Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Maatschappij 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De cultfilm ‘Saltburn’ al gezien? Dan is ‘Promising Young Woman’ ook een aanrader

Wie de cultfilm ‘Saltburn‘ heeft gezien, raakt er waarschijnlijk niet over uitgesproken. Je vraagt je regelmatig af wie zoiets kan bedenken, want de fantasie van de regisseur is absoluut losgeslagen. Wie van deze dark twisted fantasy film houdt, zoals deze meermaals wordt omschreven, vindt Promising Young Woman, een film over seksueel misbruik, ook het kijken waard.

In de film Saltburn (te zien op Prime) wordt de kijker meegenomen in het leven van Oxford-student Oliver Quick (Barry Keoghan) die het leven van de rich kids op school benijdt. Hij is vooral geobsedeerd door Felix Catton (Jacob Elordi) en weet zich op sluwe wijze in zijn leven te verwikkelen.

Saltburn

Wil je Saltburn nog zien? Lees dan niet verder want we verklappen in grote lijnen waar de film over gaat.

Oliver raakt bevriend met het rijkeluis joch Felix en wordt uitgenodigd om de zomer op het landgoed Saltburn te spenderen. Dit laat hij zich geen twee keer zeggen. Aangekomen op het gigantische estate, pakt hij iedereen in behalve de aangenomen broer van Felix. Tijdens de summer of love, bedrijft hij seks met meerdere leden van de Saltburn familie.

Dit gaat goed tot zijn seksuele uitspattingen én leugens over zijn eigen familie uitkomen en de Saltburn’s beginnen te twijfelen aan de integriteit van Oliver. In plaats van een stapje terug te nemen, slaat hij helemaal door. Hij drinkt badwater waarin Felix zich zojuist gemasturbeerd heeft en aan het einde van de film, zie je hem zelf naakt masturberen op een graf van een door hem vermoorde persoon.

Zijn gebrek aan zelfliefde, web van leugens en zieke geest zijn de leidraad in het verhaal dat in een jaren negentig sfeer wordt uitgebeeld. Deze sfeer is typerend voor het werk van regisseur Emerald Fennell. Want ook Promising Young Woman is op deze manier gefilmd.

Promising Young Woman

Emerald Fennell schreef voor de hitserie Killing Eve, speelt de rol van Camilla Parker Bowles in hitserie The Crown en heeft zelf met Promising Young Woman een knallend filmregiedebuut. Deze #metoo-wraakfilm laat een diepe indruk achter.

In de film volgen we Cassie, gespeeld door Carey Mulligan, tijdens haar wraaktocht op mannen die kwetsbare dronken vrouwen misbruiken. Wederom een spoileralert, want we nemen je mee in het verhaal van Promising Young Woman.

Cassie worstelt met een trauma uit haar studententijd omdat haar beste vriendin verkracht werd terwijl ze dronken was. Dit leidde uiteindelijk tot zelfmoord. De daders die haar beste vrienden verkrachten, zijn nooit gepakt.

Cassie leeft na het verlies van haar bestie een vereenzaamd leven en ze verafschuwt mannen. Om wraak te nemen op dit soort types die misbruik maken van vrouwen, doet ze wekelijks in de club alsof ze zelf helemaal lazarus is. Keer op keer wordt ze benaderd door een man die zich lief en zorgzaam voordoet, maar uiteindelijk altijd misbruik van haar dronkenschap probeert te maken.

Als ze door deze mannen wordt meegenomen, pakt Cassie ze vervolgens hard aan als straf. Door een ontmoeting met een ogenschijnlijke liefdespartner, krijgt Cassie de kans om ook met de misbruikers van haar vriendin af te rekenen. En dat levert een onverwacht en bizar einde op.

Alles draait uiteindelijk om de wraakacties van Cassie in deze Oscarwinnende film. Verkrachters, aanranders en shamers worden allemaal meedogenloos aangepakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️