Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 4 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe non-dualiteit je een nieuwe kijk op het leven kan geven

Het mag misschien dan een ingewikkelde term lijken, maar eigenlijk is non-dualiteit best eenvoudig. Het is kortweg een manier van kijken naar het leven, waarbij men ervan uit gaat dat alles één is. En dat alles is zoals het moet zijn. In die zin staat non-dualiteit eigenlijk in contrast met hoe we worden aangeleerd om de wereld te ervaren – namelijk in termen van tegenstellingen.

Zonder er een (al te) zweverig verhaal van te maken, gaan we kijken wat non-dualiteit betekent in het dagelijkse leven. En hoe het kan helpen om vanuit liefde te handelen en je authentieke zelf te zijn.

Non-dualiteit versus dualiteit

Van licht tot donker, van goed tot slecht, van mooi tot lelijk en van jij tot de ander. Het zijn slechts een paar voorbeelden van dualiteiten waar we in het dagelijks leven mee geconfronteerd worden. Of tenminste, dat denken we. Want deze tegenstellingen, zijn volgens non-dualiteit niets meer dan een illusie. Het één kan namelijk niet bestaan zonder het ander.

Denk maar eens aan het yin en yang symbool, waarbij het zwart wordt aangevuld met wit en samen een mooi rondje vormt. Het derde element in dit symbool is de cirkel die eromheen zit: één ding waarin beide tegenpolen samenkomen. Deze cirkel verwijst naar het begrip non-dualiteit.

Cirkels en spiralen: de spirituele betekenis van vormen in de natuur

Geen goed of slecht

Eigenlijk gaat het voornamelijk om een visie, met als grootste focus het verschil tussen goed en slecht. Deze tegenstelling splitst namelijk onze perceptie van de wereld in tweeën, waardoor we alle dingen, situaties, gedachten en mensen in één van beide categorieën gaan onderbrengen – namelijk ‘goed’ of ‘slecht’.

De meeste mensen zijn er zo van overtuigd dat dat nu eenmaal is hoe de wereld in elkaar zit, dat de notie van ‘non-dualiteit’ voor hen onzin is. Maar als je het begrip aandachtig onderzoekt en zelf kunt ervaren wat het doet met hoe je de wereld ziet, kan je tot een compleet andere conclusie komen.

Verscheurd door twee werelden

In het boek Goedemorgen! Wat gaat jouw dag bijzonder maken? gebruikt Charles Ruiters non-dualiteit om mensen een geheel nieuwe kijk op het leven te geven. Vanuit een diepe passie om anderen te ondersteunen en inspireren op hun persoonlijke levenspad heeft Charles Ruiters dit boek geschreven, waarbij hij je meeneemt op een reis van persoonlijke ontwikkeling, groei en transformatie.

Charles: “Velen van ons voelen zich verscheurd omdat we de overtuiging hebben dat we leven in twee of meerdere werelden. We streven constant naar een punt waarop we gezien en gehoord worden, waarin we worden erkend om wie we zijn. Bang om iets te missen hollen we door het leven.

https://www.bedrock.nl/bedrock-meets-patrick-kicken/

We proberen krampachtig alle ballen in de lucht te houden, waarbij we geen tijd hebben om stil te staan bij onszelf of de ander. Met constante stress, een hoofd dat overloopt van allerlei tegenstrijdige gedachten en totale uitputting tot resultaat.”

Vanuit liefde en verbinding

Aan het eind van de rit bestaat er namelijk maar één wereld, één persoon, één mens dat eigenlijk diep van binnen wil leven vanuit puurheid, verbondenheid, liefde, betrokkenheid, compassie en acceptatie. Toch ontkomt niemand van ons aan het ego. Verleiding, hebzucht, controle willen houden, status en macht om maar een paar voorbeelden te noemen.

Op het moment dat jij je ervan bewust bent dat ego in je hoofd zit, dat het niet is wie jij als mens écht bent, maar dat het gevormd is door je opvoeding, cultuur, onderwijs en geloof, dan pas kun je bevrijd leven vanuit je ware zelf. Elk moment kun jij er bewust voor kiezen om te reageren vanuit je ego, een onecht leven, of om te reageren vanuit liefde en verbinding, vanuit jezelf.

Jouw authentieke zelf

In het boek doorloopt Charles alle facetten van het leven. Van opgroeien in eigen kind-jaren tot aan zelf opvoeden als ouder, waarbij de vicieuze cirkel van het doorgeven van verwachtingen en overtuigingen, van generatie op generatie, doorbroken wordt. Er is ook volop aandacht voor ego binnen bijvoorbeeld je liefdesrelatie(s), gezinsleven, je werk en vriendschappen.

Als je kunt kijken naar het leven zonder dualiteit, zul je bevrijd worden van een hoop misstanden, frustratie, onzekerheid, ruzie, stress en verdriet, want dat is wat het ego in ons creëert.

Je zult meer rust, ruimte en vertrouwen ervaren, en als jouw authentieke zelf die jij bewust kiest te zijn, door het leven kunnen gaan. Amen.

Non-dualisme – alles is één (en de weg tot verlichting?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️