Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar liefde? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van catfishing

Iedereen heeft er inmiddels wel eens van gehoord: catfishing. Mensen die zich online anders voordoen dan wie ze in werkelijkheid zijn. Hoe gevaarlijk is catfishing tijdens het daten en hoe voorkom je dit?

De naam catfishing komt van het Amerikaanse MTV-programma Catfish. In deze show confronteren de presentatoren mensen die via nepprofielen online contacten aangaan.

Catfishing komt vaak voor

De meeste mensen die aan catfishing doen vinden hun slachtoffers vaak op dating apps en andere social media platformen. Catfishing komt vaak voor, uit data van de FBI blijkt dat er alleen al in Amerika meer dan 24.000 meldingen van catfishing waren in 2021. En in Nederland zijn in 2018 één op de vier mensen slachtoffer geworden van internetfraude. Ruim zestig procent van de slachtoffers heeft suïcide gedachten gehad nadat het catfishen werd ontdekt.

Op zoek naar liefde of vriendschap

Mensen die aan catfishing doen zijn online op zoek naar liefde of vriendschappen. Ze verbergen hun ware aard en gebruiken persoonlijke gegevens en foto’s van iemand anders.

Ze proberen het vertrouwen te winnen van het slachtoffer en hem of haar zelfs verliefd te laten worden. Vervolgens vragen ze bijvoorbeeld om geld over te maken en wanneer je dit hebt gedaan, is de persoon verdwenen.

Maar het kan ook dat iemand angstig, eenzaam of onzeker is en zich online verschuilt achter een nepidentiteit. Daarnaast komt online pesten of wraak nemen met een nep account ook voor.

Wanneer word je gecatfished?

Er zijn meerdere signalen waaraan je kunt merken dat je wellicht gecatfished wordt.

Zo wordt de relatie meestal snel persoonlijk en intiem zonder dat je elkaar ooit hebt gezien. Hij of zij wil alles van je weten, inclusief persoonlijke gegevens. Desalniettemin wil deze persoon zijn of haar gezicht niet laten zien, een ontmoeting zal dus niet plaatsvinden. Het contact verloopt alleen schriftelijk of telefonisch.

Ook wanneer je ziet dat de persoon waarmee je chat bijna geen online vrienden heeft of weinig tot niks online post, is dit een warning.

Een andere grote red flag is wanneer je online contact, die je dus nooit hebt ontmoet, je om geld vraagt. Perfecte foto’s en een perfect profiel zijn daarnaast vaak ook te mooi om waar te zijn.

Catfishers hebben vaak veel te vertellen. Van uitgebreide en extreme excuses waarom het niet lukt om af te spreken tot overweldigende liefdevolle berichten. Ze willen zelfs een relatie met je aangaan.

Wat kun je doen?

Deel ten eerste niet te veel persoonlijke gegevens. Je volledige naam, geboortedatum en bankgegevens kunnen beter privé blijven. Ook is het niet verstandig om geld over te maken naar iemand die je alleen online kent, hoe wanhopig hij of zij ook is.

Via Google Images kun je foto’s van je catfish opsporen. Als je met een foto van een catfisher zoekt, is de kans groot dat je op een profiel of social media-account van een bestaand persoon terecht komt.

Probeer daarnaast face to face contact te krijgen. Ga videobellen of spreek met elkaar af. Wanneer hij of zij nooit beschikbaar is, dan heb je waarschijnlijk met een catfish te maken en is het verstandig om het contact te verbreken. Hett is daarnaast altijd mogelijk om iemand te blokkeren of te rapporteren.

Hoe weet je dat iemand jou leuk vindt en niet aan breadcrumbing doet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️