Joanne Wienen
Joanne Wienen Betere wereld 26 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

In vijftien dagen een afvalvrije Noordzeekust? Zo kun je meehelpen

Wel zo netjes om lege blikjes en verpakkingen weg te gooien na een zonnige stranddag. Toch blijven er jaarlijks nog kilo’s afval achter. Die troep komt vervolgens in de Noordzee terecht óf wordt opgegeten door zeezoogdieren, vissen of vogels. Daarom is er de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij de hele Noordzeekust afvalvrij wordt gemaakt (en je kunt nog meedoen).
Er wordt steeds meer bekend over hoe slecht onze oceanen er aan toe zijn. Zo werd vorig jaar bekend dat er veel meer plastic in de Stille Oceaan rondzwerft dan eerst gedacht. Dat is niet alleen een ramp voor de dieren die de oceaan thuis noemen, maar ook voor ons mensen. Het gevaar zit ‘m erin dat grote stukken lastig langzaam afbrokkelen tot kleine deeltjes die zich veel sneller kunnen verspreiden. Die kleine deeltjes kunnen vervolgens door vissen worden opgegeten en belanden zo uiteindelijk ook in onze magen.

Een van de grootste oorzaken van die enorme plastic soep in de oceanen is de steeds groeiende productie van plastic. In 2014 werd zo’n 311 miljoen ton plastic de wereld in geholpen, een verdubbeling van vijftig jaar eerder. En die groei gaat door. Tegen 2050 zou de hoeveelheid zelfs verviervoudigd zijn. Een rapport van de Ellen MacArthur Foundation schetste begin dit jaar een nog pessimistischer beeld. Als de groei in het plasticverbruik blijft aanhouden, zwemt er in 2050 meer plastic dan vis in de Stille Oceaan.

De Nederlandse Boyan Slat richtte daarom een paar jaar geleden Stichting Ocean Cleanup op. Hun missie: in 2020 de hoeveelheid afval halveren. Maar in dagblad Trouw gaf Slat aan dat er ook iets aan preventie gedaan moet worden. “We moeten het plastic opruimen, maar meer recyclen, betere verpakkingen en betere wetgeving zijn net zo belangrijk.”

Een van die preventieve acties begint op 1 augustus. Dan organiseert Stichting de Noordzee namelijk voor de vijfde keer de Boskalis Beach Cleanup Tour. De actie, die tegelijkertijd in Cadzand en op Schiermonnikoog begint, eindigt na ruim twee weken in Zandvoort. In de tussentijd zullen vrijwilligers in totaal dertig etappes afleggen en intussen het strand plastic- en afvalvrij maken.

Sinds de eerste tour in 2013 haalde Stichting de Noordzee samen met 6377 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden. Dat komt neer op ruim tienduizend vuilniszakken vol afval. Hard nodig, want ook de Nederlandse stranden zijn vervuild.

In de afgelopen dertien jaar voerde Stichting de Noordzee tweehonderd strandmonitoringen uit. Hierbij vonden ze gemiddeld 375 afvalitems per 100 meter strand. Het grootste deel (93 procent) van deze items bestaat uit plastic. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien deze afvalitems aan voor voedsel. Uit onderzoek van Wageningen Marine Search blijkt bijvoorbeeld dat 93 procent van de Noordse stormvogels stukjes plastic in hun maag hebben.

Om te voorkomen dat er nóg meer plastic in de Noordzee of in de magen van dieren terecht komt, is er de Beach Cleanup Tour. Wie daaraan mee wil helpen, kan zich via de website voor één of meerdere etappes inschrijven.

Meer Bedrock?

Oceanen zijn vervuild en deze kaart laat precies zien waar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In vijftien dagen een afvalvrije Noordzeekust? Zo kun je meehelpen
Sluiten