Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: het oudste Australische regenwoud behoort weer tot de native owners

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: het oudste regenwoud van Australië is weer in de handen van zijn inheemse eigenaren, het Kuku Yalanji volk.

Het gaat om het regenwoud The Daintree, een tropisch woud dat misschien niet alleen de oudste is in Australië, maar in de hele wereld. Na een deal met de overheid behoort het weer toe aan de native owners.

Wat is er aan de hand?

4 nationale parken zijn weer teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Na 4 lange jaren van onderhandelen sloot de overheid van Queensland vorige maand een deal met de Kuku Yalanji, waarbij er meer dan 160,000 hectare land werd teruggegeven.

Good news: er is wereldwijd een bosgebied ter grootte van Frankrijk aangegroeid

Het regenwoud The Daintree valt daar ook onder. Dit bos maakt deel uit van een Queensland UNESCO World Heritage Site. Men schat dat het misschien wel 130 miljoen jaar oud is. Voor een tijd lang zullen de 4 parken gezamenlijk beheerd worden door zowel de Queensland overheid als de Kuku Yalanji. Zo heeft het volk controle over hun land en cultuur. Dat is goed om te horen!

Kuku Yalanji

Even terug: de Kuku Yalanji? Wie zijn dat dan? De Kuku Yalanji zijn de inheemse inwoners, Aboriginals, van Australië. Het volk heeft een geschiedenis van 50.000 jaar in dit deel van Australië, en is daarmee één van de oudste culturen ter wereld.

De Kuku Yalanji, eigenlijk net als de gehele Aboriginal gemeenschap, heeft tot op de dag van vandaag nog last van de negatieve gevolgen van het kolonialisme. Zo is er voor hen een hoger risico op slechte huisvesting, financiële problemen, lage opleiding en werkeloosheid.

Leren van de Aboriginals: de oorspronkelijke inwoners van Australië

Met de nieuwe deal en het gedeelde management over de nationale parken hoopt de Kuku Yalanji dat jonge leden van hun volk de kans krijgen om ook meer voor de parken te zorgen, volgens commissielid Chrissy Grant. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de parken helemaal gemanaged worden door de Kuku Yalanji.

Hoe gaat het nu verder?

De deal tussen de Queensland overheid en het inheemse volk erkent het recht van de Kuku Yalanji om hun eigen cultuur te beschermen. Meaghan Scanlon, minister van milieu en het Great Barrier Reef, zegt dat deze overeenkomst een goede stap is richting verzoening tussen de overheid en de Aboriginals.

10 manieren waarop je het regenwoud kunt beschermen

Het doel, volgens Grant, is om mensen van werk te voorzien en de Kuku Yalanji werkgelegenheid te bieden. Er wordt daarbij met name gedacht aan beheer van land en zee, gastvrijheid voor bezoekers, toerisme en research.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️