Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 11 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Hoe kom je het beste over een break-up heen volgens experts?

Het einde van een relatie is altijd pijnlijk, ook al is het ‘beter zo’. Het einde van je relatie betekent namelijk óók het einde van een belangrijk hoofdstuk uit je leven vol mooie herinneringen en intense emoties. Een relatiebreuk kan dan ook een flinke deuk zijn voor je zelfbeeld, je plannen overhoop gooien en vooral: je hart breken. Hoe kom je het beste over een break-up heen volgens experts?

Elke relatie en ook elke break-up is weer anders, dus ook voor het helen van een gebroken hart geldt dat het elke keer weer anders gaat. Hoewel er geen one size fits all voor break-ups bestaat, zijn er gelukkig wél fijne en effectieve manieren om op een gezonde manier over de relatiebreuk te komen.

Over een break-up heen komen

Natuurlijk, we kunnen naar de fles grijpen om onze emoties weg te drinken, verhuizen naar een ander land of meteen een rebound lover nemen, maar of dat écht werkt om over je ex te komen, kun je jezelf afvragen… Wil je op de meeste gezonde en dus effectieve manier over een break-up komen? Dan wil je de volgende stappen afgaan, aldus verschillende experts:

1. Doorvoel je gevoelens

In plaats van voor je gevoel weg te lopen en je dagen te vullen met afleidingen en allerlei leuke dingen, kun je beter je gevoel accepteren en omarmen. Helaas, break-ups zijn nu eenmaal sh*t en dat hóórt ook zo te zijn. Hoe sneller je je hieraan kunt overgeven, hoe sneller en beter je over de break-up heen kunt komen.

Geef jezelf de tijd om te rouwen, ook als jij degene was die de relatie beëindigde. Ook dan heb je te maken met een combinatie van verdriet gemixt met een schuldgevoel. Neem de tijd om je emoties te ervaren. Het is oké om te huilen en je hart te luchten. Blijf lekker in bed en kijk je favoriete series, eet comfortfood of doe iets anders dat je troost biedt. Deze beginperiode van de emotionele rollercoaster is noodzakelijk.

Volgens Callisto Adams, huwelijk- en gezinstherapeut, “is het een misvatting dat het onderdrukken van emoties helpt bij het verwerken van een break-up. Dit werkt niet; het verergert de pijn.” Neem dus de tijd om je gevoelens te voelen, zodat je de negativiteit en zwaarte ook weer uit je lichaam kunt krijgen.

2. Waar word jij blij van?

In de dagen na de break-up, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en dingen te doen waar je blij van wordt. Je hoofd even legen op het strand, je lievelingseten eten of je omringen met goede vrienden. Zet je favoriete muziek op, lees je favoriete boek, kijk die ene oude favoriete film en zorg dat je voldoende slaapt. Dingen waar jij blij van wordt, kunnen namelijk zorgen voor een gevoel van rust en bekendheid, en dat kan behoorlijk welkom zijn in een tijd van veel onrust.

3. Accepteren

Hoe moeilijk het ook is om te accepteren, break-ups gebeuren vaak om de juiste redenen. Het analyseren van je relatie kan je daarom helpen in het rouwproces. Waarom werkte het niet? Wat heb je geleerd van de relatie? Wat heeft het gebracht als het gaat om het kiezen van een nieuwe partner in de toekomst? Hoe heeft het jou een betere partner gemaakt? Wat leerde het je over grenzen stellen en je behoeften aangeven in een relatie? Een relatie is altijd een leerschool, waar we een leven lang iets aan kunnen hebben als we de lessen kunnen inzien.

4. Verminder het contact met je ex

Volgens de therapeut Ronald Hoang was het vroeger een stuk makkelijker om een break-up te verwerken, simpelweg omdat we onze ex nooit meer zagen. Maar dankzij social media is dat nu zowat onmogelijk, tenzij je zelf stappen onderneemt om dat te veranderen. “Voortdurende blootstelling houdt ons vast in het rouwproces en voorkomt dat we kunnen helen,” zegt hij.

Stop het contact in het echte én online leven (tijdelijk) met je ex. Wil je je ex liever niet ontvolgen, dan kan je je ex ook op ‘mute‘ zetten zodat je in elk geval geen meldingen meer van hun profiel krijgt en je kunt de toegang tot jouw content verbergen. Het klinkt misschien wat rigoureus, maar het kan je herstel aanzienlijk helpen.

5. Verwijder zo nodig fysieke herinneringen

Net zoals het belangrijk is om contact met je ex even on hold te zetten, is het ook belangrijk om oude, fysieke herinneringen aan jullie weg te doen. Hoe stom dat ook klinkt, deze items kunnen elke keer weer pijnlijke emoties aanwakkeren, waardoor het nog moeilijker is om verder te kunnen gaan. Oude foto’s op je nachtkastje of aan de muur of andere items die je sterk aan jullie doet denken, kunnen dus beter de deur uit. Het is tijd voor een nieuwe start.

6. Zoek vrienden en familie op

Een goede manier om over een break-up heen te komen, is door veel tijd door te brengen met vrienden en familie. De aanwezigheid van geliefden herinnert je eraan dat je geliefd bent en biedt bovendien een veilige plek om je emoties te kunnen delen.

7. Schrijf het van je af

Wist je dat je emoties verwerkt door erover te praten of door ze op te schrijven? Het kan therapeutisch werken om negatieve emoties, zoals wrok, jaloezie en schuldgevoel, op papier te zetten. Schrijven helpt je namelijk om meer in contact te komen met je emoties en je gevoelens. Ook kan het helpen bij het ordenen van alle chaos die naar bovenkomt bij de relatiebreuk.

8. Focus op je eigen (mentale) gezondheid

Juist in een periode waarin je weinig controle hebt over je gevoel, is het fijn om controle te nemen op de dingen waar jij wél invloed op hebt, zoals op hoe jij voor jezelf zorgt. Waar word jij blij van? Wat heb jij nodig om je goed te voelen?

Zorg voor voldoende beweging (ga kickboxen of hardlopen!) en push jezelf om activiteiten te blijven ondernemen die je geest en lichaam helpen om je goed te voelen. Gezond voor jezelf koken en lekker veel de natuur in om jezelf op te laden.

Een break-up is altijd pijnlijk, maar het biedt gelukkig ook de kans voor lessen en groei. Door je emoties te doorvoelen, contact even te vermijden met je ex, geliefden op te zoeken en goed voor jezelf te zorgen, kun je op een gezonde manier over de break-up heen komen. You can do it!

Ongelukkig in de liefde? 5x tekenen van een slechte relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️