Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 24 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Een lijstje met eisen waar je toekomstige partner aan moet voldoen? Slecht idee volgens de wetenschap

Een lijstje maken om scherp voor ogen te krijgen wat je verwacht van je toekomstige partner: het lijkt in eerste instantie een goed idee, maar volgens deze sociaal-psycholoog pakt het juist het tegenovergestelde van goed uit.

Lang, blauwe ogen en extravert of juist kort, bruine ogen, introvert én oja heel sportief om niet te vergeten (of wil ik juist een gezellige bankhanger?): een lijstje maken lijkt je te helpen bij je zoektocht naar de ideale partner, je weet wat je wil en daar voldoet je date simpelweg wel of niet aan. Toch zijn die eisen die je stelt omstreden.

Lijstje met eisen zegt niks over de partner die jij écht graag wilt

“Op het moment dat je mensen lijstjes laat maken met dingen waar je partner aan moet voldoen, hebben die lijstjes heel weinig te maken met de uiteindelijke keuze die mensen maken”, vertelt professor Johan Karremans, sociaal-psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze uitspraak deed hij op basis van onderzoek dat hiernaar werd gedaan.

Op wie we dus uiteindelijk echt verliefd worden, lijkt tegen onze intuïtie in te gaan. Waardoor komt dat? “Dat komt omdat er zo veel factoren een rol spelen in aantrekkingskracht tussen mensen. Op die lijstjes kun je tien dingen zetten, maar uiteindelijk zijn het duizend factoren die een rol spelen”, zegt hij. Met twee andere wetenschappers ging hij in gesprek over thema’s binnen de moderne liefde in Studium Generale in de Universiteit Utrecht.

Karremans benoemt bijvoorbeeld lichaamsgeur, deze speelt ook een rol bij aantrekkingskracht. Net zoals interpersoonlijke chemie. Deze dingen lijken dus minder vanzelfsprekend om op je lijstje te vermelden. Die chemie is volgens hem dan ook een ongelooflijk ongrijpbaar fenomeen voor de wetenschap.

Mensen lijken dus ergens ook niet op zoek te zijn naar ‘de ideale partner’ volgens het lijstje, ondanks het wel punten zijn waar je op schijnt te letten bij het daten. Zonde, omdat je daardoor misschien juist jouw toekomstige lover laat gaan. “Het nadeel van lijstjes is dat het je vernauwt in je zoektocht. Iemand die op papier misschien niet aan jouw lijstje voldoet, kan een hele goede match zijn.”

Zijn datingapps de ideale matchmakers?

Op datingapps kun je ook je interesses toevoegen aan je profiel, bijvoorbeeld of je van feesten houdt of mindfulness. Dat kan fijn zijn om alvast een indruk van iemand te krijgen. We lijken namelijk graag een partner te willen die op jou lijkt.

Volgens Karremans kunnen datingsites alleen niet de perfecte match voor je vinden met behulp van algoritmes, omdat je niet de chemie kan ‘meten’ tussen mensen. “Het kan op papier allemaal een perfecte match zijn, maar op het moment dat je elkaar tegenkomt, kan diegene toch niks voor jou zijn”, zegt Karremans.

Volgens hem zijn er veel datingapps die beweren met behulp van algoritmes de perfecte match te kunnen vinden, zoals datingapp eHarmony. Ook zal hierover een debat gaande zijn tussen relatiewetenschappers en datingsites.

Karremans staat tot nu toe aan de kant van de wetenschappers. “Wetenschappelijke data laat zien dat het ontzettend moeilijk is om echt een match te voorspellen tussen twee mensen”, zegt hij. “Een match voorspellen kan de wetenschap eigenlijk niet met alle kennis die er op dit moment is. Dat datingsites dat wel zouden kunnen, is heel controversieel.”

Als je dus een lijstje hebt, is het niet erg om daar van af te wijken. Wie weet kom je dan ineens je toekomstige lover tegen!

Dit zegt jouw mindset op het gebied van liefde over je seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️