Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 24 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe is de liefde eigenlijk ontstaan? Het antwoord volgens de oude Grieken

Over weinig onderwerpen wordt zoveel geschreven en gesproken als over de liefde. Al duizenden jaren geleden spraken de oude Grieken over de liefde en daar kunnen we nog een hoop van leren. Volgens hen is de liefde namelijk op een bijzondere manier ontstaan.

Wat kunnen we van de oude Grieken leren als het gaat over romantiek en de liefde? Ongetwijfeld ontzettend veel, aangezien we in een tijd leven waar we swipen tot we een ons wegen en meer mensen wél dan geen bindingsangst lijken te hebben (en we niet zonder reden steeds langer single blijven).

De oude Grieken en de liefde

Van de oude Grieken kunnen we natuurlijk een hoop leren op het gebied van filosofie en verschillende levenswijsheden, maar óók als het aan komt op de liefde. Volgens hen is er namelijk niet één soort liefde, maar wel zes (!) zo schreven we al eerder.

De Grieken onderscheidden verschillende vormen van liefde, die niet allemaal per se romantisch hoeven te zijn. De verschillende soorten liefde waren volgens hen gericht op verschillende soorten mensen, op familie en vrienden, maar ook op jezelf. Zo heb je misschien wel meer liefde in je leven dan je denkt! Waarom immers alles uit één persoon willen halen?

Maar de liefde an sich komt volgens hen niet zomaar uit de lucht vallen…

Hoe is de liefde eigenlijk ontstaan?

De oude Grieken kijken op een bijzondere manier naar het ontstaan van de liefde. De mythe (want ja, dat is het) over het begin van de liefde gaat als volgt…

De mens met vier armen, vier benen en twee gezichten

Ooit had de mensheid niet twee armen en twee benen, maar vier benen én vier armen en een hoofd met wel twee gezichten, zo menen de oude Grieken. Zo konden we niet alleen naar voren kijken, maar ook naar achteren. We waren daarmee fysiek dus eigenlijk dubbel zo capabel als dat we nu zijn.

Dat baarden de Goden zorgen, een sterk wezen als de mens met zoveel kracht en kunde. In plaats van de mensheid gewoonweg te vernietigen – dat zou te bruut zijn – kwamen de God Zeus met een ander plan om de krachten van de mens te verminderen. Wat dat plan was?

De mens opgesplitst in twee

Je raadt het misschien al. De mens met vier armen, vier benen en twee gezichten zou worden opgesplitst door de bliksem van Zeus. Zo was de mens tot minder in staat én waren er meteen meer mensen om hun Goden te kunnen aanbidden.

Waar de God alleen niet over had nagedacht, was over de gevolgen van zijn idee om de mens op te splitsen. De mens – die nu een opgesplitst bestaat leidde met één hoofd en één gezicht, twee armen en slechts twee benen – is vanaf dat moment naarstig op zoek naar zijn of haar wederhelft. Oftewel: naar de liefde, iemand je jouw aanvult en jou als het ware compleet maakt.

Best een romantisch en bijzonder verhaal toch, van de oude Grieken? Het is natuurlijk maar een mythe, maar een beetje romantiek in het hedendaagse slagveld dat de date-wereld heet, kan geen kwaad!

Waarom is mijn liefdesleven zo ingewikkeld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️