Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom thuiswerken wél werkt

De reden dat veel ‘kantoorwerkers’ thuis willen werken is omdat ze daarbij meer flexibiliteit in hun dag kunnen inbouwen, zodat ze werk en privé beter kunnen combineren. Denk aan ouders die vanachter de laptop thuis makkelijker even een pauze kunnen inbouwen om de kids te halen van of brengen naar school. Ook mantelzorg en andere activiteiten kunnen beter gecombineerd worden als je niet aan de aloude 9-tot-5 kantoorkaders gebonden bent. Met thuiswerken win je bovendien tijd die je anders kwijt zou zijn met woon-werk verkeer.

De crux bij thuiswerken is dat het de keuze moet zijn van de werknemer. Er zijn mensen die zich op kantoor stukken beter kunnen concentreren! Dat moet zeker mogelijk blijven, maar voor diegenen die thuis bergen werk verrichten, is de terugkerende kantoorverplichting een drama.

Bij BEDROCK vinden wij een goede werk-privé balans belangrijk. Veel van onze redacteuren werken vanuit huis en soms zelfs vanuit het buitenland. Dat werkt prima! Waarom krijgen veel werknemers dan toch te maken met weerstand?

En waarom wordt het thuiswerken soms onmogelijk gemaakt door randvoorwaarden? Wij spraken met Marianne Sturman oprichter & CEO van Moneypenny en expert in hybride werkvormen over thuiswerken en manieren om het te laten slagen.

Sturman begon de mogelijkheden om thuis te werken serieus te onderzoeken toen ze moeder werd, omdat ze ervoer dat de 9-tot-5 kantoorbaan niet rijmt met jong moederschap – terwijl ze wel graag wilde blijven werken. In 2022 schreef ze samen met Susan Smulders het boek Hybride wérkt, een managementboek over hybride werkvormen.

Drie tips om thuiswerken te laten slagen

  1. De ultieme thuiswerkbeleving krijg je als je zelf regie hebt over je dag. Dus: niet geleefd worden door ‘back-to-back’ videocalls, maar zoveel mogelijk werken wanneer het jou uitkomt, juist om privéactiviteiten en -taken goed te kunnen combineren. Als je een werkgever hebt die van jou verwacht dat je thuis – net als op kantoor – van negen tot vijf achter je bureau zit, dan is het wellicht een idee om daar andere afspraken over te maken…
  2. Zorg dat je voldoende beweging krijgt. In tegenstelling tot wat veel managers denken, spenderen thuiswerkers vaak meer tijd achter hun laptop dan op kantoor. Sta regelmatig op van je bureau of ga een wandeling maken. Tussendoor wasjes draaien is ook slim. Dan hoef je dat ’s avonds niet te doen.
  3. Wees creatief en bedenk zoveel mogelijk manieren om asynchroon te werken (versus real time). Kijk, samen met je team, bijvoorbeeld eens kritisch naar jullie vergadergedrag. Zijn alle vergaderingen werkelijk noodzakelijk of kan informatie-uitwisseling ook op een andere manier plaatsvinden (bijvoorbeeld via een slimme online tool)? Of stuur eens wat vaker voiceapps in plaats van te bellen met collega’s. Zijn er veel spoedjes op je afdeling? Dan is slimmer organiseren en plannen wellicht iets om naar te kijken.

Home office? 7 tips om het thuiswerken gezond én leuk te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️