Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 7 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

De fases van liefdesverdriet sneller doorlopen? Zo doe je dat

Liefdesverdriet voelt hartverscheurend. Iedere vezel in jouw lichaam huilt. Je hebt nog nooit zoveel tranen gelaten, verliest kilo’s zonder enige moeite en kan maar aan één persoon denken. Tijd heelt alle wonden, maar het is wel fijn om de fases van liefdesverdriet zo snel mogelijk te doorlopen.

Want hartzeer is verschrikkelijk. Ook al weet je dat je op een dag wakker wordt, zonder meteen aan de verloren liefde te denken, tot die tijd ben je er mooi klaar mee. Dan kan iedereen goedbedoelde adviezen geven, het helpt je niet. Tijd heelt alle wonden, maar voor het zover is, heb je te dealen met verschillende fases van liefdesverdriet.

De fases van liefdesverdriet

Of het nu gaat om een lange relatie of een korte, maar ongelofelijk intense liefde. Als de relatie toch niet blijkt te lukken (tegen jouw zin) dan doet dat zeer. Na de breuk volgen de volgende fases van liefdesverdriet.

Ongeloof en ontkenning

Je weet dat het zo is, maar je kan het nog niet geloven. Diep in jouw hart weet je dat het over is, maar je gaat door een ontkenningsfase.
De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze liever deelt psycholoog hierover op SELF. Ondertussen blijf je hopen dat je ex nog terugkomt.

In deze fase is het handig om op te schrijven wat er niet goed gaat. Je hebt waarschijnlijk de neiging om jullie liefde rooskleurig in te zien dan dat deze was. Voor jou voelde het als meant to be, maar voor de ander blijkbaar niet. Dit op papier schrijven, helpt je om dit eerder in te zien.

Boosheid

Zodra de breuk een plekje krijgt, komt er een einde aan de eerste van de fases die je ervaart bij liefdesverdriet. Je weet nu dat het niet meer goedkomt. De hoop is opgegeven. Eindelijk komt er plek voor boosheid. Waarom heeft hij of zij dit jou aangedaan? Je een mooi plaatje voorgeschoteld.

Boosheid mag er zijn. Stop het niet weg, maar praat erover.

Je wil je ex terug

Als de boosheid weer wat is gezakt, en je je ex nog steeds niet uit je hoofd krijgt, wil je jouw ex waarschijnlijk weer terug. Je gaat gekke dingen doen om hem of haar weer voor je te winnen. Doe het niet. Zoek afleiding. Jouw ellenlange berichten die je tijdens de fases van liefdesverdriet stuurt, halen niks uit.

Zorg daarom voor afleiding en vraag mensen die dichtbij jou staan om in deze fase een luisterend oor te zijn. Je kunt jouw gevoelens beter daar uitspreken, dan bij de ex die er niks mee gaat doen.

Verdriet en een leeg gevoel

Je voelt je verdrietig en leeg van binnen, dit is een van de meest verschrikkelijke fases van liefdesverdriet. Ja. Je hebt geaccepteerd dat het niet meer goed komt, maar dit maakt de breuk niet minder pijnlijk. In deze fase is het belangrijk dat jij jezelf weer op nummer één zet. Ook deze sombere gevoelens gaan voorbij, maar ondertussen wil je het jezelf zo geriefelijk mogelijk maken.

Neem tijd voor selfcare rituelen. Duik vroeg je bed in (desnoods met afleiding in de vorm van een boek), neem uitgebreid een bad, ga wat vaker naar yoga of boek een massage. Ook het kijken van series bieden afleiding in deze fase. Deze manieren van voor jezelf zorgen, verhogen je endorfine en dopamine, twee stofjes die je enorm hard kan gebruiken.

Want wist je dat door liefdesverdriet de gelukshormonen afnemen?

Door het zingen van mantra’s heel je jouw hart eerder. Het zingen zelf, de herhaling en het meditatieve aspect werken als een medicijn. Er zijn veel vrouwen die zeggen dat mantra’s zingen ze over een ex heeft heen geholpen.

Acceptatie

Gelukkig zijn we aangekomen bij een van de laatste fases van liefdesverdriet. Je bent er overheen en voelt je ready om verder te gaan met jouw leven. Jouw ex beheerst steeds minder vaak jouw gedachten, je voelt je weer energiek en je hebt zin om dingen te ondernemen.

De energie die bij acceptatie hoort, is positief! Dit straal je uit en het kan zomaar zijn dat je daardoor andere dates aantrekt. Je staat weer open voor de liefde!

7 effectieve manieren om je relaties te verbeteren (met vrienden én lovers)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️