Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 25 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam met je spullen omgaan? Zó blijven je spullen langer mooi

Wie beter voor zijn spullen zorgt, doet er langer mee en hoeft minder snel iets nieuws te kopen. En dat komt de aarde ten goede, want spullen, en dan vooral steeds nieuwe kopen (hallo de consumptiemaatschappij) zijn ontzettend vervuilend. Je spullen goed verzorgen is daarnaast niet alleen duurzaam, maar ook goed voor de portemonnee. Daarnaast is het ook gewoon heel fijn om producten te hebben die lang bij je blijven én je bijblijven. Daarom delen we vandaag onderhoudstips om je spullen lang mooi te houden.

Van die ene mooie houten plank tot pollepels die je al sinds je studententijd hebt en van dat paar schoenen tot een wollen trui die al op veel reizen mee zijn geweest. Zorg er goed voor en je hebt er jaren plezier van.

Duurzame onderhoudstips: zo blijven je spullen lang mooi

Een paar handige tips:

1. Bijenwas en lijnzaadolie: handig voor hout

Houten producten, zoals een snijplank of pollepel, worden vaak en intensief gebruikt. Op een houtplank wordt gesneden met scherpe messen en je spoelt hem afwisselend af met warm en koud water. Houtplanken krijgen flink wat te verduren en kunnen daarom wel wat onderhoud gebruiken.

Een pleidooi om vaker spullen te repareren

Bijenwas en lijnzaadolie kunnen hier goed bij helpen. Lijnzaadolie zorgt voor een beschermlaagje op het hout, waardoor water er niet in kan trekken, maar het hout wel kan blijven ‘ademen’. Bijenwas zorgt voor een ondoordringbare laag, waardoor voedsel en bacteriën minder kans krijgen om binnen te dringen.

Door het regelmatige gebruik van een snijplank, verdwijnt dit laagje echter ook weer. Vet daarom zo nu en dan je plank of pollepels opnieuw in en je houten keukengerei gaat heel lang mee!

Gebruik bijvoorbeeld wrijfwas voor hout; deze bestaat uit bijenwas en lijnzaadolie. Hierdoor kan je er niet alleen houten meubels en vloeren, maar ook snijplanken en pollepels van hout mee invetten en onderhouden. Zo gaan je producten langer mee en hoef je niet onnodig iets nieuws te kopen.

2. Cederhout en lavendel: tegen motten

Motten houden niet van de geur van cederhout. Leg daarom eens een product van cederhout tussen je kleding of in de linnenkast. Een paar balletjes, een blokje of een staafje: ze hebben allemaal dezelfde motten-afstotende werking.

Waarom repareren altijd beter is dan vervangen

Ook lavendel is een natuurlijk product dat motten weert uit lades en kasten. Leg een zakje gedroogde lavendel tussen je kleding of lakens, of druppel wat pure essentiële lavendelolie op een blokje cederhout. Bijkomend voordeel: lavendel houdt niet alleen de motten op afstand, maar zorgt er ook voor dat alles heerlijk blijft ruiken.

3. Diatomeeënaarde: handig bij vocht en geurtjes

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar diatomeeënaarde onttrekt op een milieuvriendelijke manier vocht en geurtjes uit kleding, schoenen en linnengoed. Ook werken ze tegen beestjes die erg van vocht houden, zoals zilver- en papiervisjes.

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Zo zijn deze vochtvreters ideaal om tussen je kleding, of in een kast met linnengoed, te hangen. Zo blijft het droog en fris. Handig!

Zorg jij graag goed voor je spullen en ga jij deze tips eens proberen? Dan zorg je ervoor dat je spullen lang mooi blijven en je nog lang van je favorieten kunt genieten. Goed voor jou én de planeet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️