Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 7 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze 7 moderne gewoonten zijn veel slechter voor je brein dan je denkt

Als het gaat om onze gezondheid denken we vaak ons aan lichaam, en gelukkig ook steeds meer aan onze mentale gezondheid. Maar tussen het gezond eten, sporten en self-care door, is er één belangrijk onderdeel dat we vergeten: de gezondheid van onze hersenen.

Die hebben namelijk veel te verduren onder de manier waarop we tegenwoordig leven. Volgens experts vermindert onze drukke moderne levensstijl (met veel technologie) onze neurale paden in de hersenen, waardoor we langzamer en minder productief worden en minder in staat zijn om origineel te denken.

Het wordt tijd dat we ook ons best doen om cognitieve achteruitgang te voorkomen en aan de gezondheid van ons brein te werken. Deze 7 moderne gewoonten zijn veel slechter voor je brein dan je denkt, leren we van Kaizen Habits.

Fysieke inactiviteit

Heb jij het vaak te druk om te sporten? Dat beweging goed was voor je lichaam en onder andere obesitas en hartproblemen tegengaat wist je vast al. Maar nu wijst onderzoek gepubliceerd in de Journal of Comparative Neurology uit dat inactiviteit en mentale achteruitgang ook gelinkt zijn.

Regelmatige fysieke activiteit (al is het een wandeling!) kan onder andere een beter geheugen bevorderen. Het probleem is dat veel van ons (mede door onze kantoorbaan) wel weten dat we te weinig bewegen. Informatie is niet het probleem in onze moderne samenleving, maar (het gebrek aan) de toepassing daarvan.

Meer weten? Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Multitasken (met onze smartphone)

Onze smartphones zijn bijna een verlengstuk van onszelf geworden, zonder gaan we deur niet meer uit. We Whatsappen terwijl we over straat lopen, scrollen door Instagram tijdens onze treinreis en luisteren een podcast terwijl we in de rij staan.

Multitasken is niet alleen slecht voor je productiviteit. Het is blijkbaar ook een moderne gewoonte die je hersenen opnieuw bedraad en je minder effectief maakt. Bovendien komt bij het multitasken het stresshormoon cortisol vrij. En laat ook stress nou net schadelijk zijn voor je brein.

 Information overload

We geven onze hersenen constant informatie te verwerken – en vaak is die informatie nog onnuttig ook. De e-mails, posts op social media en notificaties van onder andere Whatsapp blijven maar binnenstromen en zorgen voor een information overload. Het zorgt eigenlijk voor onnodige stress en maakt je brein een stuk minder effectief.

Hoogleraar Glenn Wilson kwam er bijvoorbeeld achter dat je IQ met tien punten afneemt als jij je probeert te concentreren op een taak, terwijl je weet dat er nog een onbeantwoorde mail in je inbox op je wacht.

Kies er daarom voor om je mail op bepaalde momenten van de dag te checken en niet constant de hele tijd binnen te krijgen. Hetzelfde geldt voor je notificaties.

De hele dag zitten

Veel van ons hebben tegenwoordig een kantoorbaan waar we de hele dag zitten. Vervolgens hopen we vurig dat we een zitplek in de trein naar huis kunnen bemachtigen, om daar op de bank neer te ploffen. Je snapt het punt: we zitten veel te veel en daar is de mens helemaal niet voor gemaakt.

Sterker nog, zitten is één van de slechtste dingen die we kunnen doen voor onze gezondheid. Ook voor onze hersenen! Dit kun je verhelpen door meetings lopend uit te voeren, af en toe een paar stappen op werk te maken en een bureau op je werk aan te vragen waarmee je ook kunt staan. En dat vervolgens ook echt te doen, natuurlijk, al is het voor tien minuutjes per keer.

Onvoldoende slaap

We slapen steeds slechter. Dat komt onder andere doordat we onze telefoon in bed gebruiken en ‘nog één aflevering’ op Netflix boven genoeg uren slaap verkiezen. En dat terwijl slaap absoluut essentieel is voor je hersenen.

Hoe meer jij jouw hersenen slaap ontneemt, hoe minder zij de kans hebben om informatie te verwerken, verbindingen te leggen en gifstoffen op te ruimen. Slaapgebruik zorgt ervoor dat je trager denkt, het schaadt je geheugen, belemmert je leervermogen en beïnvloedt je beoordelingsvermogen en besluitvorming.

Must see: Kruip op tijd onder de wol, legt deze TED Talk over de gevolgen van weinig slaap uit

Constant een scherm voor je neus

Face-to-face gesprekken zijn enorm goed voor je brein. Uit onderzoek blijkt dat tien minuten per dag al een positieve invloed heeft op je geheugen en cognitieve vermogen. Echte gesprekken zijn net zo effectief als brain boosters als sudoku’s bijvoorbeeld.

Kijken naar schermen gaat na een tijdje zeer doen aan je ogen, nek, schouders, rug en polsen, en zorgt voor een minder goede nachtrust. En toch doen we het met z’n allen massaal.

Het gebruik van koptelefoons

Muziek is vaak een welkome afleiding. In de drukke kantoortuin om jezelf af te sluiten. Of in het ov of op de fiets om de tijd sneller voorbij te laten gaan. Als je constant harde muziek luistert, is dat niet alleen slecht voor je gehoor.

Gehoorverlies wordt gelinkt aan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en het verlies van hersenweefsel. Je brein moet bij gehoorbeschadiging namelijk zo hard werken om alles te begrijpen wat er om je heen gebeurt, dat het niet kan opslaan wat je hebt gehoord in je geheugen. Bescherm daarom je gehoor, door de muziek zachter te zetten.

Meer leren over je hersenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️