Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 30 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Meadows in the Mountains: een festival waarvan je niet wist dat je het nodig had

Voor wie even wil ontsnappen aan de realiteit, dansen tot de zon opkomt, genieten van sprookjesachtige uitzichten en niet van grootschalige festivals houdt, is er Meadows in the Mountains. Dit unieke festival, dat plaatsvindt in het prachtige Rhodopegebergte van Bulgarije, staat bekend om zijn idyllische omgeving en de sterke focus op duurzaamheid.

Met zo’n 3000 bezoekers per jaar is dit festival een hidden gem, die klaar ligt om ontdekt te worden.

Geïnspireerd door Burning Man

Op steenworp afstand van de Griekse grens en op 850 meter boven de zeespiegel, ligt het Bulgaarse dorpje Polkovnik Serafimovo. De inwoners maken zich klaar voor de elfde editie van Meadows in the Mountains, waar muziekliefhebbers kunnen genieten van live acts en DJ’s uit het hele muzikale spectrum, maar ook van yoga, breathwork, kunsttentoonstellingen en workshops gericht op duurzaamheid.

Dat laatste is een belangrijke pijler voor de organisatie. Ze gaan er prat op milieubewust te zijn en houden vast aan het op Burning Man geïnspireerde “leave no trace“-beleid. Zowat het hele terrein is opgebouwd uit lokaal hout van de omringde bossen en alle materialen zijn recyclebaar. Er is een strikt plasticbeleid, het voedsel komt uit het dorp en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, waardoor ze niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Zo milieuvriendelijk mogelijk

Een van de organisatoren, Benjamin Rutherford, legt uit waarom duurzaamheid zo belangrijk is: “Ons festival vindt plaats in een van de mooiste natuurgebieden van Bulgarije. We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we deze prachtige omgeving niet beschadigen. Daarom hebben we ons gecommitteerd aan duurzaamheid en proberen we het festival zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.”

Om die reden hebben ‘de Meadows’ hard gewerkt om permacultuur principes te implementeren in de festivalinfrastructuur met composttoiletten, compostverwarmde douches, regenwateropvang en de aanplant van een voedselbos. Ook wordt er aandacht besteed aan afvalvermindering en staan er overal recyclingstations geplaatst op het terrein, waar bezoekers met een goed gevoel kunnen dansen boven de wolken.

Gratis festivaltickets voor treinreizigers

Nu zorgen de vliegreizen naar het festival voor de grootste ecologische voetafdruk, maar ook daar heeft de organisatie wat op gevonden. Door middel van de #trainNOTplane campagne worden bezoekers aangemoedigd om met de trein te komen en worden er zelfs elk jaar 20 gratis festivalkaartjes weggeven aan mensen die de milieubewuste keuze maken om met de trein naar het festival af te reizen.

Daarnaast is de organisatie in 2020 een samenwerking aan gegaan met de plaatselijke bosbouwdienst om meer dan 1000 bomen te planten. Dat is een goede manier om CO2 uitstoot te compenseren en de lokale omgeving te ondersteunen. Hun inzet wordt beloond want dit jaar ontvingen ze een Blue 3-Star Award van Oceanic Global voor hun werk om plastic afval van hun festival te elimineren.

Line-up vol upcoming talent

Nu zouden we het festival te kort doen als we alleen maar over de duurzame aspecten zouden praten. Want het gaat natuurlijk om plezier en genot, in alle opzichten. Bezoekers worden vier dagen lang geprikkeld door een underground, eclectische en overwegend elektronische line-up, waarbij de nadruk ligt op upcoming talent.

Medeoprichter Benjamin Sasse: “Meadows draait om intimiteit, sfeer, diversiteit en cultuur. We streven ernaar om een platform te bieden voor nieuwe muzikanten en dj’s door onze line-up op deze manier te cureren, in plaats van het programma vol te proppen met headliners.”

Liefde voor mens, muziek en natuur

Naast muziek is er ruimte voor creativiteit, spiritualiteit en educatie. Zo zijn er kunstinstallaties en muurschilderingen, maar ook traditionele ceremonies, therapeutische massages, talks over maatschappelijke topics, educatieve lezingen en workshops over plantmedicijnen en upcycling. Alles om het milieu- en zelfbewustzijn van de bezoeker te stimuleren.

Een andere belangrijke pijler voor het festival is gemeenschap. De organisatie werkt dan ook nauw samen met de bewoners van het dorp, om gasten onder te brengen in traditionele Bulgaarse familiehuizen. Veel omaatjes (baba’s in het Bulgaars) dienen als gastvrouwen en serveren heerlijke, huisgemaakte maaltijden.

Dat maakt Meadows in the Mountains meer dan alleen een festival. Het is een familie. Eentje waar liefde voor mens, muziek en natuur centraal staan en waar hedonisme (letterlijk) naar een hoger niveau wordt getild. Gaan jullie mee?

Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️