Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 14 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe raak je minder snel gehecht na de eerste date?

Je hebt een superleuke date achter de rug en voor je het weet, blijf je de hele tijd aan deze persoon denken en raak je er zelfs door afgeleid. Op deze manier raak je minder snel gehecht na de eerste date.

Je blijft maar dagdromen en krijgt de persoon met wie je een date had niet meer uit je hoofd.

Niet zo handig, want aan het einde van de dag moet toch ook je werk af zijn. Verder merk je dat er soms onzekere gedachtes in je hoofd opkomen: zou hij of zij mij ook net zo leuk vinden? Zou het echt iets serieus kunnen worden? Of gaat deze persoon mij ook weer ghosten?

Minder snel gehecht raken

Alles bij elkaar opgeteld kunnen deze gedachtes zeker invloed op je dagelijks leven hebben. Misschien heb je wel het gevoel dat je de controle kwijt bent over je emoties. Dan is het een goed idee om een stap terug te zetten. De volgende tips helpen je hierbij.

Leef in het nu

Als je iemand leuk vindt, ben je al snel geneigd om de hele tijd aan deze persoon te denken. Je ziet voor je wat er allemaal kan gebeuren en ontstaan tussen jullie en daar word je heel blij van.

Ondanks het leuk is om hieraan te denken, kan dit ook averechts werken. Door te fantaseren creëer je een perfect beeld van iemand, terwijl diegene misschien helemaal niet zo is.

Naast het feit dat je snel gehecht raakt aan diegene, kan dit je later ook nog eens pijn doen als deze persoon toch niet zo blijkt te zijn.

Je ziet bijvoorbeeld voor je hoe hij of zij elke week met een bos rozen voor je deur staat, terwijl je er later achterkomt dat deze persoon helemaal niet zo romantisch blijkt te zijn.

Sta er bij stil dat je fantasie niet de werkelijkheid is. Laat verwachtingen los en zie de persoon zoals hij of zij laat zien dat hij.of zij is.

Pas later kom je erachter of hij of zij echt de juiste persoon voor je is, maar fantasieën kunnen dat niet bevestigen. Door hierbij stil te staan, raak je minder snel gehecht na die eerste date.

Herinner jezelf aan je normen en waarden

Je weet dat het nu geen goed idee is om een droombeeld van iemand te creëren in je hoofd, terwijl je eigenlijk nog niet weet of dat beeld klopt.

Waarschijnlijk ben je al achter heel wat dingen gekomen bij diegene die jou interesse gewekt heeft. Echter kan je ook niet alles over iemand te weten komen na één date.

Onthoud wat jij belangrijk vindt in een potentiële partner en vraag je zelf af of je hier al achter bent gekomen. De kans is groot dat er nog veel dingen zijn die je belangrijk vind in een relatie, maar nog niet ter sprake gekomen zijn.

Op deze manier voorkom je ook dat je veel waarde gaat hechten aan iemand die eigenlijk niet goed bij je past.

Houd jezelf bezig

Het is begrijpelijk dat je elkaar graag weer wil zien en het liefste zo snel mogelijk. Toch is het belangrijk om allebei je eigen leven te houden. Zo kunnen jullie samen wennen aan elkaars leven en ontdekken of jullie goed bij elkaar passen.

Door je eigen ding te blijven doen, voorkom je dat je te snel gehecht raakt aan je date. Je hebt nog meer te doen in je leven en daar staan je gedachtes ook naar.

Ook mag je jezelf de tijd geven om de date te laten zakken. Je hebt veel indrukken van iemand gekregen in een korte tijd en die kan je nu  rustig een plekje geven.

Weet wie je bent

Laat je gevoel van eigenwaarde niet afhangen van een andere persoon. Zorg ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en als die ene leuke man of vrouw dan toch in je leven komt, dan is dat mooi meegenomen. Op deze manier houd je meer de controle over je eigen emoties en hecht je dus minder snel waarde aan iemand.

Zorg goed voor jezelf en geniet van je eigen gezelschap. Probeer een nieuwe hobby of lees een nieuw boek. Bevrijd jezelf van gedachtes dat een ander je pas voldaan maakt, maar weet wie je bent en wat je hebt.

Stel jezelf open voor anderen

Als iemand een goede indruk bij je achtergelaten heeft op de eerste date en je een heel goed gevoel over diegene hebt, wil je het liefste misschien alleen maar op deze persoon focussen.

Sta er bij stil dat je maar één date met deze persoon gehad hebt en je eigenlijk nog niet precies kan voorspellen hoe het gaat lopen.

Je mag jezelf de ruimte geven om ook nog andere mensen te leren kennen en op deze manier verder te ontdekken waar je op zoek naar bent of niet.

Deze manieren helpen je dus om minder snel gehecht te raken aan iemand na de eerste date.

Dit is waarom vervreemding voor een emotionele rollercoaster zorgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️