Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 29 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Van de natuur je werk maken? Dít is hoe jij wildlifde-ranger wordt

Toen je klein was, werd je regelmatig gevraagd wat je later wilde worden als je groot bent. Het kon niet gek genoeg: van dolfijnentrainer tot astronaut. Toch blijft er vaak maar weinig over van die mooie kinderdromen. In plaats daarvan worden we accountant of verzekeringsadviseur, dat lijkt op de één of andere manier dus toch een makkelijkere optie. Daarom helpen je graag op weg om tóch je kinderdromen na te jagen: je kunt namelijk wildlifde-ranger worden. Dat is makkelijker (en belangrijker!) dan je misschien denkt.

Er zijn maar weinig kinderen die vertellen later SEO-specialist of software-verkoper te willen worden. Wat gebeurt er met die wilde kinderdromen?

Kinderdromen najagen

Natuurlijk: sommige banen zijn nu eenmaal nogal een flinke kluif om te bemachtigen. Een astronaut word je nu eenmaal niet zomaar van de ene op de andere dag. Door een heel specifiek beroep te kiezen, focus je je bovendien op één vakgebied, waardoor je veel andere opties uitsluit. Als je economie studeert, kun uiteindelijk veel meer kanten op en dat is natuurlijk best handig als je nog niet weet ‘wat’ je wilt worden.

Leren van de Noren: leven in de buitenlucht met het heuse ‘Friliftsliv’

Toch is het nooit te laat om je kinderdromen te verwezenlijken. Vaak, nadat je wat ouder bent en al wat werkervaring hebt opgedaan, weet je beter wat je wel wilt en vooral wat je niet wilt. Voor een carrièreswitch, tof project tussendoor of tijdens een sabbatical is het gelukkig nooit te laat.

Werken met zingeving

Waar we vroeger een baantje uitkozen om simpelweg de rekeningen van te kunnen betalen, is dat tegenwoordig wel even anders. Er zijn zoveel baanopties dat ons beroep haast een verlengstuk is geworden van wie jij bent. Uit je werk kan je immers een heleboel voldoening halen en het kan daarom ook een perfecte manier zijn om te laten zien waar je voorstaat.

Groen werken

Het is niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen een baan te nemen in de duurzame sector, enkel voor een ‘groen’ bedrijf willen werken of zelfs duurzaamheids-specialist zijn. Wil je een verschil maken in de wereld, waarom er dan niet je baan van maken? Er bestaan tegenwoordig zelfs duurzame vacaturebanken. Hoe tof!

Ranger zijn in een wildlife park

Werken en de wereld verbeteren, kan echter nog op nog véél meer manieren dan we ons realiseren. Wist jij bijvoorbeeld dat je vrij gemakkelijk ranger kunt worden?

BEDROCK’s editor Rosa reisde onlangs af naar Afrika en bezocht in Kenia en Namibië  verschillende wildlife-parken en ontdekte dat het gewoon mogelijk is wildlife ranger te worden. Ook zónder als achtergrond als bioloog. Kijk, dan komen die lang-vergeten kinderdromen misschien toch ineens wat dichterbij!

Wat doet een ranger?

“Rangers doen allerlei verschillend werk,” vertelt wildlife-ranger van het Ethoshapark in Namibië. Het hangt ervan af in welk gebied je bent, welke dieren daar leven, wat daar speelt en op welke manier de natuur er bescherming nodig heeft.

Johan vertelt over het werk dat bijvoorbeeld wordt gedaan in het national park waar hij werkt. “We doen onderzoek naar de huidige populatie aan neushoorns bijvoorbeeld, we leren sporen traceren van wilde dieren, houden de juiste balans van verschillende diersoorten in de gaten, doen guiding tours en proberen stropers te slim af te zijn.”

WOW: deze dieren worden met uitsterven bedreigd (óók in Nederland)

Nature conservation

Overal ter wereld is het werk van een ranger weer anders, het is afhankelijk van het lokale ecosysteem. Wat in elk geval altijd voorop staat, is dat je als ranger bezig bent met ‘nature conservation’, ofwel natuurbescherming. Dat kan bijvoorbeeld het beschermen van een specifiek dierensoort zijn, maar ook onderzoek doen naar bepaalde diersoorten of zelf het veld in gaan als ranger. Dát is nog eens een hands on baan.

Zó kun jij een ranger worden

Ben jij die baan achter de computer stiekem een beetje zat, wil jij eigenlijk het liefst je handen uit de mouwen steken, de wereld een betere plek maken en zou jij best een tijdje de wildernis in willen? Ofwel: zie jij het wel zitten om (voor een tijdje) een ranger te worden? Dat kan! En erg lang hoef je er zelfs niet ‘aan kwijt’ te zijn.

Een half jaar

In veel Afrikaanse landen als Kenia, Zuid-Afrika of Namibië kun je bij wildlifeparks als vrijwilliger aan de slag om de onderzoekers te helpen, maar er bestaan ook veel heuse wildlife-opleidingen. Vaak duurt de opleiding zo’n half jaar en duik je voor die tijd het veld in, doe je een opleiding, leer je alles over het betreffende national park of gebied en de werkzaamheden van de lokale rangers. Natuurlijk kun je je altijd verder blijven verdiepen en meer leren, maar de basis heb je dan op zak.

8 banen die perfect zijn voor empaten

Het vergt wat toewijding, maar het komt er dus op neer dat jij binnen een half jaar een ranger kan worden, hoogstpersoonlijk kunt helpen de lokale natuur en het ecosysteem te beschermen, ontzettend veel leert over de natuur en haar wildlife en eens écht je handen uit de mouwen kunt steken. En dat terwijl je dagelijks bent omgeven door de meest wilde en ongerepte natuur waarbij haar gezondheid al-tijd voorop staat.

Een beter sabbatical of nieuw carrière-pad voor de avontuurlijke good-do’er kunnen wij ons haast niet bedenken. 😉  Benieuwd geworden? Er zijn allerlei websites die opleidingen aanbieden over de hele wereld.

Zou jij het avontuurlijk aandurven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️