Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 3 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Reizen met een kampeerbusje? 10 x tips voor on the road

De wereld ontdekken op vier wielen is hét ultieme gevoel van vrijheid, als je het aan ons vraagt. En al helemaal aan BEDROCK’s redacteur Rosa die as we speak deze in haar oude Volkswagen busje bivakkeert, pal langs de Nederlandse kust. Inmiddels heeft ze meerdere busjes én roadtrips op haar naam staan en deelt daarom haar 10 ultieme tips voor on the road.

Het rondreizen in een (oud) kampeerbusje, terwijl je lievelings playlist door de gammele speakers galmt en je precies kunt afreizen naar waar jij wilt, geeft het gevoel van vrijheid én zorgt bovendien voor hunkering naar meer avontuur. Ben jij er klaar voor?

Tips voor het roadtrippen in een kampeerbusje

De zomer is dan ook het uitgelezen moment om de free spirit in jezelf aan te wakkeren en het avontuur on the road tegemoet te rijden. Of je nu eigenaar bent van een kampeerbusje, er eentje huurt of leent: het is altijd handig om voorbereid de weg op te gaan.

Op die manier weet je (tenminste een béétje) wat je te wachten staat, hou je rekening met de natuur en mensen om je heen en heb jij geheid de tijd van je leven!

Ervaringsdeskundige Rosa deelt de 10 belangrijkste tips voor het roadtrippen in een kampeerbusje:

1. Laat de tijd los

Een van de meest waardevolle dingen die je kunt hebben is tijd. Onderweg in je kampeerbusje gaat het niet zozeer op de bestemming, maar om de reis. Een rondje op de ring is immers al leuk in zo’n oud campertje. Geniet van de tijd on the road en laat het idee van op tijd ergens zijn los. Grote kans dat het anders loopt namelijk! En gelukkig maar, want daar zit ‘m juist het avontuur.

2. Go with the flow

Op reis en al helemaal tijdens het roadtrippen gaan dingen altijd anders dan gepland. De ene plek vind je prachtig, terwijl je op de andere plek liever snel doorrijdt. Je maakt ergens vrienden of ontmoet andere roadtrippers waarmee je graag een paar dagen optrekt. Het leven laat zich niet plannen, óók niet als je reist in een kampeerbusje.

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Probeer je plannen los te laten en je flexibel op te stellen voor het leven onderweg. Wedden dat je er dan nóg meer van kan genieten?

3. Wees netjes

Leven in een busje klinkt romantisch en dat is het deels ook, maar de ruimte is natuurlijk ook behoorlijk klein. Wees daarom netjes en zorg dat alles een plaats heeft zodat je het makkelijk kunt terug vinden. Je zult zien dat wanneer jij je busje netjes houdt onderweg je veel meer kunt genieten van de kleine, knusse ruimte die je hebt.

4. Houd ook de omgeving netjes

‘Laat een plek altijd netter achter dan hoe je ‘m aantrof’ is de regel tijdens het kamperen. Dat geldt al helemaal wanneer je ervoor kiest om te kamperen in het wild. De natuur is immers juist één van de redenen waarom je reist, dus hou deze wel zo netjes. Laat geen toiletpapier achter en als je dan toch je behoefte moet doen, schep je eerst netjes een gat in de grond.

5. Minimaliseer

Je hebt in een kampeerbusje niet veel ruimte, dus zul je selectief moeten zijn in wat je wel en niet meeneemt. Uiteindelijk zul je vanzelf merken dat alles een plekje krijgt, bepaalde gadgets onmisbaar zijn en een overvolle tas met kleren je vooral in de weg gaat liggen.

6. Doei luxe

Het leven onderweg is simpel en daar zit ‘m nou juist de kracht. Op reis leer je vaak dat je ontzettend gelukkig kan zijn terwijl je eigenlijk maar weinig hebt. Behalve dat leuke busje dan.

Het is echter geen luxe, maar daardoor leer je juist de mooie dingen in het leven waarderen als de natuur, vrijheid én tijd. En die zijn prijsloos, toch?

7. Download kampeer apps

Als je het aan ons vraagt is het afwisselen tussen leuke eco-campings en wildkampeerplekken dé ideale combinatie. Op BEDROCK tippen we daarom regelmatig toffe eco-campings in Nederland of soms daarbuiten om te bivakkeren.

Ga je liever de wildernis in? Download de apps Park4Night of iOverlander die tips van andere wildkampeerders laten zien.

8. Alle seizoenen

De zomer is natuurlijk een mooi moment op de gaan roadtrippen, maar ook meteen het allerdrukste seizoen. Campings zitten vol en ook op wildkamperen wordt extra gelet. Het voor- en najaar zijn daarom ideale momenten om op pad te gaan in Nederland of andere delen van Europa.

Maar ook de Nederlandse, koude winter ontsnappen in een kampeerbusje is zo’n gek idee nog niet!

9. Support de locals

Wie reist, is vaak op een budget. Reis je af naar zuidelijke landen in Europa, of misschien in Oost-Europa? Vergeet dan alleen niet dat je op bezoek bent in een ander land waar de economie het moet hebben van toerisme.

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

Doe je boodschappen daarom niet alleen bij de grote internationale ketens, maar winkel juist bij lokale supermarktjes en support lokale ondernemers!

10. Neem boeken mee

In een kampeerbusje gaat het leven een stuk langzamer en dus heb je ineens zeeën van tijd. Héérlijk. Eindelijk heb je tijd om de boeken te lezen die al tijden op je ‘must read-lijstje’ stonden.

En welk boek komt nu beter van pas dan het gloednieuwe boek van BEDROCK’s Rosa ‘De magie van reizen‘? Het neemt je mee op reis, gaat over de kracht van reizen, de inzichten die je opdoet door een tijdje naar andere plekken te gaan, hoe je kunt reizen dichtbij huis én bevat interviews met psychologen, onderzoekers én reizigers. Veel lees- en reisplezier!

Rosa: ‘Zó creëerde ik meer tijd en vrijheid in mijn leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️