Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Minder digitaal, meer leven: 5x tips om je schermtijd vandaag nog te verminderen

Willen we niet allemaal onze schermtijd verminderen? Veel tijd op onze telefoon doorbrengen zorgt niet alleen voor stress en vermoeidheid, maar levert ook ruzie binnen relaties en vriendschappen op. Als jouw schermtijd meer is dan je zou willen, helpen deze tips gegarandeerd.

Schermtijd verminderen? Zo krijg je dat vandaag nog voor elkaar

Tips als notificaties uitzetten en je telefoon niet mee naar bed nemen zijn inmiddels wel bekend, maar er bestaan ook andere manieren om je schermtijd drastisch te verminderen. De een leuker dan de ander, maar allemaal zorgen ze ervoor dat jij die telefoon vaker laat voor wat het is.

1. Neem overal en nergens een boek mee naar toe

Veel mensen zouden wel meer willen lezen, maar vinden er de tijd niet voor. Tegelijkertijd staat hun gemiddelde schermtijd op vier uur of meer per dag; genoeg tijd om aan boek te besteden zou je zeggen. Die schermtijd wordt meestal opgebouwd terwijl men op de bus wacht, in een lange rij voor de kassa staat of gedachteloos scrollt op het toilet. Wanneer je overal waar je gaat een dun boek meeneemt (of nog beter: een e-reader), pak je dit er vanzelf bij en heb je voor je het weet drie, vier of vijf hoofdstukken gelezen. Grote kans dat je je daar minder schuldig over voelt dan eindeloos scrollen door je social media-accounts.

2. Zet je prioriteiten op een rij

Waarom zijn we eigenlijk zo verslaafd aan onze telefoons? Natuurlijk, apps zoals Facebook en Instagram zijn zo ontworpen dat men zo lang mogelijk blijft scrollen, maar dat betekent niet dat we er ook echt van genieten. Weinig mensen zullen op hun sterfbed denken ‘had ik maar meer tijd met m’n telefoon doorgebracht’.

Hobby’s beoefenen, dierbare familie bezoeken en lange gesprekken met goede vrienden zijn als je het ons vraagt vele malen belangrijker. Bedenk de volgende keer dat je gedachteloos je telefoon erbij pakt dus goed waar je prioriteiten liggen.

3. Gebruik digitale handvatten als hulpmiddel

Je telefoon gebruiken om je schermtijd te verminderen klinkt nogal tegenstrijdig, maar werkt in sommige gevallen daadwerkelijk. Veel apps bieden mogelijkheden om je scherm te vergrendelen of juist een minder schermtijd-challenge aan te gaan.

Onze favoriet? Dat is Forest, een app waarbij je een bos plant door minder op je telefoon te zitten. Niet alleen een leuke manier om de uitdaging met jezelf aan te gaan; je helpt er ook Moeder Aarde mee doordat er in het echt bomen worden geplant.

4. Tel tot drie

Een hoge schermtijd zit ‘m vaak in de onbewuste minuten in de rij voor de kassa of bij de bushalte. Al die momenten bij elkaar tellen op. De volgende keer dat je telefoon in zo’n situatie al in je handen ligt, tel je eerst tot drie. Waarom pak je ‘m er eigenlijk bij? Is het omdat je écht iets moet/wil doen, of is het eigenlijk puur uit gewoonte? Grote kans dat je ‘m na drie weloverwegen seconden weer terug in je broekzak stopt.

5. Zoek een hobby die áltijd kan

Ook uit verveling pakken veel mensen vaak hun telefoon erbij. En verveling komt nog wel eens voor, zeker wanneer jouw hobby’s bijvoorbeeld enkel onder bepaalde weersomstandigheden plaatsvinden. Ga daarom op zoek naar een hobby die vrijwel altijd en op elk moment kan, zoals een rondje hardlopen of het bovengenoemde voorbeeld van lezen. Voor je het weet ben je eerder verslaafd aan je nieuwe hobby dan aan dat eeuwige schermpje.

‘Phubbing’ is wanneer mensen hun partner negeren omdat ze op hun telefoon blijven kijken; hierom is het zo schadelijk

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️