Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 10 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Onveilig gehecht? 5 manieren om er goed mee te leren dealen

Je vroege kinderjaren hebben zoveel invloed op je latere leven. Vooral de band met je ouders speelt daarin een grote rol. Als die band goed was en je je altijd veilig voelde bij je ouders, raak je veilig gehecht en vind je het niet moeilijk om relaties aan te gaan. Voor iemand die onveilig is gehecht, ligt dat anders. Gelukkig is dat niet iets waar je voor altijd mee hoeft te dealen.

Helemaal zonder hulp gaat dat waarschijnlijk niet, maar met een therapeut waar je je veilig bij voelt en een flinke dosis zelfliefde, kun je het zeker veranderen.

Veilige hechting

Als een kind opgroeit in een veilige omgeving zal het waarschijnlijk een veilige gehechtheidsstijl hebben. Als volwassenen met een veilige gehechtheid terugkijken op hun jeugd, hebben ze meestal het gevoel dat er altijd een betrouwbaar iemand voor hen beschikbaar was. Ze kunnen op de juiste manier omgaan met gebeurtenissen in hun leven (goed en slecht).

Hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je kind veilig gehecht raakt?

Als volwassenen genieten mensen met een veilige hechtingsstijl van hechte intieme relaties en zijn ze niet bang om risico’s te nemen in de liefde.

Onveilige hechting

Mensen die onveilige hechtingspatronen ontwikkelen, zijn niet opgegroeid in een ondersteunende en veilige omgeving. Mensen met deze hechtingsstijl hebben als volwassenen vaak moeite om betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan en te houden. Als een persoon een onveilige hechtingsstijl ontwikkelt, kan deze 3 vormen aannemen: vermijdend, ambivalent en gedesorganiseerd.

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

  • Vermijdend: mensen die een vermijdende hechtingsstijl hebben, hebben vaak een afwijzende houding en schuwen intimiteit. Ze laten mensen liever niet te dichtbij komen.
  • Ambivalent / angstig: mensen met een ambivalent hechtingspatroon zijn vaak angstig. Ze kunnen door anderen worden gezien als aanhankelijk omdat ze constante bevestiging nodig hebben.
  • Gedesorganiseerde / angstig-vermijdend: Mensen met een ongeorganiseerde hechtingsstijl kunnen het ene moment veel bevestiging zoeken en het andere moment heel onafhankelijk zijn. Ze verlangen erg naar liefde, maar denken niet dat ze het waard zijn.

Dealen met een onveilige hechtingsstijl

Iemand die van nature geen veilige stijl heeft, kan werken aan ‘verdiende veiligheid‘, wat inhoudt dat je op volwassen leeftijd een veilige stijl ontwikkelt.

1. Ontdek jouw hechtingsstijl

Waarschijnlijk herken je jezelf al in een van deze hechtingsstijlen of weet je in ieder geval dat je onveilig gehecht bent. Door precies te weten welke stijl jij hebt, kun je ook beter begrijpen waarom je reageert zoals je reageert. Ook kun je dan gerichter met de volgende stappen aan de slag.

Je kunt er gemakkelijk achter komen met behulp van een hechtingsstijlen test.

2. Onderzoek waar het vandaan komt

Als je weet wat je stijl is en je wil er wat aan doen, dan is het goed om samen met een therapeut te onderzoeken waar het precies vandaan komt. Een therapeut helpt trauma’s uit het verleden te identificeren en ontdekken wat je triggers zijn en hoe je daar op reageert.

Ben je onveilig gehecht? Zó kun je als volwassene je hechtingsstijl herstellen

Een therapeut helpt je ook om een samenhangend verhaal te maken van wat je als kind hebt meegemaakt. Je zult kritisch moeten nadenken over hoe je opvoeding je hechtingsstijl heeft beïnvloed. Dat kan heel lastig zijn, maar uiteindelijk gaat het je helpen.

3. Weet wat jouw valkuilen zijn

Met een therapeut kun je ook onderzoek wat je valkuilen – of triggers – zijn. Zo kun je ze in de toekomst eerder herkennen. Dat helpt veel bij het voorkomen van problemen. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijker toenadering bij iemand zoeken of iemand eerder wat ruimte geven zonder bang te hoeven zijn dat de ander je verlaat.

4. Zoek naar oplossingen

Uiteindelijk wil je natuurlijk een veilige hechtingsstijl ontwikkelen en met een positiever zelfbeeld en wereldbeeld in het leven staan. De therapeut kan je helpen daar de juiste manier in te vinden. Dat hangt namelijk erg af van jouw specifieke stijl en triggers.

Het is in ieder geval heel belangrijk dat de oplossingen een positief beeld geven over jezelf en dat ze de angst voor intimiteit of juist de angst om verlaten te worden, aanpakken.

5. Wees lief voor jezelf en heb geduld

Deze vorm van veiligheid ontwikkelen, dat kan even duren. Sowieso is het proces dat je aangaat samen met de therapeut. Ook lang samen zijn met iemand, of zelfs trouwen, kunnen helpen veilig gehecht te raken. Dat helpt namelijk bij een gevoel van veiligheid.

Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Maar voordat je the one hebt ontmoet gaat er een proces aan vooraf. Wees in dat proces heel lief voor jezelf. Het is niet makkelijk om je echt veilig te leren voelen en het gaat met veel vallen en opstaan. Als het soms even een dag niet gaat, geef jezelf dat een stevige knuffel en weet morgen is er weer een dag.

Na verloop van tijd zul je leren vertrouwen dat een partner er voor altijd voor je zal zijn, ook in tijden dat het minder gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️