Rosa Bertram
Rosa Bertram Persoonlijke verhalen 27 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Rosa: ‘Zó creëerde ik meer tijd en vrijheid in mijn leven’

Als we je zouden vragen hoe jouw ideale dag eruit zou zien, weet jij dan wat jij het liefste zou doen? Als werk en inkomen even géén rol zouden spelen? Daar begon redacteur Rosa over na te denken toen ze in Portugal vanuit haar terreinwagen woonde én werkte en ze zich realiseerde dat ze ineens tijd en vrijheid had gecreëerd voor zichzelf.

Dít is hoe ik meer tijd en vrijheid in mijn leven creëerde.

Van het buitenleven naar de stad

De hunkering naar vrijheid zat er al vroeg in. Net na het afronden van mijn studie, besloot ik in m’n eentje op reis te gaan. Een enkeltje naar Zuid-Afrika om vervolgens via Indonesië naar Australië te gaan. Een terugticket? Dat had ik niet nodig.

Uiteindelijk bleef ik 2,5 jaar weg, werkte ik onderweg, maakte talloze roadtrips, werd verliefd, woonde samen, kreeg een gebroken hart, leerde surfen, liftte Australië rond en woonde maanden in mijn tent in de middle of nowhere.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Het leven was simpel, altijd buiten, avontuurlijk en bovenal: overzichtelijk. Toen mijn visum opraakte en het weer tijd werd om terug naar Nederland te gaan, was ik vast besloten: dat snelle stadse leven zou nóóit meer iets voor mij zijn.

Natuurlijk loopt het leven juist altijd anders dan je had bedacht en vond ik juist in Nederland mijn droombaan: ik werd hoofdredacteur bij BEDROCK. Jarenlang schreef ik met het grootste plezier voor hét bewuste online magazine van Nederland, maakte allerlei verschillende podcast-formats en ontmoette ontzettend veel inspirerende mensen. Tót corona uitbrak.

De alles-veranderende periode

Waar we eerst vooral bang waren voor de afloop van het virus, merkte ik al snel dat het de uitgelezen kans was om mijn oude Volkswagen busje te pakken en de hort op te gaan. Eerst alleen nog in de weekenden, maar aangezien we toch fulltime thuis werkten, bleef ik vaak ook doordeweeks kamperen in eigen land mét laptop in de aanslag.

Het Nederlandse landschap werd na een aantal maanden ingeruild voor het Portugese landschap om in meer rust en meer in de natuur te kunnen schrijven, voor BEDROCK én mijn boek ‘De magie van reizen‘ (lekker toepasselijk inderdaad;-)).

Toen ik een paar maanden later met enkele, daar-gemaakte vrienden in een bos pal aan zee bivakkeerde, ‘s ochtends zwom in de zee, kookte op het kampvuur, na het werk weer het water in sprong om te surfen of te skaten op het weggetje richting zee dacht ik: ‘wat heb ik nu eigenlijk nog meer nodig om gelukkig te zijn?’

De mooiste dingen in het leven…

Tijdens die periode dat ik opnieuw leefde met eigenlijk ontzettend weinig (een auto met matras, wat kleren, surf- en skateboard en een laptop), realiseerde dat ik me dat ik eigenlijk niet zoveel meer nodig had.

Ik was immers omringd door lieve mensen, sliep elke avond onder de sterrenhemel, kookte op een kampvuurtje, spendeerde amper tijd op mijn telefoon, zwom elke dag in de zee, werd wakker door de zon die door de ramen van mijn auto op m’n gezicht scheen én ik deed het werk waar ik zo ontzettend van hou.

Het meest belangrijke voor mij, ontdekte ik, is het hebben van tijd én vrijheid.

… zijn ‘wild & free’

De mooiste dingen (in mijn ogen dan) in het leven zijn immers gratis, zo merkte ik. De natuur is er altijd, net zoals de zonsondergang en ook de zee is er elke dag weer. Dat zijn de dingen die me het meeste rust geven, me thuis laten voelen en me gelukkig maken.

De grote lessen van de wijze natuurliefhebber én filosoof: David Thoreau

Die zomer in het bos, werkend op een campingtafeltje met 4G, was doorslaggevend. Vanaf nu ging ik het anders aanpakken. Ik ging zorgen voor meer tijd en vrijheid in mijn leven. Hoe?

Praktische acties voor meer tijd en vrijheid

Omdat ik sterk voelde hoe ik graag wilde dat mijn leven eruit zag, was het maken van keuzes ineens een stuk makkelijker. Er was een visie.

Benieuwd hoe je voor meer tijd en vrijheid zorgt? Een greep uit de praktische acties die ik heb ondernomen om meer tijd en vrijheid te kunnen creëren:

  • Ik besloot om de locatie waar ik wilde zijn op nummer één te zetten, en dat is buiten in de natuur.
  • Met mijn werkgever besprak ik of het mogelijk was om vaker of tijdelijk op afstand te werken.
  • Ik verhuurde mijn huis in eerste instantie tijdelijk
  • Huurde een huis op de plek waar ik wél wilde zijn (en leefde van tijd tot tijd in mijn opgebouwden auto die ik pal aan zee parkeerde)
  • Ik ging parttime werken. Dat was gelukkig mogelijk bij dezelfde werkgever én doordat ik niet meer full time in Nederland was, had ik simpelweg ook minder inkomen nodig. Met andere woorden: inkomen kreeg een minder grote prioriteit dan vrijheid.
  • Mijn vaste kosten gingen met alle veranderingen ook drastisch omlaag.
  • Ik ging ook aan de slag als freelancer.

Zo zijn er nog veel stappen die er op een natuurlijke manier aan hebben bij gedragen dat ik inmiddels mijn dagen geheel zelf kan indelen, soms ‘s avonds werk, soms in het weekend, soms juist doordeweeks, nog steeds het werk doe waar ik de meeste passie voor voel (zónder zou ik het nooit kunnen), elke dag in de natuur ben (ik geloof namelijk niet dat we als mens zijn gemaakt om de hele dag tussen vier muren te zitten), nooit een wekker hoef te zetten en bovenal: dat ik alle tijd heb.

Hoeveel vrije tijd heb je nodig om gelukkig te zijn? Dit zegt de wetenschap

Tijd voor een uitgebreide ochtendroutine, een duik in de zee (wist je dat we van een leven aan zee sneller gelukkig worden?), boodschappen te doen bij de boerderij in de buurt, om te koken, en vooral: niet meer gehaast te leven. Uiteindelijk heeft iedereen natuurlijk een eigen definitie van vrijheid en z’n eigen weg daarin.

Vrijheid binnen handbereik

Het mooie? We hebben vaak veel meer vrijheid binnen handbereik dan we soms denken! Benieuwd hoe reizen jou kan helpen je leven bewuster in te delen? Je leest het allemaal in mijn boek De magie van reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️