Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 20 jan 2022
Leestijd: 8 minuten

On Purpose Studio: waar spiritualiteit en wetenschap samenkomen

In een (Westerse) wereld waarin we sneller lijken te leven dan ooit, prestatiedruk niet te missen is, en we liever druk zijn dan uitgerust, ligt een burn-out snel op de loer. Niet zo gek dat tenminste 1 op de 6 werknemers in Nederland met burn-outklachten kampt. Hoe overleef je een wereld vol prikkels, en neem je juist zelf de touwtjes in handen zonder jezelf voorbij te rennen?

Vele vinden hun weg in spiritualiteit: in yoga, meditatie en visualisatie bijvoorbeeld. Het zijn mooie manieren om tot jezelf te komen en meer balans te vinden in je leven. Volgens Carlijn Nelissen (33) van The On Purpose Studio kunnen we het antwoord vinden in de combinatie van Oosterse wijsheden én Westerse wetenschap.

On Purpose Studio vindt daarom een weg tussen spiritualiteit, business en wetenschap. Want die kunnen juist mooi hand in hand gaan, vertelt Nelissen aan BEDROCK. “Spiritualiteit kan ons veel brengen, en tegenwoordig kunnen we dat wetenschappelijk onderbouwen.”

Waar het Westen en Oosten elkaar ontmoeten

Het online persoonlijk leiderschap programma van The On Purpose Studio ‘The Next Generation Changemakers’ duurt één maancyclus, ofwel 28 dagen, waarbij je elke dag zo’n 20 minuten leest over het thema van die dag. Denk aan oude wijsheden, interessante onderzoeken, daarbij doe je een passende opdracht, en meestal een meditatie.

Van een week lang je eigen patronen observeren en begrijpen, tot een week met de focus op nieuwe gewoontes aanleren en deze implementeren tot gewoontes omarmen die je wél dienen: On Purpose Studio is er om te zorgen dat je je eigen leven kan vormgeven zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn.

Eén keer per week kom je online samen om in de thema’s van die week te duiken en ervaringen uit te wisselen. We spraken met Nelissen over haar bedrijf dat ze met haar Griekse compagnon Elena in 2020 oprichtte.

Carlijn, je werkte jarenlang voor een innovation agency, waarvan je 4,5 jaar hun nieuwe kantoor opzette en een lokaal team oprichtte in Athene Griekenland. Hoe kwam je er nu bij The On Purpose Studio op te zetten?

“Je neemt jezelf mee naar je werkt. Je angsten en je dromen. Zo gaan we daar alleen vaak niet mee om. We zien werk en privé altijd gescheiden, terwijl als je thuis ruzie hebt of geen fijne thuissituatie hebt, je dat wel degelijk meeneemt naar de werkvloer. En andersom ook.

Als we daar meer begrip voor hebben bij onszelf, kunnen we ook meer begrip hebben voor een ander. Het is opgezet met de geachte vanuit: alles wat je doet, creëert een ripple effect.

Zeg eens wat vaker ja! Een gelukspsycholoog legt uit

Met andere woorden: alles wat je doet, heeft een gevolg. Wat ons opviel, toen wij samen in Athene werkten bij een aantal corporates, is de toxische sfeer die er vaak hangt. Hoge werkdruk, veel ego’s, erg hiërarchisch, veel mannelijke energie en een hoog stresslevel. Er werd veel gereageerd vanuit stress, angst en ego.

We kwamen erachter dat we met dát deel de meeste impact kunt maken. Mensen persoonlijk coachen. Alles om je heen is immers een projectie van jezelf.”

Door corona is de aandacht van het programma meer gaan liggen op persoonlijke ontwikkeling, hoe ziet het eruit?

“Het is een soort sabbatical terwijl je gewoon je alledaagse dingen doet. Zodat je 28 dagen bewuster kan kijken naar je gewoontes en patronen en de dingen om je heen. Daarvoor gebruiken we technieken van zowel Oosterse wijsheid als Westerse wetenschap.”

In de hoek van het bewust leven wordt er steeds vaker gekeken naar hoe we kunnen leren van Oosterse wijsheden, in plaats van enkel de rationele Westerse ‘alles moet te verklaren zijn’-denkwijze. Hoe kwamen jullie erbij om die twee te combineren?

“Elena heeft een engineerings achtergrond en is toen de spirituele weg ingeslagen, met yoga en boeddhistische meditatie. En ikzelf ook, ik heb organisatiewetenschappen gestudeerd, behavorial sciences en psychologie, maar de ratio is maar een klein deel. Je begrijpt iets misschien rationeel, maar dat verandert nog niet je gedrag.

De Oosterse manier is dat je het meer voelt. Bijvoorbeeld wanneer je stress ervaart, kan je nagaan: waar voel je dat? Herken je wanneer je in de kramp schiet? Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in het moment anders kunt kiezen en handelen.

5 podcasts over persoonlijke groei (fijne motivatie voor het nieuwe jaar)

Met het programma leer je gewoontes herkennen en kan je door deze technieken bewust kiezen voor de gewoontes die wel voor je werken, en de gewoontes die niet voor je werken, laten gaan.

Iemand zei ooit; het is een soort consciousness speedtrain. Je kijkt elke dag met een andere bril naar je dag. Dat is best intens, maar daardoor word je wel van veel dingen bewust.”

Ik kan me ook voorstellen dat dat best veel is voor sommigen, elke dag focussen op een ander thema.

“We hebben daarom ook een programma dat de tribe heet, daarbij focussen we elke maand op één thema. Dat is een membership voor mensen die het programma voltooid hebben.”

Hoe zorg je ervoor dat het programma een blijvend effect heeft?

“Je houdt drie maanden toegang tot het programma. Je kan dus zelf teruggaan en dingen herhalen. En in de laatste week, stuur je een brief naar je toekomstige zelf, met een motivatie over waarom het voor jou belangrijk is.

Het belangrijkst is in dit programma is dat je het niet doet omdat je het moet doen, maar omdat je ervoor kiest het te doen, omdat je prioriteiten helder zijn. We zien in sommige gevallen, dat deelnemers snel vervallen in oude patronen, maar bij anderen dat het een jaar later nog steeds effect heeft. Veranderingen in banen, relaties of in gewoontes, alcohol, of andere verslavingen bijvoorbeeld.”

Hoe doe je dat eigenlijk, spiritualiteit en wetenschap combineren? Je maakt eigenlijk iets wat een beetje zweverig is, of kan zijn, niet zweverig. Kan dat eigenlijk wel?

“Goede vraag, ik merk dat ik het belangrijk vind dat iets praktisch is en tastbaar. In het doen wordt het geloof voelbaar. Als spiritualiteit alleen een bepaalde overtuiging is en zweverig met lastige termen, dat denk ik: klinkt heel mooi, maar wat betekent dat in het dagelijks leven?

Maar als iemand het voor mij praktisch maakt, dan heeft het voor mij waarde. Je hand op je hart leggen, een bewust moment om even adem te halen, en even niet je hoofd zitten bijvoorbeeld. Dat voél je.”

Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

De één voelt dat misschien wel iets meer dan de ander.

“Iedereen voelt wel iets. Als je bijvoorbeeld een ruimte binnenkomt, voel je de energie. Dat voelen we allemaal wel. Het programma gaat om te beginnen bij jouw eigen energie. De energie die je meeneemt in een ruimte, is namelijk besmettelijk. Dat klinkt zweverig, maar het is wetenschappelijk te onderbouwen dat jouw frequentie of jouw stresslevel invloed heeft op de ander. Als je zoiets rationeel kunt begrijpen, sta je er misschien ook wat meer voor open.”

Op welke manier combineren jullie Westerse en Oosterse technieken?

“Met de opdracht met je future self bijvoorbeeld. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je met jezelf in gesprek gaat of met je toekomstige zelf verbind (in een Harvard studie hadden mensen een gesprek met een virtual versie van hun oudere zelf), je eerder lange termijn beslissingen neemt. Wie dat doet, spaart eerder pensioen, en gaat bijvoorbeeld gezonder eten. Omdat je denkt, ‘die persoon doet er ook toe als ‘ie 70 is.’

In de Oosterse wijsheden gaat het ook erg over vasthouden aan de toekomst en je daarmee verbonden voelen en dát gebruiken als motivatie, zoals in het boeddhisme. Dat is een reden om je leven goed te leiden.”

Visualiseren kun je leren: 4 manieren om te visualiseren

Welke wijsheden gebruiken jullie nog meer?

“We halen veel vanuit boeddhisme, taoïsme, maar bijvoorbeeld ook natuurwijsheden. De patronen die je daar ziet en hoe alles verbonden is met elkaar. De ripple effects die je in de natuur ziet.”

Wat is jullie droom met On Purpose Studio?

“Een movement van mensen creëren die door dagelijks bewuste keuzes, gewoontes en gesprekken, positieve ripple effects om hen heen creëeren.

Dat is in lijn met hoe we impact willen hebben op de shift van de  functies van bedrijven: Een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je je kunt ontwikkelen en impact kunt maken voor een betere wereld.

De droom is dus dat we meer en meer mensen binnen bedrijven helpen om ‘on purpose’ te zijn en daarmee de uitwassen zoals burn-outs  tegen te gaan. We willen het probleem aanpakken bij de kern. En we dromen van een fysiek retreat deze zomer, in de vorm van een persoonlijk leiderschap expeditie, een adventure retreat.”

We houden het in de gaten!

Ben je benieuwd geworden naar The On Purpose Studio en het 28-daagse programma? Je kunt meerdere malen per jaar online deelnemen, en maandelijks aan het tribe programma. Het eerstvolgende 28-daagse programma begint 1 februari 2022, met de nieuwe maan. Meedoen? Op de website vind je meer informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️