Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 13 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Sarah (32): ‘Een leven zonder mobiele telefoon en televisie kan ik iedereen aanraden’

Tegenwoordig is iedereen 24/7 bereikbaar en online. Niet alleen wordt er veel gebruik gemaakt van een telefoon, bij thuiskomst gaat ook vaak direct de televisie aan. Bij Sarah was het niet anders, tot ze in zag dat er iets moest veranderen. “Ik heb al een jaar geen mobiele telefoon en geen televisie meer en ik zou niet anders meer willen”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Tot een jaar geleden zat ik net zoals veel jonge mensen dagelijks heel wat uren aan mijn mobiele telefoon vastgeplakt. Uren kon ik door Instagram en Facebook scrollen. Ook postte ik zelf iedere dag meerdere foto’s of quotes. Na het posten hield ik het aantal likes nauwlettend in de gaten. Als ik na een lange werkdag thuiskwam, dan zette ik direct de televisie aan.

Of het nu een serie of het journaal was, ik keek het allemaal. Al die beeldschermen en social media zorgde voor veel onrust. Ook ‘s nachts. Mijn mobiele telefoon lag namelijk steevast op mijn nachtkastje. Kon ik even niet slapen? Dan zat ik voordat ik het wist weer een uur op Instagram of Facebook. Ik merkte dat het steeds meer een gewoonte werd, een gewoonte waar ik niet blij van werd.

Verandering

Op het moment dat mijn manager naar mij toe kwam en zei dat ik mijn telefoon niet zo vaak tijdens mijn werk moest gebruiken, merkte ik dat ik verslaafd was. Dat zette mij aan het denken. Ik vertelde het aan mijn vriendinnen en zij bedachten een weddenschap. Zij geloofden niet dat ik een maand kon leven zonder mobiele telefoon en televisie. Ik wist zeker dat ik het wél kon, ik was er namelijk helemaal klaar mee.

Huistelefoon

In die maand legde ik mijn mobiele telefoon in een la en leende ik mijn televisie aan een vriendin uit. Wel nam ik een huistelefoon, want ik vond het belangrijk om voor mijn familie bereikbaar te zijn. Het was even wennen, maar ik merkte dat ik heel veel tijd over had. Ik begon met sporten en kookte elke avond uitgebreid. Dit was weer eens wat anders dan telkens de druk voelen om leuke foto’s voor Instagram te maken of een hele serie in één avond uit te kijken.

Zo gelaten

Die maand beviel mij zo goed, dat ik inmiddels al een jaar geen mobiele telefoon en televisie heb. Mijn televisie staat nog steeds bij mijn vriendin en mijn mobiele telefoon ligt nog steeds in de la. Ik kan het iedereen aanraden, zeker als je slecht slaapt of snel last hebt van te veel prikkels. Ik merk nu dat ik zoveel positiever en blijer in het leven sta. Een laptop gebruik ik elke dag op mijn werk, maar die laat ik daar staan. Soms krijg ik op mijn werk een mailtje van een vriendin. Dat vind ik zo leuk en het is weer eens wat anders dan een WhatsAppbericht.

Afknapper

Ik heb eigenlijk nooit negatieve reacties gehad, behalve toen ik een half jaar geleden een blinddate had. Na afloop vroeg hij mijn telefoonnummer om een vervolgdate in te plannen. Hij keek gek op toen ik hem mijn telefoonnummer gaf. Hij vroeg direct waarom ik hem geen 06-nummer gaf. Ik legde hem uit dat ik geen mobiele telefoon had en dat ik die ook nooit meer zou nemen. Hij vond het blijkbaar een afknapper want ik heb niets meer van hem gehoord. Ik heb er achteraf heel hard om moeten lachen.

Noodgeval

Laatst baalde ik wel een keer dat ik geen mobiele telefoon had. Mijn oma was gevallen en in het ziekenhuis terechtgekomen. Maar mijn familieleden en vriendinnen hebben in zo’n geval gelukkig het telefoonnummer van mijn werk. Mocht er iets belangrijks zijn dan weten ze dat ze me daar kunnen bereiken en als ik thuis ben dan kunnen ze op mijn huistelefoon bellen. Ik kan iedereen een leven zonder mobiele telefoon en televisie aanraden, ik zou niet anders meer willen.”

https://www.bedrock.nl/is-de-straling-vanaf-je-telefoon-schadelijk/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️