Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Negatieve emoties? Zoveel positieve moeten daar tegenover staan voor een gelukkig gevoel

Geluk zit ‘m in de kleine dingen, zo luidt het cliché. Toch bevestigen wetenschappers en psychologen die dooddoener keer op keer. Van de kleine dingen in het leven genieten: dat zorgt echt voor een gelukkig gevoel.

Je kunt negatieve emoties en gedachten zelfs minder bepalend voor je dag maken, door op zoek te gaan naar die zogeheten microjoys. De Ierse psychologe Jolanta Burke, werkzaam voor het Centre for Positive Health Sciences, deed er onderzoek naar.

Zo zorgen microjoys voor een gelukkig gevoel

De welbekende kleine dingen in het leven werden enkele jaren geleden omgedoopt tot microjoys. Hoe meer je kunt genieten van die joys, hoe gelukkiger je over het algemeen bent. Waar je dan aan moet denken? De eerste kop thee van de dag, met je kinderen in de regenplassen spelen, een vlinder die voorbijvliegt… het gaat om alle momenten die zo normaal lijken, maar die eigenlijk heel bijzonder zijn. Volgens Burke is het zaak dat je bewust bij deze momenten stilstaat: pas dan zorgen ze voor een gelukkig gevoel.

Door dat bewustzijn train je als het ware je brein om steeds vaker dit soort momentjes op te merken. Waar je jezelf in eerste instantie nog moet dwingen om van die kop koffie te genieten, zorgen microjoys ervoor dat diezelfde kop koffie vanzelf een fijn moment van de dag wordt. Ontdek je steeds meer van dit soort momenten gedurende de dag, dan staat daar een gelukkiger gevoel tegenover. Zo worden negatieve gedachten minder en maken verdrietige, angstige of boze gevoelens plaats voor positievere.

Volgens Burke bestaat er zelfs een specifieke ratio waardoor negatieve emoties naar de achtergrond verwijderen. In een recent artikel voor The Conversation schrijft ze over de 5:1 microjoy.

De 5:1 ratio voor minder negatieve emoties

Volgens de Ierse psycholoog heb je voor elke negatieve emotie vijf positieve nodig om je mentaal welzijn op peil te houden. Die 5:1-ratio wordt door tal van andere wetenschappers bevestigd. Hoe hoger het aantal positieve emoties, hoe gelukkiger je over het algemeen bent. Vijf tegen één is volgens Burke het minimum om negatieve emoties zoals woede, verdriet of frustratie, niet de overhand te laten nemen.

Als dat aantal overweldigend in je oren klinkt, kan Burke je gerust stellen. De nadruk ligt namelijk op micro: die goede emoties hoef je heus niet dagelijks uit grandioze momenten zoals een nieuwe baan of een fantastische reis te halen. De dagelijkse kop koffie, het fluiten van de vogels of een nieuwe aflevering van je favoriete serie kunnen allemaal wonderen doen.

Wanneer je voor het eerst bewust bij die momenten stilstaat, lijken ze misschien ver te zoeken. Wat dan helpt? Een boekje bijhouden waarin je ze noteert. Hoe langer en vaker je dit doet, hoe meer microjoys je zult ervaren. Dat bewustzijn zorgt er namelijk voor dat je meer geniet van het alledaagse. En wie dat doet, zal die minimale ratio uiteindelijk flink verhogen.

Heb je een down gevoel? Probeer deze dingen eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️