Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 1 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Met deze skill creëer je in elke relatievorm een veilige basis

Het hebben van een gezonde, duurzame en liefdevolle relatie is misschien wel één van de mooiste dingen die we als mens kunnen ervaren, maar dat betekent níet dat het altijd makkelijk is. Verschillende onderzoeken laten zien dat specifieke ervaringen tussen twee mensen cruciaal kunnen zijn voor het hebben van een fijne relatie en het voelen van die veilige, vertrouwde verbinding.

Onderzoekers hebben het dan ook wel over ‘responsiviteit‘. Het is een skill die in elke relatievorm goed van pas komt.

Responsief zijn in een relatie

Responsief zijn als partner in een relatie gaat erom dat de één zich begrepen, gevalideerd en verzorgd voelt door de ander. Vooral als je net iets persoonlijks of emotioneels hebt gedeeld. Als partner kan je dan responsief reageren door te luisteren en te zeggen dat je de ander valideert en begrijpt.

3 manieren om minder defensief te worden in je relatie

Een goede relatieskill om te hebben

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat deze skill, namelijk responsief met elkaar omgaan, ontzettend gezond is voor onze sociale gezondheid. Dat geldt niet alleen in romantische relaties, maar ook voor huisgenoten, vrienden, tieners en ouders, laten onderzoekers zien.

Het onderling ervaren van begrip, validatie en zorg voor elkaar heeft, zo blijkt, in de meeste relatiesoorten voor allerlei voordelen. Het werkt namelijk bevorderend voor de relatie tussen de twee mensen, maar ook voor de individuen onderling. Hoe mooi is dat?

Een veilige cultuur

Responsief naar de ander zijn wanneer deze zich kwetsbaar en open opstelt, zorgt ervoor dat er een hechtere band ontstaat, net zoals vertrouwen en intimiteit. Je kunt responsief zijn wanneer de ander kwetsbare gedachten, gevoelens of ervaringen met je deelt.

Wanneer je in een relatie kwetsbaar en open naar elkaar kunt zijn en daar vervolgens veilig op wordt gereageerd, dan ontstaat er als vanzelf een veilige cultuur en openheid. Emotionele veiligheid is essentieel voor een langdurige, gezonde relatie waarbij mentale gezondheid hoog in het vaandel staat.

Hoe responsiever, hoe gezonder

We kunnen haast niet responsief genoeg zijn naar elkaar, zo blijkt uit dit wetenschappelijk onderzoek. Mensen die het gevoel hebben dat hun romantische partners erg responsief zijn, ervaren op de lange termijn zelfs een beter fysieke gezondheid! Hoe dat zit?

Een responsieve partner kan ons namelijk helpen om stress te reguleren. Is dat niet het geval, en ervaren we onze partner als niet-responsief, dan houden we stress juist makkelijker vast.

Wanneer heb je eigenlijk genoeg seks? Dít zegt een therapeut erover

Inmiddels weten we waarschijnlijk allemaal hoe kwalijk langdurige stress kan zijn voor onze mentale, maar óók fysieke gezondheid. Het is dan ook niet voor niets dat we een burn-out kunnen krijgen van een relatie.

Zó kun je responsief reageren

Allemaal erg interessant natuurlijk, maar nu rijst de hamvraag natuurlijk: hoe kun je als partner, vriend of ouder responsief reageren naar de ander? Oftewel: hoe zorg je dat je begripvol reageert en het ook zo overkomt op de ander?

Een reeks recente onderzoeken laat zien dat goed naar de ander luisteren, de responsiviteit aanzienlijk bevorderd.

Goed luisteren: hoe doe je dat?

Op BEDROCK schreven we vaker over hoe je nou echt goed kunt luisteren. Het is dé nummer #1 manier om echt begrip te tonen naar de ander. Het zorgt voor validatie en dat je de gevoelens of de gedachten van de ander respecteert, zonder dat je het er per se mee eens hoeft te zijn.

Dat doe je door:

  • De ander niet te onderbreken
  • Oogcontact te maken
  • Je lichaamshouding richting de ander te houden
  • Af en toe knikken of een ‘mmm’ om aan te geven dat je nog steeds luistert

Het laat de ander zien dat je hem of haar wilt begrijpen en dat je de ander waardeert. Door niet-oordelende, open vragen te stellen en om meer uit leg te vragen als je het niet helemaal begrijpt, laat je zien dat je om de ander geeft en dat hij of zij zich gezien en gehoord voelt.

5 redenen waarom geduldig zijn een superkracht is

Oefening baart kunst

Maak je geen zorgen als je niet altijd een perfecte responsieve luisteraar kunt zijn voor je partner. We kunnen heus niet ineens een perfecte vriend(in) zijn, en daar gaat ook helemaal niet om. Het gaat erom dat je elke dag weer je best doet, of dat nu voor je moeder, broer, lover of kind is. Als mens zijn we altijd op zoek naar een verbinding met elkaar, probeer dat te onthouden.

Net zoals met veel andere dingen geldt: oefening baart kunst!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️