Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Waar zit jouw ware wijsheid? Ontdek dit in jouw Human Design

Wijsheid, wat is dat eigenlijk? En waar zit jouw bron tot wijsheid? In tegenstelling tot onze maatschappij waarin de ratio vaak geassocieerd wordt met wijsheid wordt in Human Design juist de nadruk gelegd op de wijsheid in ons lichaam.

Dit noemen we de innerlijke autoriteit. Iedereen heeft een eigen bron van wijsheid in zijn lijf. Wil je weten wat dat voor jou is? Lees dan snel verder!

Een belangrijke basisgedachte van Human Design is dat wijsheid in je lijf zit. En dat jij alleen weet wat goed voor jou is. Wijsheid is volgens Human Design namelijk leven naar wie jij diep van binnen bent. Daar hoort bij dat je keuzes maakt die goed voelen voor jou. Keuzes die jou blij maken, of waar jouw energie van gaat stromen, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Ratio als instrument vanuit Human Design

Vaak zijn we echter geneigd om onze keuzes te baseren op onze gedachten of op basis van wat anderen vinden. Onze ratio is sterk aanwezig. Die vertelt ons door middel van (belemmerende) gedachten wat slim, strategisch of goed is om te doen.

In ons hoofd zijn we ook vaak bezig om te bedenken wat anderen willen of waar anderen blij van worden. Als we niet opletten, leven we vooral vanuit ons hoofd en raken we de verbinding met ons lichaam kwijt.

Je ratio is een krachtig instrument. Maar gebruik deze om informatie te verwerken of te analyseren. Of om een oplossing voor een probleem te vinden, maar zodra je een keuze te maken hebt, laat je lijf dan leidend zijn.

Je lijf als bron van wijsheid

Als je goed bij jezelf incheckt, merk je wellicht de signalen van je lijf op zodra je een keuze te maken hebt. Zo merk je misschien dat je lichaam zich afwendt van een plek of persoon als het niet goed voelt.

Of je voelt een tinteling in je buik als je iets heel leuks voor je hebt. Of je gaat even goed rechtop zitten als er iets interessants voorbijkomt. Je lijf geeft heel veel signalen af die jou helpen om een keuze te maken.

Keuzes maken doe je de hele dag door. Van bepalen welke kleding je aantrekt tot ja/nee zeggen tegen een opdracht waarvoor je gevraagd wordt. Iedere dag komen ontelbaar veel beslissingsmomenten voorbij.

Als je je keuzes baseert op de reactie van je lijf (of gevoel) dan kun je eigenlijk nooit een verkeerde keuze maken. Ook al vinden mensen om je heen dat je iets anders zou moeten doen.

Jouw innerlijke autoriteit

De innerlijke autoriteit is één van de belangrijkste Human Design elementen. Je kunt deze bron namelijk elke dag en de hele dag gebruiken om keuzes te maken. Met zoveel keuzes die we maken op een dag, kun je je voorstellen dat je leven snel kan veranderen als je dit op de goede manier doet. De manier die volledig in lijn is met wie jij diep van binnen bent.

Human Design onderscheidt zeven verschillende manieren om keuzes te maken. En één daarvan werkt het beste voor jou, afhankelijk van jouw Design. Je kunt je innerlijke autoriteit terugvinden in je Human Design Chart die je berekent op basis van je geboortegegevens. Weet je niet wat jouw autoriteit is? Bereken je chart dan hier met behulp van jouw geboortegegevens: Bereken je chart.

Emotionele autoriteit

Jij mag je keuzes baseren op basis van je gevoel. Daar zit jouw wijsheid. Het is belangrijk dat je jezelf tijd gunt voordat je een keuze maakt zodat je goed kan aanvoelen wat je wilt. Spontaan of te snel beslissen kan verkeerd uitpakken.

Sacrale autoriteit

Jouw onderbuikgevoel is jouw bron van wijsheid. Die geeft aan of je energie ergens van gaat stromen of niet. Wat hierbij helpt, zijn gesloten vragen. Laat een ander jou ja/nee vragen stellen om helderheid te krijgen.

Milt autoriteit

Jij hebt een scherpe intuïtie (of instinct) die jou in een split second laat weten wat goed of niet goed voor je is. Je intuïtie is echter subtiel dus luister goed. Het risico is dat je ratio al snel je intuïtie overstemt.

Ego autoriteit

Jouw wijsheid zit in je hart. Je mag luisteren naar je hartsverlangen. Het helpt om op te merken wat je jezelf hoort zeggen als iemand vraagt wat je ergens van vindt.

G / Zelf autoriteit

Jouw innerlijke weten is jouw bron van wijsheid. Je weet diep van binnen precies wat je wilt en daar mag je naar luisteren. Het helpt ook hier om op te letten wat je zegt of vertelt tegen anderen over je keuze.

Geen autoriteit

Voor jou is het belangrijk om ruim de tijd te nemen voordat je een keuze maakt. Pas op dat je niet in je hoofd gaat zitten en daar je keuze op baseert maar ga erop uit en kijk welke inzichten in de loop van de tijd op je pad komen.

Maan autoriteit

Jij mag een keuze maken na het verstrijken van een maancyclus (28 dagen). Dus ook voor jou is tijd nemen enorm belangrijk om goed te kunnen voelen wat je wilt. In de tussentijd helpt praten met anderen over je keuzemogelijkheden.

Wil jij een persoonlijk Human Design rapport? Met de code Bedrock10% krijg je 10 procent korting op het Human Design Rapport & Werkboek.

Bron: Ra Uru Hu & Lynda Bunnell (2020). Human Design. The Science of Differentiation. HDC Publishing.

Een introductie aan Human Design

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️