Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 1 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

10 websites waar je als freelancer (nieuwe) opdrachten kan vinden

Waarschijnlijk stromen de opdrachten niet meteen binnen als je net als freelancer of zzp’er bent gestart. En zelfs als je al langere tijd zelfstandig bezig bent, is het af en toe wat stiller. Websites waar freelancers opdrachten kunnen vinden, kunnen dan een uitkomst zijn. Maar wat zijn die sites dan? En ook belangrijk: hoe goed werken ze? Haal je er echt opdrachten uit?

We lichten eerst tien websites uit waar je als freelancer opdrachten zou kunnen vinden, en vertellen daarna of het je tijd (en vaak geld) waard is.

Freelance platforms

Dit zijn de meeste bekende:

Freelance.nl, Hoofdkraan en Jobbird

Freelance.nl is een uitgebreide marktplaats waar inschrijven gratis is. Extra functies kosten wel 5 euro per maand. Hoofdkraan is een beetje hetzelfde idee als Freelance.nl, maar je betaalt hier een klein bedrag om te kunnen reageren op werk. Op Jobbird vind je naast gewone vacatures ook opdrachten voor freelancers.

Marktplaats

Ja, ja, zelfs op de Marktplaats der marktplaatsen kun je opdrachten vinden.

LinkedIn

Dat actief zijn op LinkedIn goed is voor je carrière, hoeven we je vast niet te vertellen. Wist je dat je ook heel goed kunt zoeken naar freelance opdrachten? Typ ‘freelance marktplaats’ in, en zoek in ‘Groepen’.

Lancelots

De website Lancelots informeert en inspireert zzp’ers en freelancers. Op het forum kun je ook opdrachten vinden.

5 self-care rituelen voor als je altijd druk bent (met je carrière)

Jellow

Jellow is het snelstgroeiende freelance platform met Nederlandse en Belgische opdrachtgevers. Omdat er geen intermediairs actief zijn op het platform, heb je altijd direct contact met de opdrachtgever.

Met deze 6 tips word je gemakkelijk een beter mens

Zelf zoeken naar opdrachten kan niet op Jellow, je wordt namelijk uitgenodigd voor een opdracht wanneer een opdrachtgever jou selecteert. Ook fijn: je kan je als freelancer gratis aanmelden!

Specialistische websites

  • Villamedia (voor freelancers en zzp’ers die werkzaam zijn in de media, je moet wel een lidmaatschap kopen)
  • Beautyfreelancer.nl (voor zelfstandigen in de beautybranche, freelancers betalen om te reageren)
  • Freelancer.com en Upwork (als je je op de internationale markt richt, let op: bij freelancer.com betalen opdrachtgevers alleen als ze tevreden zijn met het werk)

Haal je ook echt opdrachten uit freelance marktplaatsen?

Goed, er bestaan veel freelance marktplaatsen, maar werken ze wel? Zijn ze het waard om er je tijd (en vaak ook geld) in te steken? Dat moet je natuurlijk zelf bepalen, maar we kunnen wel een situatie schetsen.

Op sites als Freelance.nl en Hoofdkraan storten zich altijd heel veel freelancers op een nieuwe opdracht. Je komt vaak eigenlijk te laat en hebt veel concurrentie. Opdrachtgevers verwachten dat je voor onwijs lage tarieven werk doet, en op de marktplaatsen zijn ook een hoop studenten en net beginnende freelancers die daarmee akkoord gaan.

https://www.bedrock.nl/bedrock-meets-patrick-kicken/

Het voelt een beetje alsof opdrachtgevers of intermediairs op deze manier de goedkoopste optie zoeken om hun werk gedaan te krijgen. En geloof ons: je wil niet degene zijn die alle opdrachten krijgt, door niet te vragen wat je waard bent. Dan kun je je aandacht beter besteden aan netwerken, marketing en acquisitie, denken wij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️