Maartje Vis
Maartje Vis Uncategorized 14 nov 2023
Leestijd: 6 minuten

Hoe hecht je minder waarde aan mensen of verwachtingen?

Als je veel waarde aan iemand hecht, kan diegene veel invloed hebben op hoe jij je voelt. Het is fijn om de controle over je eigen emoties te hebben. Deze inzichten helpen je daarbij.

Als je veel waarde aan iemand hecht, kan je het gevoel hebben de controle kwijt te zijn over je eigen emoties. Als dit persoon in je verleden zit, kan het er zelfs voor zorgen dat je niet door kan gaan met je leven.

Vandaar moeten we realiseren dat we soms afstand moeten doen van mensen of gebeurtenissen in het nu en in het verleden, hoe lastig dat ook kan zijn.

Deze inzichten helpen je om minder waarde te hechten

De bekende spreker The Wizard Liz houdt zich bezig met zelfvertrouwen, self-love en empowerment. In één van haar inspirerende video’s geeft ze ons inzichten waarmee je minder snel waarde aan mensen of gebeurtenissen hecht.

Voor deze inzichten, las ze het boek ‘Spirit Junkie‘ van Gabriel Weinstein.

Handel vanuit liefde en niet vanuit je ego

Lis vertelt ons dat we van nature uit liefde handelen, maar ons ego om de hoek komt kijken bij het ouder worden. Op dat punt raken we gehecht aan mensen en gebeurtenissen. We bewonderen een bepaalde lifestyle en daarbij handelen we niet meer uit liefde.

Je ego laat je geloven dat je niet goed genoeg bent. Het laat je geloven dat andermans leven beter is en je dat niet kan hebben. Dat zorgt ervoor dat je erg gaat focussen op deze mensen: je raakt gehecht.

Wat je ego je laat geloven, klopt niet. Iedereen is namelijk gelijk. Besef dus dat je vanuit je ego handelt.

Volgens Liz moeten we vanuit liefde handelen. Op die manier trekken we uit onszelf aan wat goed voor ons is. We zouden niet gehecht blijven aan mensen die niet goed voor ons zijn, omdat we erin geloven dat de goede dingen weer op ons pad komen.

Als je vanuit liefde handelt, is er niet iets wat je mist in het leven. Je beseft dat in leven zijn al simpel gezegt een blessing is.

Je kan altijd beter krijgen

Je kan op verschillende manier gehecht zijn aan iemand. Een gedachtegang die ervoor kan zorgen dat je erg gehecht aan iemand wordt, is door te geloven dat je niet beter kan krijgen.

Als je denkt dat je niet beter kan krijgen, is dat volgens Liz een probleem. Liz beschrijft dat ze in een relatie zit. Ze is heel gelukkig en blij met wat ze heeft, maar ze is niet aan hem gehecht op de manier zoals hierboven beschreven staat.

Als hij haar verlaat, gelooft ze erin dat er iemand anders op haar pad komt die beter voor haar is. Ze wil haar partner niet de macht geven om haar gelukkig of ongelukkig te laten voelen. Daarmee raakt ze de controle over zichzelf kwijt.

“I’m not looking for somebody to complete me, because I complete myself”, vertelt ze. Ze geeft aan dat ze voor haar eigen geluk zorgt en wat haar partner haar geeft, ze als iets extra’s ziet.

Mensen komen en gaan

Volgens Liz hoeft niet iedereen te blijven. Als een band met iemand eindigt, zie dan in dat dit persoon zijn of haar doel in jouw leven vervuld heeft. Soms kan die periode ook relatief kort zijn en dat is dan genoeg.

Ze gelooft er dus in dat iedereen die in je leven komt, een doel heeft. Ieder persoon leert jou dus wat, ook degene die weer weggaan.

Als er iemand in jou leven komt of als er een bepaalde situatie is, vraag jezelf dus niet af waarom dit jou overkomt, maar vraag jezelf af wat dit jou leert.

Als je op deze manier leert denken, is het makkelijker voor je om mensen of situaties los te laten. Je ziet de waarde van de relatie, vriendschap, band en elk persoon in je leven in en kan dit ook weer gemakkelijker loslaten.

Leef in het nu

Stop met fantaseren

Liz vertelt dat we het van nature leuk vinden om te fantaseren. We creëren situaties in ons hoofd die perfect lijken en waar we blij van worden, ondanks het niet eens de werkelijkheid is.

Door te fantaseren, kan je een verkeerd beeld van iemand schetsen in je hoofd. Als diegene dan toch niet zo blijkt te zijn, doet dat je pijn. Je vraagt jezelf af waarom iemand je dit aandoet, terwijl diegene nooit anders geweest is.

Op deze manier ben je dus waarde gaan hechten aan een vals beeld van iemand en dat kan pijn doen. Om dit te voorkomen, kan je dus proberen om niet meer te fantaseren. Laat je verwachtingen los.

Heb een ‘het is wat het is’ mindset

Of het nou een sollicitatiegesprek is of een relatieprobleem, volgens Liz kunnen we er het beste ingaan met een ‘It is what it is’ mindset. Op die manier waardeer je wat je nu hebt en hecht je geen waarde aan een verkeerd beeld van de toekomst.

Fomo

Wat er onder andere ook voor kan zorgen dat je niet in het nu leeft, is sociale media. Mensen delen alleen maar de positieve momenten en dat maakt je van slag. Je raakt gehecht aan een beeld van een levensstijl die niet bestaat. Het kan dus helpen om bij jezelf na te gaan wat voor invloed sociale media op jou heeft.

Houd jezelf bezig

Probeer een nieuwe hobby, leer jezelf iets nieuws aan of maak een wandeling buiten. Volgens Liz is het niet goed om maar te blijven wachten op een berichtje van iemand.

Als je op jezelf focust, kan iemand alleen maar extra waarde aan je leven toevoegen. Dat neemt niet weg dat je zonder deze persoon je ook voldaan voelt. Je waarde laat je dus niet van deze persoon afhangen.

Je hebt altijd jezelf

Als je veel waarde aan anderen hecht, wil je misschien niet alleen zijn. Besef dat je er altijd voor jezelf zult zijn. Sta daarbij stil op lastige momenten, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat er niemand voor je is.

Zorg goed voor jezelf

Omdat je er altijd voor jezelf zult zijn, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Besteedt bijvoorbeeld tijd aan selfcare, ga mediteren of begin met journalen.

Als je betrokken bent bij jezelf, ben je niet meer bang dat iemand je verlaat of dat je alleen bent. Je weet wie je bent en wat je hebt en dat kan heel bevrijdend zijn.

Het is mooi als je kan genieten van je eigen gezelschap en dat je het naar je zin kan hebben als je alleen bent. Je mag er zijn. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf.

Deze inzichten helpen je dus om minder snel waarde te hechten aan andere mensen of verwachtingen.

Schets geen vals beeld over de toekomst waarin mensen of gebeurtenissen rooskleuriger lijken dan dat het eigenlijk is. Leef in het moment, geniet en onthoudt dat er altijd één persoon is waar je altijd op kan rekenen: jezelf.

Leven zonder verwachtingen: dit zijn de voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️