup- en kanoroutes door de Nederlandse natuur

De route dankt z’n naam aan het feit dat 47 van de 53 Drentse hunebedden langs deze weg liggen, maar je kunt langs de route ook prachtig wandelen, fietsen of zwemmen in recreatieplas ‘t Nije Hemelriek in het bos.

En als je toch in Drenthe bent? Ga een nachtje kamperen op Camping Buitenland of in een van deze duurzame eco-huisjes.

3. Elfstedentocht

Misschien wel de meest bekende tocht door Nederland: de Elfstedentocht. Deze tocht van 216 kilometer lang is natuurlijk vooral bekend als tocht op schaatsen. Maar aangezien dat alweer even geleden is, zijn er veel meer manieren bedacht op de tocht te rijden.

Zelf kun je de tocht ook rijden. Zo ga je van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Stuk voor stuk pittoreske stadjes met allemaal hun eigen charme. Maar de route komt ook door prachtige natuur en langs de gezelligheid van de Friese Meren.

Ook tof, je kunt ook de Elfstedentocht met de camper rijden. Op de website lees je per stad wat er allemaal te doen is. En voor het echte Elfstedengevoel haal je – net als de schaatsers – in iedere stad een stempel.

4. Sallandroute

Tijdens deze 110 kilometer lange route, kom je langs al het moois van Overijssel: de heuvels, het rivierenlandschap, kastelen, boerderijen en oude molens. Echt de moeite waard.

De route start bij Natuurmuseum Holterberg en vanaf daar volg je de bruin-witte zeshoekige bordjes. Onderweg kom je over de Sallandse Heuvelrug, langs het Vecht- en Reggegebied en langs de uiterwaarden van de IJssel. Onderweg kun je vaak genoeg uitstappen voor een mooie wandeling.

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Nog wat langer van de streek genieten? Je kunt logeren bij Mooirivier. Een luxe, maar knusse boerderij in het Overijsselse Dalfsen.

5. Mergellandroute

Op naar het zonnige zuiden! De Mergellandroute start namelijk in het altijd mooie Maastricht. Daar moet je zeker even blijven hangen, voordat je aan de tocht begint. Deze start bij het station van Maastricht. Vanaf daar volg je de bruin-witte zeshoekige Mergelland bordjes

De route is 112 kilometer lang en slingert door het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Onderweg kom je onder andere langs het drielandenpunt, het mooie klooster Wittem en de uitkijktoren van Mesch. Enne, je mag Limburg natuurlijk niet verlaten zonder een stop met echte Limburgse vlaai.

6. Roadtrip Veluwe

De Veluwe is en blijft prachtig in elk jaargetijde. Een perfect gebied dus voor een kleine roadtrip in Nederland. Je kunt zelf een route uitstippelen in het gebied en stoppen voor een wandeling in de natuur, een bezoek aan een museum of een kop koffie in een van de vele dorpjes.

Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Maar je kunt ook een al bestaande route kiezen. Zo stippelde de ANWD twee routes uit: de Noord-Veluweroute en de Zuid-Veluweroute. De eerste komt langs Kroondomein ‘t Loo, Boswachterij Nunspeet en mooie natuurgebieden. De tweede route brengt je naar de nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom en verschillende leuke dorpen.

Wil je graag een roadtrip maken met de camper? Samen met Natuurkampeerterreinen stippelde Goboony een leuke camperroute uit.

Bon voyage!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️